Apen, gloeilampen, Hollandse jongens en pardon

img086.jpg

Het broodje aap krijgt een geheel nieuwe betekenis. Half Nederland is bezig zich als amateurpsycholoog te verdiepen in de zieleroerselen van een gorilla, cq in die van een mevrouw die haar liefdesleven heeft verplaatst naar de dierentuin. Ik kwam al de eerste webklanten tegen die de naam van dat beest, hoe heette hij ook al weer, als nickname gebruiken. Ook voer voor psychologen. Wat is het motief? Lekker vrouwtjes bijten, jummie, met je foto in alle kranten komen en daarna een banaan toe?
(Cartoon gejat uit de Volkskrant. Collignon)

De gloeilamp. De minister wil over een paar jaar de gloeilamp verbieden, en is daarvoor even met Philips gaan praten. Die vindt het goed. Het is een fantastische win-win-win situatie, beter voor het milieu, goedkoper voor de burger, en meer winst voor Philips die liever dure spaarlampen verkoopt dan die ouderwetse peertjes. Alleen de esthetische kniesoren mopperen dat spaarlampen niet mooi staan in de kroonluchters (dat wordt lampen smokkelen uit het buitenland en lucratieve zwarte handel), en dat die lelijke dingen boven kleine lampjes uitsteken. Tip: bij Ikea waar ik tegenwoordig kind aan huis ben hebben ze ook kleine spaarlampjes. Ik blijf maar met een ding zitten: wat zou de minister hebben gedaan als Philips zou hebben gezegd, doe maar niet want daar maken we niet genoeg winst op? En het niet alleen maar een win-win-win situatie zou zijn maar een eenvoudige win-win-en een beetje verlies?

Overeenkomst tussen regering en de vereniging van gemeentes over de pardonregeling. Maar die zou ook inhouden dat de noodhulp aan uitgeprocedeerde asielzoekers wordt gestopt. En aangezien zestig procent niet wordt uitgezet blijven er dan mensen ‘geklinkerd’ worden. Wethouder Marijke Vos van GroenLinks vindt dat ze ook gehouden is aan de zorgplicht, en niet de andere kant op kan kijken wanneer mensen op straat staan. SP-wethouder Verhagen Verschuren van Groningen vindt dat ook. Die maakt zich bovendien zorgen om de ‘nieuwe-wetters’, voor wie geen garantie is dat ze niet op straat zullen belanden. Albayrak zal hard moeten werken om de mensen die uitgezet zouden moeten worden dan ook werkelijk terug te laten keren, maar nu al is voorspelbaar dat er veel mensen over zullen blijven, wiens lot afhankelijk wordt van ongehoorzame wethouders en initiatiefrijke burgers. We volgen het op de voet.

Marokkanen slopen stadion, staat er als kop in het Parool. Je kunt dus ook zeggen: het gaat geweldig met de integratie. Die jongens, die dus Nederlanders zijn, hebben zich geheel aangepast. Ze zuipen zich in de trein heen al klem , niet speciaal een islamitische traditie, en slaan dan aan het verbouwen. Het zijn echte Hollanders geworden zullen we maar zeggen.

22 gedachten over “Apen, gloeilampen, Hollandse jongens en pardon

  1. echte Hollanders geworden?
    Als het Nederlands elftal voetbalt wordt door de supporters ook het stadion gesloopt?

    Maar goed, wat mij vooral opviel was het beledigend door het Wilhelmus heenfluiten en het uitfluiten en beledigen van Aissatti alsof hij een landverrader was.
    ik had niet de indruk dat de ‘heren’ zich nou Nederlands voelden.

    Volgens Burgemeester Vreeman kwam zeker niet iedereen uit Nederland.
    ,,De supporters van Jong Marokko kwamen uit heel Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.”

    Blijkbaar geen typisch Nederlands probleem
    http://www.brabantsdagblad.nl/bdbinnenland/article1443204.ece

    mij is het ook een raadsel waarom dit soort gedoe niet voorkomt bij mensen uit de Turkse gemeenschap.
    iets wat Vreeman ook opviel.

    ,,We hebben hier de Turkse clubs Galatasaray en Fenerbahce op bezoek gehad en dat ging vlekkeloos. Dus het kan ook anders.”

    Ik wil nu wel eens weten waarom Marokkanen er iedere keer weer boven uitsteken.

  2. Ach, wat trap jij met open ogen in deze kleine valkuil die ik voor je heb neergezet, Frank. We gaan weer serieus een ommetje Marokkanen bashen. En omdat je het deze keer niet kunt maken om te doen alsof voetbalvandalisme geen buitengewoon Hollands verschijnsel is, haal je er nu maar de Turken bij om de Marokkanen mee te slaan. “Ik wil nu wel eens weten waarom Marokkanen er iedere keer weer boven uitsteken”, omdat jij niets anders waar wenst te nemen, Frank. Ieder zijn hobby. Je bent niet tegen voetbalvandalisme, je bent tegen Marokkanen ook als het Nederlanders zijn. Of Belgen. Same difference.

  3. Gloeilampen verbieden is echt te zot voor woorden.
    Waar bemoeien mensen zich mee?

    Krijg je dan dadelijk ook politie op je dak om te kijken of ik nog wel een gloeilamp in huis heb? Stellen we weer strenge grenscontroles in om te kijken of ik geen gloeilampen smokkel vanuit Oost- Europa.
    Mag ik de cel in als ik nog gloeilampen heb?

    Verbieden is zowiezo geen oplossing, als men wil dat wel op spaarlampen overstappen zal men toch een goede oplossing moeten verzinnen want als ik achter aan tafel de krant wil zitten lezen kan mijn gloeilamp vol branden als ik echter voor op de bank zit is sfeerverlichting wat mooier. Wat idioot dat jij dan mensen maar estetische kniesoren noemt. Niet iedereen wil in een huis wonen dat meer op een operatiekamer lijkt dan op een gezellig ingericht huis

  4. Waar mensen zich mee bemoeien? Met het milieu, Tim. Vreemd he? Waarom zou jij je daar druk over maken als jij maar sfeerverlichting hebt als je op je bank zit, toch?

  5. Er is 1 verschijnsel in het voetbalvandalisme dat ik niet snap: het gebeurt niet rond ‘oranje’. (Op zich verheugend – maar wel een uitzondering.) Misschien was dat de oorzaak voor de misrekening van de KNVB? Die dachten dat ze met alleen stewards in het stadion (de politie stond buiten) wel toe konden…

  6. Wim van de Camp liet er tijdens zijn optreden bij het Messiaans Beraad geen twijfel over bestaan dat het nu afgelopen moet zijn met de ‘noodopvang’. Maar het ziet er naar uit dat de gemeenten op grond van hun zorgplicht de discussie elk moment kunnen èn zullen heropenen. Ook van de Camp is er nog lang niet.

  7. Het is daarom zo belangrijk dat het mensenrechtenaspect niet over het hoofd wordt gezien. Mensen die hier in Nederland verblijven, en dat geldt voor iedereen, ook voor criminelen die veroordeeld zijn bijvoorbeeld, hebben recht op onderdak, voeding, medische hulp. Als je naar de rechten van kinderen kijkt wordt het nog urgenter, die hebben ook nog recht op onderwijs, en mogen niet van hun ouders gescheiden worden. Het is dus erg, professor van Kalmthout wees er ook op, dat criminelen meer rechten hebben dan mensen die niets anders hebben gedaan dan dat ze hier zonder papieren verblijven.

    In Nederland doen de mensen als Van de Camp alsof mensenrechten opeens niet meer zouden gelden voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat is een van de kwesties waar ik op werd gewezen toen ik in De Raad van Europa was, en ons erg duidelijk werd gemaakt dat we ook in Nederland wel een aantal zaken hebben waarbij we het op het punt van mensenrechten behoorlijk slecht doen, en daar was ons vreemdelingen en vluchtelingenbeleid er een van. Gemeentes die zich niet gaan houden aan het verbod op noodopvang hebben dus ook juridisch een heel sterk punt. Behalve het humanitaire.

  8. @ 6 Anja

    Ik vind ook dat je goed moet zijn voor het milieu, echter moet er dan wel een alternatief geboden worden. Dat alternatief is er momenteel niet.
    De spaarlamp maakt van je huis een OK.

    Dat is geen alternatief

  9. Gloeilampen. Ging het met het roetfilter en andere maatregelen ook maar zo makkelijk. Hopelijk komt de subsidie op zonnepanelen gauw terug. Al die platte daken zouden eigenlijk door de energiebedrijven i.s.m. woningbouwcorporaties moeten worden volgelegd. Gisteren fietste ik ’s avonds laat door een aantal dorpen, viel me op hoeveel tuinverlichting dan onnodig brandt. Leuk als je een feestje hebt, maar een tuin vol gloeilampen om elf uur ’s avonds lijkt me toch wat overdreven. Hopelijk zegt de politie daar dan ook wat van.

    Ik verdiep mij overigens de laatste tijd in de relatie islam en milieu. De sjaria blijkt behoorlijk wat milieuvriendelijke maatregelen te bevatten. Bijvoorbeeld een verbod op verspilling en gereguleerd gebruik van schaarse natuurlijke hulpbronnen. Ook beschermde gebieden om diersoorten voor uitsterven te behoeden, overbegrazing en erosie te voorkomen kan je in de sjaria vinden. Tijd dus om de sjaria hier ook in te voeren.

  10. Iek!, Anja…. een Freudiaanse vergissing met Maxime V.?? Ril..ril… brrr hahaha. Wat Bokito betreft: fervent genietster van National Geographic en Discovery over bv mensapen en hun gedrag, waaronder ook gorilla’s, naast Gorilla’s in de mist (alleen trailer gezien, maar wel documentaires van Diane Fossey) denk ik te weten waarom hij uitsluitend die mevrouw te pakken had. Hij heeft ruw een paar mensen opzij geduwd, maar Bokito weet niet hoe slap mensen eigenlijk zijn, vergeleken bij gorilla’s die wel tegen een stootje kunnen. Ze zijn verder heel zachtaardig, maar vrouwen moeten zich onderwerpen aan de haremleiders, de zilverrug dus. Daar ging het volgens mij dus mis. Van Bokito naar spaarlampen… ik heb elke avond een spaarlamp aan in een staande schemerlamp die naar boven schijnt. Genoeg licht om bij te lezen en/of TV te kijken. Ook bij de pc staat een schemerlamp met een spaarlamp. Ik wil eigenlijk liever led-verlichting. Da’s nog zuiniger. Maar Cramers’idee om de gloeilamp te verbieden gaat wat ver, vind ik. Uiteindelijk zal het wel gaan moeten. Haar opmerkingen om vooral mensen die (te) veel energie gebruiken extra te belasten viel verkeerd. Er zijn nl heel veel mensen met een laag inkomen die in een niet geisoleerde huurwoning moeten wonen met een slecht verwarmingstoestel en die, om warm te blijven in de winter in hun tochtige woningen hard moeten stoken. Om die mensen te straffen met extra belasting…
    De Marokkaanse etterbakkies die hebben lopen rellen bij die voetbalwedstrijd representeren NIET de Marokkaanse gemeenschappen. Mijn eigen ervaring met Marokkanen is over het algemeen positief, al ben ik wel bang voor die rotjochies! Die zijn helemaal dolgedraaid en losgeslagen en die maken we wel bang. Een mevrouw van kop tot teen in zwart dus niet. En V.d. Camp is stiekum racist…. Gelukkig gaat Crailo weer open voor de mensen die hoogst waarschijnlijk recht hebben op hun Pardon.

  11. Als je gloeilampen verbiedt moet je ook kaarsen verbieden.
    Ik heb thuis nog een kooldraadlamp type Edison. Ik steek hem zelden aan maar het brandt prachtig warm. Daar kan geen wolfraam tegenop.

  12. Ik denk dat hendrik Jan niet precies weet waarover hij spreekt met zijn ”tijd om ook hier de sharia in te voeren”. De Islam heeft juist niet veel op met het milieu. Er is in de hele Islamitische wetgeving geen regel over hergebruik van goederen of over diervriendelijk handelen opgenomen. En bovendien, als de sharia hier wordt ingevoerd (God behoede ons daarvoor), dan zullen veel Nederlanders eindelijk inzien welk onheil over ons is afgeroepen.

  13. Ik dacht het al, Hendrik Jan, wanneer komt de eerste reactie van een meneer die jou als moslim ernstig uit komt leggen dat de islam niet goed is voor het milieu en ons allemaal wat een ramp het zal zijn als we hier de sharia in gaan voeren. Jij als Nederlander zal dat dan ook eindelijk inzien. Of tel je als je moslim bent voor Ed niet meer als Nederlander?
    Wat is het toch heerlijk dat we tegenwoordig zoveel islamdeskundigen in het land hebben, die mensen als Hendrik Jan, zo’n islamitische dummie, even uit kunnen leggen hoe het echt zit.

  14. Ik ben het even kwijt. Moeten we als de sharia hier wordt ingevoerd van die baardapen ook allemaal onze gloeilampen wegdoen? Het moet niet veel gekker worden in dit land.

  15. Mijn laatste zin was natuurlijk humor, maar net als sommige moslims, hebben sommige Nederlanders geen (of een ander) gevoel voor humor. (Zou dit ook te moeilijk zijn, ik vrees van wel).

    Ed, dieren hebben volgens de sjaria meer rechten dan volgens de Nederlandse wet. Ik zal het even uitleggen (mag het Anja, het is niet erg on-topic). Ze hebben bijv. recht op goed voedsel (vleesafval is voor koeien geen goed voedsel, dat hebben we ondervonden), op voldoende ruimte (dat hebben ze in de westerse bio-industrie per definitie niet), ze hebben een recht om te paren wanneer ze daar zin in hebben (in de bio-industrie werken we uitsluitend nog met kunstmatige inseminatie), ze mogen niet mishandeld worden (in Europa begint de discussie daarover een klein beetje op gang te komen), ze mogen geen angst aangejaagd worden bij de slacht, d.w.z. dat ze niet mogen zien hoe een ander dier gedood wordt, en ze mogen pas gevild worden als ze zijn afgekoeld, om te voorkomen dat ze misschien levend gevild worden (in de Nederlandse slachterijen zijn de dieren vaak maar half verdoofd en zijn de dieren soms niet eens echt dood als ze direct daarna gevild en gefileerd worden. Dieren hebben zelfs recht op rust en een goede verzorging wanneer ze oud of kreupel zijn geworden. In dat opzicht worden dieren hier toch meer als gebruiksvoorwerpen gezien, die je kunt afdanken wanneer ze niet meer functioneren. Dus Ed, wellicht kun je nog wat van moslims leren.

  16. Dank je, Hendrik Jan. Deze informatie was nog niet op dit weblog geweest, dus ik vind het waardevol.
    En ik ben het met je eens, er is nog wel meer dat ‘Nederlanders’ van moslims kunnen leren (er voor de dicussie nog even vanuit gaande dat dat twee verschillende groepen zijn).

  17. Cohen zei gisteravond bij Knevel dat de structurele “noodopvang” weliswaar stopt, maar dat hij niet van plan is acute zorg te verlenen in individuele gevallen. Hij stelde aan iedereen de indringende vraag: wat doet u als u op straat iemand tegen komt die acuut hulp nodig heeft? Hij sloot dus niet uit dat uitgeproduceerde asielzoekers die al weg hadden moeten zijn toch hulp zullen krijgen. Bovendien zei hij dat de regering een verantwoordelijkheid heeft om die mensen die weg moeten ook weg te krijgen, en als ze niet weg kunnen, iets voor ze te regelen.

  18. Tja, we krijgen straks dus het gevaar dat we er gloeiend bij zijn, als we de kroonluchters niet tijdig hebben vervangen door Ikea-armaturen….. 🙂

    Anja, ik heb iets tegen het gebruik van het woord “klinkeren”. Dat klinkt me iets te eufemistsich voor: de straat op sodemieteren. Als de noodhulp van gemeenten echt zou stoppen, zijn die dan schuldig aan “medeklinkeren”? Gelukkig hebben sommige gemeenten al aangegeven, dat ze niet van plan zijn geheel aan deze letterknechterij mee te doen…..En dat ze de mensenrechten dus wél heel serieus nemen, nl. voor elk mens zonder onderscheid.

    @ Lydial (12):

    Hi, op 19 mei had men het op CNN over “hairy scare” in Rotterdam. Mijn eerste gedachte was: is Wilders daar in het wild gesignaleerd? Meer nee, deze keer bleek een ander de weg een beetje kwijt te zijn….. 🙂

  19. @20 Hendrik Jan, volgens mij zei Cohen juist dat hij wel van plan is acute hulp te verlenen als het nodig is. Hij verwees naar de Zorgplicht.

    @21 Olav, de term ‘klinkeren’, hoe abject ook, is vakjargon en betekent inderdaad wat jij zegt. Het op straat donderen van mensen stopt niet als je het anders gaat noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *