Openheid over Irak

iraq-logo.gif

Harry van Bommel is een handtekeningenactie gestart, samen met het burgerinitiatief ‘Openheid over Irak’. Dit is de oproep die iedereen kan ondertekenen:

Ja. Ook ik steun de eis dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de informatie waarop de Nederlandse regering haar steun aan de oorlog tegen Irak heeft gebaseerd. Onderzoek in Amerika en Engeland heeft aangetoond dat belangrijke informatie over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak niet juist was. President George Bush en premier Tony Blair hebben dat openlijk toegegeven. Het is hoog tijd dat er ook in Nederland volledige openheid van zaken wordt gegeven over de steun aan de oorlog tegen Irak. Daarom teken ik deze oproep.

Ga naar de website van de SP. Hier.

Lees meer over dat burgerinitiatief op www.openheidoverirak.nu

3 gedachten over “Openheid over Irak

  1. Anja, mijn handtekening staat er al.
    Graag wil ik trouwens niet alleen onderzoek naar de informátie waarop de regering haar steun baseerde, maar ook naar andere dingen die meetelden in de afwegingen. Is het waar dat de denkbare benoeming van De Hoop Scheffer als secretaris-generaal van de NAVO veel gewicht in de schaal legde? Waren er andere aanwijsbare belangen die meewogen?
    Ook zou ik graag weten of er énig tegenwicht bestond vanuit het besef dat de VS schijnheilig, kortzichtig en vuil (mensenrechtenschenders van advies en wapens voorziend) te werk plegen te gaan in een oorlog. Nederland wil nog wel eens gemakshalve de ogen sluiten om de praktijken van de VS niet te hoeven zien. Zo kwam het haar goed uit in Midden-Amerika dat het om een niet-verklaarde oorlog ging, want wat daar waar te nemen was “dat wil je niet weten” zoals een diplomaat er later over zei. Nou, dat soort zaken wil ik wel weten.
    Vier jaar geleden leefde ik buiten Nederland en miste de discussies. Later heb ik me afgevraagd hoe je én bij je volle verstand kunt zijn, én aan zo een militaire operatie – met de VS als leidende mogendheid – kunt bij willen dragen. Een operatie waarbij van meet af aan duidelijk was dat enige visie ontbrak over de opstelling van de burgerbevolking in de processen erna.
    Groeten,
    Via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *