De nieuwe kaart

ft-fragmentation-of-the-west-bank-map.gif

Voor wie dacht dat de regering van Israel serieus van de bezetting af willen, en toewerken naar een Palestijnse staat – soms horen we zulke geluiden – kijk hier naar de nieuwe kaart van de Westoever, gemaakt in opdracht van de VN.

Op de witte vlekken wonen Palestijnen. Alles wat oranje is, is en blijft in handen van Israel. De rode rondjes zijn checkpoints. De oranje wegen zijn wegen alleen voor de joodse kolonisten. Zie dat Jeruzalem geheel is omsingeld en afgesloten van het achterland. Zie dat alle grote woonkernen, als Hebron en Nablus zijn omsingeld en afgesloten.
Ook Amnesty International heeft een rapport geschreven.
De Israelische regering noemt dat ‘eenzijdig’.

New UN map charts West Bank reality
By Sharmila Devi and Harvey Morris in Jerusalem
Published: June 4 2007 16:51 | Last updated: June 4 2007 16:51

A new map of the West Bank 40 years after its conquest by Israel in the Six Day War, gives the most definitive picture so far of a territory in which 2.5m Palestinians are confined to dozens of enclaves separated by Israeli roads, settlements, fences and military zones.

Produced by the United Nations’s Office for the Co-ordination of Humanitarian Affairs, it is based on extensive monitoring in the field combined with analysis of satellite imagery. It provides an overall picture officials say is even more comprehensive than charts drawn up by the Israeli military.

The impact of Israeli civilian and military infrastructure is to render 40 per cent of the territory, which is roughly the size of the US state of Delaware or the English county of Norfolk, off-limits to Palestinians.

The rest of the territory, including main centres such as Nablus and Jericho, is split into isolated spots. Movement between them is restricted by 450 roadblocks and 70 manned checkpoints.

The UN mapmakers focused on land set aside for Jewish settlements, roads reserved for settler access, the West Bank separation barrier, closed military areas and nature reserves.

What remains is an area of habitation remarkably close to territory set aside for the Palestinian population in Israeli security proposals dating back to postwar 1967.

The process of enclosing the civilian enclaves has accelerated in the years since the outbreak of the Palestinian uprising in 2000, and the reintroduction by Israel of its military rule even in areas previously under Palestinian Authority security control.

A network of roads designed to ease the movement of Jewish settlers limits access between Palestinian enclaves. A secondary network being built would allow Palestinian limited movement via tunnels, bridges and trenches.

Diplomats say the effect of the infrastructure changes would be to formalise the de facto cantonisation of the West Bank. Some 450,000 Israelis live in the West Bank and occupied east Jerusalem and settlements have grown by at least 5.5 per cent a year compared with less than 3 per cent among Palestinians.

The map is one of a number of documents whose publication has coincided with Monday’s anniversary of the 1967 war. Amnesty, the rights group, issued a report that accused Israel of a land grab in the West Bank and called for urgent action to address “widespread human rights abuses committed under the occupation”.

The Israeli justice ministry branded the report as “one-sided, immoral and riddled with mistakes”.

3 gedachten over “De nieuwe kaart

 1. Anja,

  Beklemmend weer deze beelden. What’s in a picture. Het wordt duidelijk dat de opdeling van Gaza in no-go areas, settlements, checkpoints en onoverkomelijke muren en hekwerken slechts een vingeroefening was voor wat in de Westbank aan de gang is en nog moet komen. Het kan iedere keer nog erger.

 2. Gisteravond was Dries van Agt bij Knevel en van de Brink. Hij wilde alleen komen als ook Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid mee mocht komen. Deze zat op de tribune. Van Agt deed zijn bekende verhaal. Knevel probeerde nog wat tegenwicht te geven, maar dat lukte niet. Er zat ook nog iemand van de Likudpartij in Nederland op de tribune. Die zei ook nog wat, maar overtuigde niet. Mij tenminste niet.

 3. Ik word hier echt triest van…

  Maar vooral kwaad, dat de Nederlandse en Europese politiek geen enkele stap onderneemt om Israel tot de orde te roepen.
  Of niet kan nemen door de sterke Christelijke en Israelische lobby.

  Als dit doorgezet gaat worden, zullen de Palestijnen voor eeuwig opgesloten zitten in kleine zones waar ze niet uit kunnen komen.

  Gisteren Knevel & van den Brink gezien…. Wat is die Knevel een enorme ….., Maar tegelijkertijd realiseerde ik mij dat er nog een hoop moet gebeuren om vele mensen wakker te schudden.
  Dit soort mensen blijven met een Mythe achtige denkwijze zitten.
  En zullen op geen enkele voorwaarde Israel kritisch willen bekijken.

  Ik hoop dat we mensen kunnen wakker schudden.
  Vandaag ben ik maar een website begonnen op een share site:
  http://freepalestina.multiply.com/

  Ik hoop dat ik hiermee iets kan bijdragen…

  Wel wil ik zeggen, dat ik uw weblog en werk geweldig vind.
  Ik kijk er geregeld naar en ik hoop dat u nog lang ons wilt informeren wat er gaande is in dit conflict.

  Uw doet zeer belangrijk werk.

  Met vriendelijke groet,

  Alexander E

Reacties zijn gesloten.