Couscous

Kwam door het bericht onder ‘bloggen’. Hadden we het over eten. Ben ik erg voor. Ik maak wel eens voor een gezelschap mijn grote couscous. Dat gaat hoeveel ik ook maak altijd schoon op. Ik vind mijn eigen couscous lekkerder dan die ik in Egypte at, maar dat kan er aan liggen dat die nogal voor toeristen gemaakt was. Mijn couscous is een eigen versie en niet orthodox. Lezers die zich er aan ergeren dat zo’n kaaskop denkt dat ze couscous kan maken mogen hun eigen recept inleveren.

Dit wordt een Bommeliaanse maaltijd, dus val me niet lastig met de juiste hoeveelheden, dat kijkt niet op snufjes en grammen, en er wordt ook niks op bedjes gelegd.

Wat je nodig hebt: een lekkere, niet getreiterde kip. Een lamsbout die mag neigen naar schaap. Als je die koopt bij de allochtone buurtwinkel is ie meteen goedkoper. Bot mag er in blijven als het nog maar in de pan past. Een paar merguezworstjes, of anders maak je gehaktballetjes.
Een blik kikkererwten. (Niet de moeite om die zelf te gaan koken)
Een pak couscous
Een tube of potje harissa (is een soort sambal)
Een pakje of doosje raz el hanout (gemengde kruiden)
Minstens een bol knoflook
Een paar kippenbouillonblokjes.
Groentes. Minstens zeven. Ui, wortel, courgette, aubergine, paprika in verschillende kleuren, roma tomaten, en de knof telt ook mee. Platte peterselie.

Braad de gezouten lamsbout aan in de olie. Beetje water erbij, de helft van de knoflooktenen, geschild maar heel, een lepel raz el hanout, een bouillonblokje. Het mag een beetje soepig worden. Zachtjes gaar laten stoven. Het vlees moet zo zacht zijn dat je het met de vingers van het bot kan plukken.

In een andere pan, de kip. Aanbraden, verder idem. Ook tot gaar, maar niet zo gaar dat de kip uit elkaar valt.

Wanneer gaar, vlees eruit, soep bij elkaar, en daarin de groentes, in grove stukken en brokken gehakt, zodat ze nog te onderscheiden zijn, worteltjes in tweeen. Voor wie aubergine te sponzig is, eerst laten ontwateren met zout. Eerst de groente die langer nodig heeft in de soep, courgette op het laatst, niet drabbig laten koken. Inhoud van blik kikkererwten erbij. Mag ook nog een kwak tomatenpuree. Proeven, meer bouillonblok, meer raz en hanout? Opdienen met een flinke hand gehakte platte peterselie er over heen.

Dan de couscous zelf. Ik doe die heel simpel in een diepe koekenpan, eerst met een beetje olie bakken. Dan heb ik een keteltje heet water staan. Scheuten water erbij. Laten wellen. Couscous is heel snel gaar. Met te weinig water wordt het te hard. Met te veel water wordt het soep. Het moet droog korrelig zijn. Dus zet het niet in een keer onder water en blijf proeven.

In Gaza doen ze het niet zo. Daar maken ze er werk van. Daar zitten de vrouwen de korreltjes met meel tussen hun handen te wrijven, gaat er meer olie in. Het heet dan maftoul en is een feestmaaltijd omdat het zoveel tijd kost. Mijn ervaring is dat als je er toch zoveel groentes en vlees overheen kiept je het net zo goed op mijn ordinaire snelle manier kunt doen.
Als je wilt kun je de couscous wel opleuken met geroosterde pijnboompitten en een handje rozijnen, maar niet te veel, anders wordt het te zoet.

Dan roer ik vlak voor het eten een flinke sliert harissa uit de tube door een paar lepels van de soep, en serveer die in een apart kommetje voor wie van scherp houdt.

De merguez heb je al gebakken. Wie gehaktballetjes maakt, geen varkens dus maar lams of rund (orthodox hoeft niet maar er zijn grenzen), aanmaken met knof, komijn (djinten), kaneel, verder naar smaak. Kleiner dan gewone gehaktballen, groter dan soepballetjes. Gewoon aanbraden in de koekenpan. Kan ook van te voren.

Het serveren. Het is mogelijk om de kip en het lam in blokken te snijden en door de saus met groente op te dienen. Ik vind het Bommeliaanser om de kip en de bout in hun geheel op een grote schaal te leggen, omringd door de merguez of de gehaktballetjes, zodat iedereen zelf de kip een poot uit kan draaien en kan pakken en plukken wat ie lekker vindt. Met je schone rechterhand. In een tweede schaal de groentes in de saus. In de derde de couscous. Met dat kleine schaaltje met harissa met een lepeltje ernaast.
Iedereen neemt een schep couscous, schept de groente met saus er bij en pakt van de schaal vlees wat er bij hoort. Bedruppelen met harissa voor wie dat wil.

Wie er nog sla bij wil: maak er een van klein gesneden tomaat, komkommer, avocado en rode ui, en maak de vinaigrette met sinaasappelsap.

Plat brood erbij mag ook.

Forse rode wijn er bij. Veel.

18 gedachten over “Couscous

  1. Ik krijg hier enorme trek van! Morgen naar de markt, ’s kijken wat ik allemaal van je lijstje kan scoren. Pruttelende pannetjes op het vuur, altijd fijn.

  2. Vrijwel alles wat er op staat kun je bij elke marokkaanse/allochtone winkel/slager/groenteboer krijgen. Wel veel mensen uitnodigen, hoor. Een hele kip en een hele bout krijg je niet weg met z’n tweeen.

  3. Ga je ook nog een kookrubriek beginnen, Anja?

    En is “hemelse” couscous hetzelfde als “naar de andere wereld geholpen”? In dat geval lijkt het recept me nogal riskant…..:)

  4. Yum, die copy-past ik in mijn kookboek!
    En Ien, jouw Indonesische rijsttafel is ook niet slecht! 🙂

  5. las vandaag aardig artikel in de VK, ging over motivatie. Het gaat (stelt het artikel) bij motivatie niet óf maar hoe iemand gemotiveerd is. Voorbeeld van koken: je nodigt een stel vrienden uit voor een etentje. Waarom? omdat je het een uitdaging vindt ingewikkelde gerechten te maken, óf je vindt het fijn je vrienden te zien genieten? Beide motieven zijn even reëel, maar hebben een andere drijfveer. De één wil gewoon de beste zijn, de ander wordt gemotiveerd door een uitdaging (verandering en groei) een derde geniet van het spel, hoeft niet zo nodig te winnen….Wellicht zijn er meer vakjes om in te delen 🙂

  6. Het lijkt me lekker, maar ik ga het niet uitproberen. Ben alleen en het is mij gewoon te veel en te duur. Als je eenpersoonsreceptjes hebt die ook goedkoop zijn….. 😉

  7. Lydia, laat de lamsbout achterwege en concentreer je op de kip met eventueel de gehaktballetjes. ( kies dan wel voor lamsgehakt bij de turkse/marokkaanse slager. Het is ook niet de bedoeing dat je het alleen eet. Couscous is een meermans maaltijd. Marokkanen scheppen de couscous op een grote schaal als een soort berg en versieren het met de groenten en het vlees iedereen eet uit dezelfde schaal van zijn eigen( fictieve ) taartpuntje. Scheelt heb je ook geen borden af te wassen.

  8. Ik was vandaag ook met te weinig voor het hele recept, maar ik heb alle groenten + knof + krielaardappelen + kikkererwten in de Römertopf gedaan, en merguezworstjes gekocht. En veel couscous gemaakt natuurlijk. Ik geloof dat ik me morgen niet meer in het openbaar kan vertonen wegens ernstige knof-walmen, maar het was wel allemachtig lekker!

  9. Waarom mag je de kippenpoot er niet met je linkerhand afhalen als je linkshandig bent? En waarom is je rechterhand “rein” en de linkerhand eventueel niet?

    Verder leuk recept, al netjes opgeslagen! Ik doe het dan wel op z’n Hollands hoor, met een lekker varkenshammetje erin.
    Multicultuur op z’n best zou ik zeggen!

  10. Grapje, linkerhandje. Je weet vast wel dat in de islamitische traditie je rechterhand de schone is en je linkerhand waarmee je de minder schone karweitjes verricht, zoals daar zijn je gat afvegen. Mijn Palestijnse vrienden trekken zich daar al heel lang niks meer van aan en gebruiken beide handen wanneer een kip weerstand biedt.
    Maar met de vingers eten doen we daar vaak, met z’n allen om een grote schaal, al zijn er ook lepels en messen en vorken. Ik vind het erg prettig om ongegeneerd te mogen kluiven aan kip of een visje, en het brood af te scheuren en er de houmous mee op te scheppen. Ik hoorde ook een mooie verklaring waarom eten met je handen schoner is dan eten met mes en vork. Van je eigen handen weet je tenminste wie er mee gegeten heeft en dat je die gewassen hebt. Kun je van mes en vork die je aangereikt worden niet zeggen.

  11. nou ik wil gerust wel mult-cultureel eten hoor, maar ik moet zeggen dat ik dus WEL beide handen was alvorens met de handen te eten. Iets wat ik trouwens altijd al zo gedaan heb: eet jij soms boterhammetjes met mes en vork?
    Ik eet die namelijk zowel met mijn gewassen linker- als met mijn gewassen rechterhand.

    Misschien iets dat je aan je islamitische vrienden ook kan aanleren? kwestie van de “multi” ook “multi” te maken nietwaar?

  12. Handen wassen hoef je moslims niet te leren, schattebout. Die zijn een stuk schoner op hun lichaam dan de gemiddelde Nederlander, geen remsporen in de onderbroek, geen droge wc papiertjes maar wassen. Multi betekent dat jij ook wat van hen kan leren, trouwens, dus neem maar niet op voorhand aan dat jij alles beter weet en beter doet want zo ligt het niet.

  13. Anja, je bent een vrouw naar m’n hart .
    dit is een heerlijk gerecht.
    ik heb wel door de couscous wat klein gesneden dadels gedaan .
    wat m’n linker hand betreft, ik gebruik water in plaats van papier.
    dat is veel schoner.

    groet, willem semp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *