Dagboek 25 augustus 2007

gazpro.jpg

Vandaag even geen zware kost. Ik kom nog met een soort samenvatting over Gaza, maar neem er nog even vrij van.
Wat ik wel lees, in Haaretz, dat er demonstraties zijn in Gaza, tegen het optreden van Hamas. Zie de foto. De gele vlaggen zijn van Fatah.

Ik kom er op terug.

Morgenochtend zit ik trouwens in de radiouitzending van De Andere Wereld, ik geloof tussen 7 en 8 ’s ochtends.

4 gedachten over “Dagboek 25 augustus 2007

  1. Anja ik heb nog een vraag naar aanleiding wat ik tot nog toe gelezen heb. Heb je ook met mensen gesproken daar die echt pro-hamas waren en zijn. En hoe ervaren die de hele toestand nu? En hoe kijken die terug op de gebeurtenissen ten tijde van de overname door Hamas? Want wat me opviel is dat als ik het verslag lees van de Floris, die toch ook na de overname van Hamas in Gaza is geweest ik een eenheel ander verslag hoor. Het kan er heel erg aan liggen dat het zijn eerste keer daar was en dat hij veel minder informatie heeft gekregen van mensen daar over de werkelijke toestand en de werkelijke emoties en gevoelens. Misschien heb je dit ook wel gemeld ,maar heb ik erover heen gelezen.

    Ina

  2. Wij moeten onze regering verantwoordelijk stellen dat ze Israel nog steeds de hand boven het hoofd houden en de Palestijnen in de kou laten staan. Nog erger,dat ze niet met Hamas,dat democraties is gekozen,wilden ,praten’ en zo Israel in de kaart speelden. Er is nu een”twee deling bij de Palestijnen ontstaan”,met onderlingen gevechten en met alle gevolgen van dien. Fatah steunen en van wapens voorzien! Wat is hier het einde van? Alleen maar land zonder Palestijnen voor de Israeliers,want daar is Israel op uit! “Wij” zijn er mrde verantwoordelijk voor en dat zal onze “leiders” nog eens opbreken al is het ‘postfuum! Dit komt er van als “Wij” maar achter Amerika en Israel aan blijven lopen. J.F. Verhagen

  3. Ina, ik heb in de paar dagen dat ik er was niet expliciet gesproken met Hamas-aanhangers. Ik denk dat het er voor hen aanzienlijk anders uitziet. Zij voelen zich nu veel veiliger dan voorheen, gaan weer de straat op, zitten op het strand. Veel van waar ik het over heb gehad, mensen die worden opgepakt, gevangen gehouden, verhoord, mishandeld, gebeurt binnenskamers. Als ik de mensen niet zo goed en van nabij kende, zou ik het waarschijnlijk ook niet gehoord hebben. De mensen die reden hebben voor vrees, zijn de mensen die gelieerd zijn met Fatah, dan wel proberen met hun organisatie hun onafhankelijkheid te houden, dan wel journalisten die bijvoorbeeld bij de demonstratie die pas tegen Hamas plaats vond aanwezig waren die reden hebben om bang te zijn voor wat Hamas doet. Er zijn ook Hamasmensen die het er helemaal niet mee eens zijn wat er gebeurt, en een belangrijke woordvoerder van Haniye is afgetreden omdat hij vindt dat er zo snel mogelijk geprobeerd moet worden om de eenheid weer te herstellen en er geen gevechten meer tussen Fatah en Hamas moeten plaats vinden. Ik hoop vurig dat die eenheid weer wordt hersteld, voor de bevolking zelf die nu vermalen wordt tussen de twee partijen, en omdat dit precies is wat Israel en de VS maar al te goed uitkomt. Ik weet zeker dat het overgrote deel van de bevolking dit helemaal niet wil.

  4. Dank je Anja, Ik vermoedde al dat dat de reden was voor het zoverl rooskleuriger beeld van Floris. Over de demonstratie van journalisten las ik in de krant. Moedig van de journalisten.

Reacties zijn gesloten.