Gaza onder blokkade

Vijf kleine, indrukwekkende filmpjes over de blokkade van Gaza. Misschien is het ergste even geweest, nu er min of meer een pauze is ingelast, en de blokkade minder erg is. Ik belde naar Gaza: er komen weer mondjesmaat goederen over de grens: er is weer meer te eten, er komt fruit en groente binnen. En maandverband. Maar er is nog een enorm benzinetekort. De Rafah grens zou open gaan om tenminste de zieken voor behandeling Gaza uit te laten, maar na een paar dagen sloot die weer. In Gaza is het altijd een gradatie van erg of nog erger.

De filmpjes zijn voor mij, die er jaarlijks een paar keer komt, erg herkenbaar. Ze geven een goed beeld over het leven daar, zonder overdrijving, gewoon zoals het is. Ze gaan over het benzinetekort, over de zieken die geen behandeling meer kunnen krijgen, over de kinderen die opgesloten zitten, over de slachtoffers – de helft van de gewonden waren omstanders en er zijn jongeren bij die werden beschoten toen ze voetbalden. We zien een jongen in een rolstoel, twee van zijn vrienden zijn dood. We zien een vrouw die probeert om de kinderen te helpen over hun trauma heen te komen. Zelf verloor ze haar zoon. Kijk maar.

Hier.

Een gedachte over “Gaza onder blokkade

Reacties zijn gesloten.