Vrouwen in het Zwart

vrouwen-zwart-488.jpg

Al vele jaren staan ze daar, op de eerste vrijdag van de maand, op het Spui in Amsterdam. Te protesteren tegen de Israelische bezetting. Vrouwen in het zwart (en mannen).

vrouwen-zwart-484.jpg

vrouwen-zwart-486.jpg

vrouwen-zwart-485.jpg

vrouwen-zwart-483.jpg

vrouwen-zwart-490.jpg

vrouwen-zwart-489.jpg

Af en toe, als ik kan, ben ik er ook bij. En Anneke Jos Mouthaan. En anderen die ik ken en die ik dan weer even kan spreken. We hadden het er over: de situatie in Israel en Palestina is erger dan ooit, en uitzichtslozer dan ooit: toch doen we het niet voor niets. Niemand kan het met cijfers en onderzoek bewijzen, maar het klimaat, de publieke opinie in Nederland is aan het veranderen. Een paar jaar geleden kon je staande op het Spui nog rekenen op woedend gescheld, of heftige discussies. Nu hoor je steeds vaker: goed hoor, ik ben het met jullie eens. Dus blijven ze het doen, elke maand weer. En denken ook aan dat oude joodse verhaal van die kleine profeet die jaar in jaar uit met dat bord door de stad liep, dat het niet goed ging met de wereld, dat we de wereld moesten redden. En, vroegen voorbijgangers dan, heeft het geholpen, al die jaren met dat bord, is de wereld veranderd? Nee, zei de man dan, ik heb de wereld niet veranderd, maar als ik er mee op hou heeft de wereld mij veranderd. Dus ga ik door.

vrouwen-zwart-482.jpg

En we herhaalden ook weer die andere grap. Dat er iemand naar God ging, kan een Palestijn zijn, kan een Israeli zijn, en aan God vraagt: God, komt het nog goed tussen Israel en de Palestijnen? En dat God dan zegt: ja mijn zoon, het gaat nog goed komen tussen Israel en de Palestijnen – maar ik vrees dat ik dat niet meer mee zal maken.

3 gedachten over “Vrouwen in het Zwart

  1. Morgen 5 mei op België 1, Ladies first. Over vrouwen in Gaza!Volgende week zaterdag op België 2 Canvas: Vranxk, over de checkpoints

  2. 02-05-2008 deel 1 Hoe kan Maxime Verhagen de minister van Buitenlandse Zaken beslissingen nemen zonder dat hij precies weet ‘hoe de vork aan de steel zit’? Hij volgt Amerika-Rusland en de EU. Pro Israel. Zie hoe hij Ehud Olmert,bij zijn bezoek aan Israel,een voetbal shirt gaf en hoe hij hij met de Israelische minister van Buitenlandse Zaken Tsipi Livni de plaats Soderot bezocht en daar restanten van,door de Palestijnen,afgeschoten raketten zag liggen. Hij is niet in Gaza geweest,want hij wil niet met Hamas praten en daardoor heeft hij ook niet kunnen zien hoe daar Israelische soldaten ‘huis gehouden hebben en het nu nog steeds doen! Hij praat dus wel met de bezetter en onderdrukker Israel en niet met de onderdrukte en bezette Palestijnen. Over een paar dagen vieren we onze 63 jarige bevrijding van “onze bezetter en onderdrukker?” Duitsland. Waarom zouden wij dat eigenlijk doen? Want als wij dat doen en Duitsland nog steeds veroordelen als onze voormalige bezetter,dan moeten wij het zelfde doen met Israel die ook de bezetter en onderdrukker was en nog steeds blijft van de Palestijnen! Wij “eren” met de dodenherdenking al onze verzetstrijders. Die laatste waren in de ogen van de Duitsers doodordinaire terroristen. En wat is het verschil met Israel en de Palestijnen? Deze laatste verzetten zich tegen Israel de bezetter van hun land! En bijna nooit wordt er geschreven of gerept van de Joodse verzetsgroepen vooral in de jaren voor 8 mei 1948. Dat waren echte terroristen die niet alleen tegen de Britten te keer gingen maar hele Palestijnse dorpen verwoest hebben en de bewoners verjaagd en hun bezit in gepikt hebben. Dan zie je vandaag een herhaling van Memories van 2003 waarin een zigeuner meisje Lily van Angeren in Auschwitz een Poolse jongen leert kennen en er verliefd op wordt. Waarschijnlijk daardoor hebben ze het beiden overleeft. Het meisje komt in Nederland terecht en zoekt haar vriend maar vind hem niet. Trouwt en 58 jaar later vindt de KRO Memories hem in Australie. Ze komen in Auschwitz bij elkaar,zij als weduwe en hij met zijn vrouw. vervolg!

  3. deel 2 Het heeftij wel wat gedaan! En dan de verzetsman Wim van Norden uit Gouda die met het verzets krantje Het Parool begonnen is en o.a. 7 maanden in het ‘Oranje Hotel’ heeft gezeten en directeur van Het Parool is geworden en nu 90 jaar is. Met aandacht gekeken! Vandaag de bevrijding ,63 jaar geleden! Ik denk aan de Palestijnen die nooit zijn “bevrijd”,nee veel erger al meer dan 12 X onze bezetting mee moeten maken! Ik voel ze treuren om hun “NAKBA”!!! En dan 8 mei,dan vieren ze in Israel feest. Wie? Ik denk de ‘Duiven’ niet. Het kunnen volgens mij alleen maar de”havikken en kolonisten” zijn. En hoeveel ‘afgevaardigden’ uit hoeveel landen landen zullen in Jeruzalem komen feliciteren? En wie denkt aan de Palestijnen? Ik doe hierbij een oproep om op 17 mei de Herdenking 60 jaar ‘NAKBA’ op de Dam in Amsterdam mee te maken. 1948 -2008 60 JAAR NAKBA 60 jaar verwoesting van Palestina. 60 Jaar verdrijving van Palestijnen. 60 jaar onderdrukking van de Palestijnen. 60 jaar landroof. Herdenking op de Dam van 13.00 tot 14.00 uur en Solidariteitsbijeenkomst in de Doopgezinde Singelkerk. Vanaf 14.45, start programma 15.45 Aanmelden via http://www.palestina-komitee.nl of telefonisch 020-6246046/020-6411372 Geef dir a.u.b. door! Bijvoorbaat mijn dank. J.F. Verhagen Leiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *