Israël naar de maan. Pappe (1)

(With summary)

070126kimpappe-102.jpg

Onze bijeenkomst begint met nieuws dat lijkt op een grap. De maan wordt verkocht. Serieus. Tien procent van de oppervlakte is al opgekocht en de grootste klanten zijn de Israeli’s. Er zit nog wat onder die grap, zegt Illan Pappé. Het betekent iets dat het juist de Israeli’s zijn die naar de maan willen. Alsof ze de kans willen krijgen opnieuw te beginnen. Nog eens ‘een land zonder volk, voor een volk zonder land’. Maar nu echt. Zonder de mensen die ze eerst weg moeten jagen. Zou het toch sneu zijn als ze daar aankwamen en de maanmannetjes zouden zeggen sorry jongens, wij waren er al eerder. Dan begint de geschiedenis weer opnieuw. We lachen.

Israelische historicus Illan Pappe is in Nederland, en deze ochtend te gast, samen met een paar mensen van UCP en Een Ander Joods Geluid, op het Amsterdamse stadskantoor van de SP, een ontmoeting die georganiseerd is door Harry van Bommel. Hij zal in Nederland een paar lezingen geven en zijn laatste boek presenteren. The Ethnic Cleansing of Palestine.

070126kimpappe-081.jpg

Er is veel onbehagen in Israel, zegt Pappe. Maar tegelijk schrikken de Israeli’s er voor terug om onder ogen te zien waarom ze zich zo onbehagelijk voelen, er wordt geen werkelijke analyse gemaakt van de situatie. Ze willen de werkelijke toestand niet echt onder ogen zien. Misschien dat dat ook een reden is dat ze graag naar de maan willen. Ik heb geen vrolijke missie, zegt hij. Ik ben de drager van slecht nieuws, elk jaar kom ik weer naar Europa en moet hetzelfde zeggen, het is nog steeds zo als vorig jaar, alleen erger. Het is vervelend dat ik nooit met wat leukers kan komen.

Pappe: Wat ik te vertellen heb: wat de succesformule is van Israel. Ik zeg niet dat ze dat van tevoren zo uitgedokterd hebben, maar ze doen het al vele jaren zo en het blijkt te werken, dus gaan ze ermee door. Die succesformule wordt ook ondersteund door het grootste deel van mainstream Israel, zeg 80 a 90 zetels in de Knesset (die 120 zetels heeft) van Likud tot Meretz. Ik zal het uitleggen.

Het gaat om twee issues. De eerste is het demografische probleem. Dat wordt zelden openlijk erkend, maar iedereen heeft het erover. Alles wordt ondergeschikt gemaakt aan dat ene doel, dat Israel, om een joodse staat te blijven, een joodse meerderheid wil houden. Alle andere zaken, tot en met de militaire macht, zijn daaraan ondergeschikt. Links is nog wel bereid om wat land op te geven, als we daarmee de joodse meerderheid kunnen houden, en rechts wil geen land opgeven en wil liever de Palestijnen kwijt, maar het doel is hetzelfde.

De tweede issue is dat we onszelf tegelijkertijd willen zien als een modern, beschaafd, democratisch land. En die twee issues zijn tegenstrijdig. Want je kunt niet en een beschaafde democratie zijn, en tegelijkertijd zo omgaan met een groot deel van de bevolking, de niet-joodse, in de regio. Israel zit met de Palestijnen, waar ze geen oplossing voor hebben. Israel wil het grootste deel van het land houden, maar ze willen af van al die Palestijnen. Ze weten alleen niet hoe.

De formule die nu gehanteerd wordt, en die redelijk succesvol blijkt te zijn, is een graduele, sluipende vorm van transfer van de Palestijnen, ja, noem het maar etnische zuivering. Elke week worden er een paar Palestijnen gedood, een paar gedeporteerd, een paar huizen afgebroken. Zelden te veel tegelijk. Zodat de wereld kan zeggen, waar maken jullie je druk over, Darfur is erger. Soms werkt de machine niet goed. Dan gooien ze een te grote bom op een woonwijk, of ze gaan te veel tekeer in Libanon, of er gaan in een klap te veel mensen dood en dat ziet er dan even niet goed uit. Het leger is dan weer te eager geweest, of ze hebben fouten gemaakt, en even is er dan de belangstelling van de internationale media. Als er te veel protest komt zet Israel hun vaste wapen in, de antisemitic missile, altijd een handig wapen om werkelijke kritiek de mond te snoeren.

Ik ben geboren in Israel. Ik geef toe dat Israel in veel opzichten een wonder is van ontwikkeling. Als je maar niet kijkt wat er met de Palestijnen is gedaan. Iemand heeft eens gezegd: het zionisme is goed nieuws voor de joden, en slecht nieuws voor de Palestijnen. Hoewel er ook joden zijn die het zionisme ook geen goed nieuws meer vinden. Zionisme gaat inherent gepaard met een vreselijk noodlot voor de Palestijnen.

070126kimpappe-089.jpg

070126kimpappe-083.jpg

070126kimpappe-088.jpg

070126kimpappe-097.jpg

De Palestijnen in Israel zelf staan even niet op de agenda. Jullie weten dat een groep vooraanstaande Palestijnen in Israel onlangs is gekomen met een charter. Ze willen een binationale staat, waarin zij hun eigen nationale rechten krijgen. Maar echt druk maakt zich daar nog niemand over. Dat kan elk moment omslaan, want ze zijn natuurlijk een probleem voor de handhaving van een joodse staat.

Ook de vluchtelingen staan niet op de agenda. Zolang de internationale gemeenschappen hen niet voldoende steunen om voor hun rechten op te komen, kunnen ze genegeerd worden. Hun ‘recht op terugkeer’ is natuurlijk een directe bedreiging, dus af en toe moet Israel polshoogte nemen of er in het buitenland nog steeds de mening overheerst dat het onrealistisch is om het over dat recht te hebben.

Wat wel op de agenda staat is de toekomst van de Westoever. Dat is een heel andere zaak dan de Gazastrook. Daar kan Israel niets mee. Het stukje land is klein, er wonen anderhalf miljoen mensen op die nergens anders heen kunnen, je kunt ze niet deporteren naar Egypte want die wil ze niet hebben. Dus hebben ze van Gaza een grote gevangenis gemaakt, waar zij de sleutel van in hun bezit houden.

Het plan met de Westoever is om het te splitsen in een Israelisch en een Palestijns deel. Toen Sharon zei dat hij bereid was om een Palestijnse staat toe te staan op de Westoever, en iedereen dacht dat het nu fantastisch de goede kant opging, was dat wat hij bedoelde. Je maakt een paar Palestijnse gebieden, zet er een muur omheen, zorgt dat je aan alle kanten de controle houdt, vanuit de lucht, vanaf het land, en dat noem je dan een Palestijnse staat. De symboolwaarde ervan kan ze niet schelen, als daar de wereld tevreden mee is gesteld. Het probleem is dus het deel van de Westoever dat bij Israel moet worden ingelijfd. Want daar wonen nog steeds Palestijnen. En die moeten dus weg. Dat kan niet met een klap, want dan valt het op, dus dat gaat geleidelijk. Neem Oost-Jeruzalem. Daar woonden eens helemaal geen joden. Maar stukje bij beetje is elke buitenwijk en elk nabij dorp omsingeld door joodse nederzettingen, dan wordt het leven er uit geperst, tot de mensen verdwijnen. In Oost Jeruzalem is nu al de meerderheid joods. Kolonisten natuurlijk. Maar niemand die zich er over opwindt, omdat het zo geleidelijk is gegaan. Je kunt niet in de krant zetten: de afgelopen veertig jaar heeft er een etnische zuivering plaats gevonden in Jeruzalem, waarbij vele duizenden mensen gedwongen zijn om te vertrekken. Dat is geen nieuws. En daar rekenen de Israeli’s op. Nooit een te groot bloedbad in een keer, nooit een hele stoet mensen die in een keer gedeporteerd worden. Als je het maar geleidelijk doet kraait er geen haan naar. Ik weet zeker dat alles al is gepland, en dat er een masterplan met een kaart klaarligt. Maar die krijgen we natuurlijk nooit te zien. Dat is de succesformule. De sluipende etnische zuivering, al voor 1948 begonnen, en nooit opgehouden.

070126kimpappe-100.jpg

070126kimpappe-101.jpg

De meeste mensen hebben geen idee wat er allemaal gebeurt. Dagelijks komt er een bus vol opgepakte Palestijnen naar een van de militaire rechtbanken. Ze worden vroeg in de ochtend opgepakt op de Westoever, en in een rij binnengebracht. De laatste keer was dat in Halhul, de onderburgemeester was er ook bij. Dan worden ze berecht. Dat is merkwaardig genoeg nog steeds openbaar, dus ik ga er wel eens kijken. Maar je ziet er nooit een observator uit het buitenland of een journalist. Die mensen worden dan zonder proces tot zes maanden gevangenis veroordeeld. Dat gebeurt vrijwel dagelijks. Niemand kan het schelen.

Gaza is een andere zaak. Die mensen raak je niet kwijt. Dus laten ze ze daar maar zitten, en er wordt veel gedood, maar langzaam, met een paar tegelijk. Nu houdt het leger zich even gedeisd, want ze hebben nu de interne Palestijnse strijd, dat is de Israeli’s natuurlijk liever dan dat ze zich verenigen tegen de gemeenschappelijke vijand.

Het wordt tijd dat we benoemen wat er werkelijk gebeurt. Ik heb er lang over gedaan om zover te komen dat ik het zo wil omschrijven, want ik weet dat veel mensen onmiddelijk roepen, nee, etnische zuivering, dat kan niet waar zijn. Maar het is waar. Daar gaat mijn boek over.

Morgen spreekt Pappe om 14.00 in Desmet, in Amsterdam. Ik ben zijn boek aan het lezen, ik kom er nog op terug.

English: Israeli historian Ilan Pappe is guest in the Netherlands. He is one of the very few historians who wants to investigate the history of Israel from the Palestinian side. His conclusion, in his new book The Ethnic Cleansing of Palestine, is that the Zionist movement, right from the start, planned to ‘transfer’ as many Palestinians as possible from the land that they wanted for the Jewish state, and that in fact, this ethnic cleansing is still going on. The trick of Israel, he says, is doing this so slowly, a few dead every day, some more people deported, some more houses demolished, making the live of Palestinians, especially now in the parts of the West Bank that Israel wants to annex, that nobody in the world outside will see what is really going on. He believes that Israel will have to acknowledge their guilt in the Nakba, and give back refugees their rights, if there is ever going to be peace.

11 gedachten over “Israël naar de maan. Pappe (1)

 1. … Ik vraag me toch of wat de heer Pappe denkt dat Israel dan zou willen bereiken met het ‘sluipend’ doden van enkele palestijnen per dag?

  Er worden duizenden palestijnse kinderen per dag geboren in Gaza. Van een etnische zuivering kan dan toch helemaal geen sprake zijn? Ze groeien alleen maar in aantal..

 2. Wegpesten, Mark. Het leven onmogelijk maken. Mensen bang maken dat het hun kinderen ook kan overkomen als er weer een wordt doodgeschoten. Zorgen dat ze per dag uren nodig hebben om naar hun werk te gaan, ze medische zorg onthouden, maken dat ze niet kunnen samenleven met hun partner, hun land in beslag nemen, ze verbieden om op hun land een huis te bouwen, ze zonder proces gevangen nemen. Enzovoorts. In de hoop dat ze dan weg zullen gaan uit de gebieden die Israel voor zichzelf wil houden omdat er niet meer te leven valt.
  Het bloedbad van Deir Yassin, op 9 april 1948, was bedoeld om de Palestijnen angst aan te jagen en op de vlucht te drijven. Dat is gelukt. Dus dat blijven ze zo doen.
  En dat het met de etnische zuivering nu ook werkt, zij het langzaam, laat de situatie zien van Oost Jeruzalem. En er zijn meer plekken, zoals Kalkiliya, omsingeld door de muur, eens een stadje bruisend van leven, dat nu bijna leeg is.
  Lees zijn boek, Mark.

 3. Anja waarom klinkt het verhaal van Pappe eenzijdig in mijn oren?
  Je beschreef ergens anders dat jij verschillende stadia hebt doorlopen waardoor je nu anders kijkt naar Israël en het conflict daar.
  Ik zit denk ik dan nog in stadia 1 , dit komt omdat ik geleerd hebt dat de Joden vervolgd en onderdrukt werden ook lang voor het ontstaan van Israël.
  Dat het uitroepen van die onafhankelijke Joodse staat dus een noodzaak werd , een kwestie van leven of dood,in plaats van puur en alleen de behoefte voor een soort ras zuivere Joodse staat zonder Arabieren. Wat Pappe en anderen beweren dat de basis vormde voor Israël en het zionisme.
  Was er dan helemaal geen sprake van vervolging en onderdrukking van Joden door Arabieren in de jaren voorgaand het uitroepen van die nationale Joodse staat?
  En wat Pappe ook zegt is dat de Joden die naar Israël kwamen of daar al waren niet vergelijkbaar zijn met “guest workers” zoals de gastarbeiders uit Turkije en Marokko in Nederland. Maar dat zij als het ware geen toestemming hadden om daar te zijn.Het verhaal van 2000 jaar geleden was dit mijn huis dus gaat u nu maar even weg.
  Terwijl het toch de Britten waren die Joden toestemming gaven zich in hun mandaat gebied te vestigen?
  Wat ik hier op dit weblog lees maar ook steeds meer op links georiënteerde websites is bijna een soort alternatieve geschiedenis. Waarvan ik niet weet hoe zeer het op feiten en waarheid berust.
  Bij mij en ik denk bij de meeste Nederlanders begint de geschiedenis van Israël niet met een groep racistische etnisch zuiverende Joden.
  Misschien is het huidige Israël inmiddels wel zo geworden maar dan alleen door de omstandigheden waarin het zichzelf vond wat geen excuus is maar eerder een gevolg van omstandigheden.
  Je had het over paradigma’s ik weet niet precies onder welke je mij zou rekenen in dit geval.
  Ik denk paradigma 1, met andere woorden Israël’s hand wordt en werd constant geforceerd door de vijandige omgeving waarin de Joden zich vonden nadat zij zich legitiem gevestigd hadden in wat Palestina was en uiteindelijk Israël werd.
  Ik begrijp dat je een gelovig mens bent Anja misschien dat dit nummer van Johnny Cash je een beetje opvrolijkt in dit geval.Of misschien juist niet..ik vond het wel toepasselijk nadat ik je weblog door gelezen had.
  http://www.youtube.com/watch?v=1e0EQlQXoEo&mode=related&search=

 4. Inderdaad, Victor. Paradigma 1. Daar kun je wel wat aan doen, hoor, je hoeft er niet mee rond te blijven lopen. Als je Engels leest is het boek van Pappe een heel goed onderbouwde geschiedenis, dan ben je meteen van heel veel rommel die we haast vanzelfsprekend mee hebben gekregen af, en voor een kortere samenvatting kun je ook terecht bij de nota die Harry van Bommel en ik al schreven, en die volgende maand uitkomt. Staat hier.
  Morgen geef ik een samenvatting van Pappe’s lezing.
  En om het maar even kort door de bocht samen te vatten: inderdaad, de joden werden extreem vervolgd, in Europa. Het is dus begrijpelijk dat ze dachten dat ze veilig zouden zijn in een eigen staat. Het punt is wel dat die staat is opgericht in een ander werelddeel, ten koste van de er al wonende mensen, de Palestijnen. En daar is het dus al mis gegaan, want met de Palestijnen werd geen enkele rekening gehouden, die waren dus de ‘slachtoffers van de slachtoffers’. Die geschiedenis kun je dus niet begrijpen wanneer je alleen maar door de ogen van de Israeli’s kijkt, je moet dus ook kijken wat het voor de Palestijnen heeft betekend, en uit die twee verhalen je conclusies trekken. Dat is wat Pappe doet. En dat klinkt voor de mensen die alleen keken vanuit het perspectief van Israel dus ‘eenzijdig’.

 5. Anja maar hoe verklaar je dan het feit dat de Mufti van Jeruzalem (het hoogste gezag wat bestond van een “Palestijnse autoriteit”) zich aansloot bij de Nazi’s?
  Het probleem dat ik heb is dat jij en kennelijk de SP.
  Niet erkennen dat Joden zich volledig legitiem gevestigd hebben in het mandaat gebied van Palestina wat vandaag Israël heet.
  En dat jij ontkent dat in die periode tot onafhankelijkheid er een directe dreiging bestond waardoor de Joden in Palestina zichzelf wel moesten afscheiden/verdedigen.
  Daarmee geef ik geen blanco kaart aan wat Israël vandaag de dag doet. Maar ik wil een eerlijke zuivere discussie.
  Want alleen als je begrijpt dat Joden ook onrecht is aangedaan kun je beginnen over onrecht dat de Palestijnen ondergaan.
  Maar ik lees jullie nota met plezier, en hopelijk krijg ik de kans meneer Pappe’s boek te lezen.
  In de tussen tijd hoop ik dat die link naar Johnny Cash je in iedergeval een goed gevoel heeft gegeven..want uiteindelijk is het de Heer die zal oordelen.
  Al ben je nog zo knap met woorden verdraaien etc.

 6. Heb die Pappe ontmoet en het lijkt een oprechte man.

  Zijn er hier mensen met een opinie over de pros en cons van een Israel boycot waar Pappe gematigd positief tegen staat (bij gebrek aan een beter alternatief) ?

  mvg, Aleem Ahmed

 7. Nog eens, Victor: Israel heeft zich als staat gevestigd in een land waar al mensen woonden, en heeft die mensen, die niets te maken hadden met de jodenvervolging in Europa, buitengewoon slecht behandeld. Hoe slecht, dat kan Pappe je precies uit de doeken doen. Hij noemt dat ‘etnische zuivering’ en dat valt onder elk denkbare definitie van een oorlogsmisdaad.
  Dat de joden onrecht is aangedaan is waar, het is geen vrijbrief om op hun beurt anderen onrecht aan te doen. Als je dat niet onder ogen wilt zien, en er zijn veel mensen die dat niet willen of aankunnen, dan weet je dus niet waar het werkelijk over gaat. Dus: lees dat boek eerst maar eens, en kom terug als je echt wat bij te dragen of te vragen hebt. En kom bij mij niet aanzetten dat ik woorden verdraai, alleen maar omdat je het niet met me eens ben en geen argumenten hebt.
  En misschien kan jij die lui van de Word spell checker even uitleggen dat Palestijnen wel degelijk bestaan.

 8. Uiterst merkwaardig dat niemand van de kopers zich kennelijk afvraagt, waar die verkopers van stukjes land op de maan hun eigendomsrecht vandaan hebben. Kunnen zij dat b.v. zwart op wit in stukken uit het kadaster aldaar aantonen? 🙂

  Pappe beschrijft heel treffend de sluipende, geleidelijke “ethnic cleansing”. Een soort salamitactiek.
  De Westoever wordt “gebantoestaniseerd”. Dat is vooral wat de Amerikaansae oud-president Carter bedoelde met zijn vergelijking met de Apartheid.

  @ Viktor (5, 7 en 9):

  Sorry, maar Johnny Cash vind ik niet om aan te horen…..
  En jouw “Word spell checker” is gelukkig niet het laatste woord over de Nederlandse taal…..

Reacties zijn gesloten.