Leeswerk over Palestina

070618-haniyeh-abbas.jpg

(Op de foto: Haniye, Abbas, Dahlan, 15 februari 2007)

Als service, voor de echte doorzetters die willen begrijpen wat er gebeurt in Palestina. Een reeks van artikelen, helaas in het Engels (hadden we maar een snel vertaalbureautje), van oude vertrouwden als Michael Warschawski en Amira Hass, van Robert Fisk, van de onovertroffen Electronic Intifada die heel snel met uitstekende analyses kwam. Van psychiater Eyad Sarraj uit Gaza zelf.

070619-pa-emergency.jpg

(De nieuwe ‘regering’ op de Westoever)

Dit kun je hieronder vinden:

Virginia Tilley, Whose coup exactly?
Tilley merkt op dat de nieuwe PA (Palestijns gezag) vrijwel geen macht heeft op de Westoever en helemaal geen in Gaza. Het Westen valt over zichzelf heen om de nieuwe Fayyad-regering te omarmen, eindelijk een regering van ‘gematigde’ Palestijnen, maar ziet gemakshalve over het hoofd dat Abbas volgens de Palestijnse Basic Law van 2003 helemaal het recht niet had om eenzijdig een nieuwe regering uit te roepen. Volgens Palestijns recht is de nieuwe regering illegaal. Hier.

Ben White, The role of the media.
Westerse media zijn altijd op zoek naar de snelste en simpelste ‘soundbites’, om een complex en onoverzichtelijk proces zo eenvoudig mogelijk neer te zetten. Daarmee komen staande uitdrukkingen in omloop die vervolgens niet meer kritisch worden gehanteerd en eindeloos worden herhaald. Zo kunnen we nog steeds tegenkomen dat Israel zich heeft ’teruggetrokken’ uit Gaza, terwijl het om niet meer ging dan een hergroepering van leger en nederzettingen, en de volledige belegering van Gaza geen moment is gestopt. White onderzoekt de nieuwe mantra’s in wat eerst als een ‘burgeroorlog’ werd omschreven, en vervolgens als een ‘coup’, waarbij sommige journalisten een grote voorkeur aan de dag leggen voor de theorie dat het ging om een strijd tussen ‘extremisten’ en ‘gematigden’. Zie hier.

Amira Hass, Sacrificing the Palestinian Struggle
Hass is kritisch naar beide zijden, de leiders van Fatah en die van Hamas. Hamas heeft nu de militaire leiding over Gaza, maar geen visie en geen strategie. Verschil is wel dat Fatah is vertrokken, naar de Westoever en het buitenland, en dat Hamas hun mensen niet in de steek laten. Hier.

Robert Fisk, Welcome to ‘Palestine’
Lastig, toch, die moslims uit het Midden Oosten. Zet je ze onder druk om democratisch te worden, kiezen ze niet wie wij willen maar wie zij willen: de verkeerde partij. Nu zitten we met twee premiers. En met wie moet het Westen nu gaan praten? Nu hadden we volgens Fisk allang met Hanas moeten praten, en niet alleen met ’trouwe politieagent’ Abbas. Het Westen heeft een abonnement op het wedden op het verkeerde paard. Fisk noemt een reeks van verkeerde regimes die door het Westen zijn ondersteund. En wat nu, nu we geconfronteerd worden met een coup die is gepleegd door een democratisch gekozen regering? Hier.

Eyad Sarraj, Palestinian territories: what’s left?
Sarraj ziet de gebeurtenissen vanuit Gaza zelf, als het tragische onvermogen van de Palestijnse leiders om de ‘cultuur van het geweer’, meegenomen uit de tijd van het gewapende verzet, af te leggen. Het was te voorzien dat de VS er op uit was om Hamas ‘uit te schakelen’, en Israel niets liever had dan de opsplitsing van de Palestijnse gebieden en de bevolking. Alleen een regering van ‘neutrale’ leiders die de eebheid herstellen kan hier nog goed doen. Hier.

Michael Warshawski, The Crisis in Gaza: Made in Israel
Warschawski legt de verantwoordelijkheid voor de crisis bij de combi VS-Israel. Hamas won de verkiezingen. Ondanks dat wilden ze met Fatah samen regeren. Maar Hamas had twee vijanden, ten eerste hun eigen militante vleugel, en ten tweede de VS en Israel. Die zagen in Abbas en Dahlan de uitvoerders van hun plannen, om een burgeroorlog te ontketenen, Hamas te verslaan en een marionettenregering aan te stellen. Hamas zag tijdig wat Dahlan van plan was, en mede dankzij de grote steun van de bevolking zelf, waren ze in staat om Fatah uit te schakelen. Maar nu de splitsing een feit is, is het duidelijk dat Israel/de VS van plan zijn om Hamas, en daarmee Gaza te verslaan. Onze solidariteit geldt nu vooral Gaza en haar bevolking, zegt Warshawski. Hier.

Ali Abunimah, Division among the Palestinians
Ingezonden brief van Ali Abunimah aan een Ierse krant: Europa is bezig om de marionettenregering van Abbas te ondersteunen, en daarmee de splitsing tussen de Palestijnen nog verder op de spits te drijven. En daarmee helpen we vooral Israel om hun gewelddadige kolonisatie van illegaal bezet land voort te zetten. Hier.
En zie het artikel van Abunimah dat ik eerder opnam op dit weblog It’s not just the occupation: hier.

En verder al geplaatst:
Ilan Pappe, Towards a Geography of Peace: Whither Gaza?
Hier.

Uri Avnery, Crocodile Tears
Hier

Eén gedachte over “Leeswerk over Palestina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *