Wouter Bos heeft een kans gemist

Wouter Bos heeft een kans gemist, vinden zijn partijgenoten die zich verenigd hebben in de initiatiefgroep binnen de PvdA, Recht in het Midden Oosten.

20 mei 2008

Wouter Bos, onze partijleider, heeft gesproken op het feestje van de Federatie van Nederlandse Zionisten, dit ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van de staat Israël. Zijn toespraak was een aaneenrijging van de bekende mythes: van de grote Israëlische socialistische leiders, van de waargemaakte droom van het beloofde land, van het omtoveren van het woestijnland in een vruchtbare economie. Geen woord over die andere zestigste verjaardag, die van de verdrijving van de Palestijnen van hun oorspronkelijke woongebied, de zestigste verjaardag van de marginalisering van de Palestijnse bevolking binnen Israël, op de Westbank en in Gaza.

Wouter Bos heeft een kans gemist. Hij had de Nederlandse Zionisten kunnen voorhouden, dat het voortbestaan van Israël meer gebaat is bij het beëindigen van de bezetting en annexatie van Palestijns gebied. Dat de van militarisme doortrokken Israëlische samenleving ver af staat van de gedroomde veilige thuishaven voor de Joden. Dat de Israëlische democratie slechts geldt voor de Joodse inwoners en dat de Palestijnen door diezelfde democratie zijn gedegradeerd tot tweederangsburgers. Wouter Bos had kunnen aangeven hoe een einde gemaakt kan worden aan de constante vernedering van de Palestijnse bevolking en aan de staat van apartheid in de Palestijnse gebieden. Langs welke weg Nederland en Europa concreet een bijdrage kunnen leveren aan een echt vredesproces in het Midden-Oosten.

Heeft Wouter Bos hier gesproken als partijleider? Dan moeten wij hem vragen of zijn woorden stroken met de inspanningen van de partij om te werken aan de handhaving van de internationale rechtsorde en het beschermen van de mensenrechten. Heeft hij gesproken als vice-premier? Dan moeten wij hem vragen wat hij deed op dit feestje van de Zionisten en waarom hij niet aanwezig was op de herdenking van die andere zestigste verjaardag om de solidariteit van de Nederlandse regering tot uitdrukking te brengen met de strijd van de Palestijnen voor een menswaardig bestaan.

Voor meer, en voor de speech van Bos, ga naar de website: hier.

11 gedachten over “Wouter Bos heeft een kans gemist

  1. Wouter is hiermee erg in mijn achting gezakt.Verdorie.
    Ik heb net het boek van Petra Stienen gelezen; “Dromen van een Arabische lente”Dat mag voor mij naast “Het zijn net mensen”staan.
    en dan denk je: Zou er toch nog hoop zijn?
    Maar als zelfs een linkse leider zich voor dit karretje laat spannen …………..

  2. Inderdaad Anja,

    Van de zotte dat Wouter de tsunami aan adhesie betuigingen (wel 333 in 4 maanden, waarvan een flink deel niet afkomstig van PvdA leden) weet te negeren.
    Het mag een ieder duidelijk zijn dat Wouter, gelijk een Birmese juntaleider, de overduidelijke mening en wil van zijn achterban op dit punt schaamteloos weet te pareren.

    Met vriendelijke groeten,

    Peter van Diest

  3. Wouter Bos kakelt maar gewoon na wat de partij hem voorkauwt. Geheel volgens (mijn) verwachting. Nooit gemerkt dat de PvdA op welke wijze dan ook bezig is met de Palestijnse kwestie; heeft voor hen kennelijk geen hoge prioriteit.

  4. Nou kijk, dat was al bijna weer een reden om dit bericht maar niet op mijn weblog te plaatsen, want te verwachten was dat je weer een rondje Bos-bashen zou krijgen, en daar heb je zo weinig aan.
    Absoluut zou hij, wat mij betreft, moeten luisteren naar dat deel van de partij dat hem vertelt dat het tijd is om niet alleen maar achter Israel aan te lopen, maar dat maakt hem nog geen Birmese juntaleider, en het is dus ook niet juist om te zeggen: nooit gemerkt dat de PvdA op welke wijze dan ook bezig is met de Palestijnse kwestie wanneer je nota bene net reageert op een initiatief vanuit de partij. En Bos kakelt helemaal niet na wat de partij hem voorschrijft – deed hij dat in dit geval maar, zou ik zeggen. Dus alsjeblieft, kan het een beetje constructiever?

  5. Constructiever? Ja, dat zou Wouter Bos moeten zijn. En daadkrachtiger. En duidelijker stelling nemen!

  6. Tja….en dat “Bos-bashen” komt natuurlijk wel ergens vandaan, hè? Het komt niet zomaar uit de lucht vallen. Misschien zijn er wel zeer goede redenen voor…….

  7. Dan nog heb je het op dit weblog maar te laten, Cassandra. Je bent hier te gast, je houdt je aan de regels. En regel één is dat je je houdt aan het onderwerp en komt met argumenten. Bos-bashen (of wie dan ook bashen) doe je maar thuis. Ook je opmerking op 5, hebben wij daar iets aan? Levert het enig nieuw inzicht, inspireert het, draagt het bij aan een discussie? Dacht ik niet.
    Dat Bos niet meer zo populair is zie je zo aan de peilingen, en dat alleen maar bevestigen is wel erg makkelijk.
    Dus doe maar niet.

  8. Ik ben benieuwd naar het antwoord dat de leden van de ‘Initiatiefgroep-Binnen-De-PvdA-Recht-In-Het-Midden-Oosten'(bah wat een lange titel!) van hun partijleider ontvangen en kijk er vol belangstelling naar uit.

    *4
    Dat Bos niet ‘bezig-is’ met het Palestijns conflict of de Palestijn (je vraagt je na lezing van zijn magere en gedateerde verhaaltje af of hij er wel weet van heeft!) moge duidelijk zijn. Misschien dat de ‘werkgroep’ daar eens werk van kan maken…!??

  9. Wouter Bos hobbelt met zijn partij gewoon achter het cda aan, alsof ze zelf geen plannen meer hebben. dat vind ik het frappante van de pvda. altijd zijn ze tegen het cda geweest en nou dansen ze naar de pijpen van het cda. ONBEGRIJPELIJK>

  10. Er is uiteraard niks onbegrijpelijks aan, Maayke. Of we het er nu mee eens zouden zijn of niet: de PvdA zit met het CDA in de regering. En mnoet het daar dus mee eens worden.
    Verder heb ik nu al een paar keer geprobeerd het peil hier een beetje omhoog te krikken. En toch blijft het bij een beetje blazen en blaten naar Bos. Dat kan echt beter, dames en heren, dus wie niet met substantiele inhoud komt komt er vanaf hier en nu niet meer op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *