Soldaat betrapt

51875_wm_457x400.jpg

Israel houdt graag vol dat hun leger een heel beschaafd leger is, dat nooit geweld zal gebruiken tenzij het echt nodig is. Palestijnen weten uiteraard wel beter. Langzamerhand, leve de videocamaraatjes en YouTube komt er verandering in die beeldvorming. Het recentste schandaaltje: een soldaat schiet een al geblinddoekte en geboeide Palestijnse arrestant in de voet.

De woordvoerder van het leger, die het deze keer niet kan ontkennen, zegt dat de man deelnam aan een ‘gewelddadige rel (riot)’. Ze bedoelen: de geweldloze demonstraties bij Ni’lin, die steeds gewelddadiger in elkaar worden geslagen.

Hier.

De kogels die daarbij gebruikt worden zijn zogenaamde rubber kogels. Dat zijn metalen kogels met een dun rubberlaagje er om heen, die bedoeld zouden zijn om zonder te doden mensen tijdens demonstraties uit te schakelen. Het punt is alleen dat ze alleen van grote afstand afgeschoten mogen worden. Van dichtbij afgeschoten kunnen ze iemand wel degelijk zwaar verwonden of zelfs doden. Hetzelfde geldt voor traangas, dat alleen in de open lucht afgeschoten mag worden. Het wordt vaak woningen ingegooid, om de bewoners ‘uit te roken’ en ze naar buiten te dwingen. Er zijn oude mensen en babies aan gestorven.

13 gedachten over “Soldaat betrapt

 1. Wat me het meeste stoorde aan de berichtgeving op het radiojournaal was dat er gezegd werd ‘ Israel onderzoekt het incident’
  Als of het om een 1 malig iets gaat.
  Maar omdat je altijd overal het positieve in moet zoeken. Het is heel erg goed dat er nu een bericht over de misstanden naar buitenkomt. Is 1 slechts een incident, hoe meer er naar buiten komt, hoe minder het mogelijk is het als een incident af te doen.
  Het toont ook aan dat de actie met de camera’s werkt. Ook positief vond ik dat het door een israelische mensenrechten organisatie naar buiten is gebracht. Er zit beweging in de patstelling, al gaat het ongelooflijk traag.

 2. Ik las ergens – misschien wel hier – dat B’tselem al sinds begin 2007 druk doende is om camera’s te verspreiden onder de Palestijnen. Nog even en het Israelische leger kan zich er niet meer uit kletsen, dan spreken de vele beelden voor zich. Via YouTube kun je ook heel makkelijk beelden op weblogs of MySpace en Facebook zetten, zoals Anja ook doet. ’t Is niet veel – en zoveel volk krijg ik niet op mijn Facebook pagina – maar ik wil toch proberen deze beelden zo veel mogelijk te verspreiden.
  http://www.btselem.org/English/Video/Shooting_Back_Background.asp

 3. Een getruukt filmpje, kijk eens waar de soldaat richt als hij schiet. Zit er ruim 50 cm naast.
  Neemt niet wel dat het intimidatie is.

 4. Erg knap van die soldaat om die man in zijn teen te schieten terwijl hij er 50 cm naast schoot.
  Beweer niet maar wat, Harry. Ga de feiten na. Er zijn getuigen.

 5. Kan iemand een vertaling geven van wat er op het filmpje van Betselem wordt gezegd in het Arabisch,na het filmen van het incident? Een man vraagt het meisje “heb je het gefilmd”, dat versta ik nog maar de rest van het gesprek niet.

 6. Het slachtoffer, Ashraf Abu Rahma (27), was op 7 juli aangehouden bij een demonstratie in Ni’lin, een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever.

  Dit is uit het NRC artikel. Weer kennen ze de feiten niet, Ni’ilin is geen nederzetting, het is een Palestijns dorp. Leren ze het nu nooit.
  Ach Harry , ga fietsu joh

 7. Lijkt mij een oorlogsmisdaad, duidelijk, onderzoek wordt ingesteld, ( for what it’s worth ) OK, maar, wat is er precies gebeurd met de twee Israelische soldaten wiens lichamen recent zijn overgedragen?
  Vind ik ook wel een onderzoek waard.

 8. For what it’s worth, Leo, wat je zegt. Want wat mij inmiddels wel duidelijk is, is dat Israel vrijwel nooit onderzoek instelt naar het gedrag van soldaten, tenzij ze er erg mee in verlegenheid zijn gebracht doordat het is vastgelegd – dat was zo toen Rabin soldaten opriep om de botten van jongens te breken en ze dat deden ook – met stenen – en ze zo stom waren om niet op te letten en het werd gefilmd – dat was zo toen iemand uit een raam foto’s maakte van een Palestijn die al gevangen was, en gekneveld op de grond lag, en daarna door zijn hoofd werd geschoten – pijnlijk als je net had gelogen dat hij ‘op de vlucht was neergeschoten’.

  Ik kom binnenkort met cijfers – bij hoeveel Palestijnen die er zijn gedood door soldaten of kolonisten er onderzoek is gedaan, hoeveel er zijn veroordeeld en wat voor straf ze kregen. Meestal is het een ommetje doofpot als er onderzoek wordt beloofd, meestal wordt dat onderzoek gedaan door het leger zelf dat er alle belang bij heeft om hun reputatie te beschermen, maar wie weet krijgen we deze keer een modelprocesje, nu het in alle kranten terecht is gekomen, zelfs, gisteren, in het Parool en NRC. Leve B’Tselem, met hun videocamera’s. Het is een prachtig voorbeeld van geweldloos verzet geworden.

 9. At 8, Leo: Vreemd, dat je niet vraagt naar een onderzoek over de dood van de 198 Arabieren waarvan de lijken aan Libanon zijn overgedragen.

  Kent iemand een onderzoek: zijn er gegevens over deze mensen? Ik lees geen Arabisch…

 10. Tue, 22 Jul 2008 13:51:13
  An Israeli soldier arrested for shooting a blindfolded and handcuffed Palestinian protestor in the foot in Ramallah has been released.

  According to the DPA, the soldier was set free after 24 hours in custody on Tuesday….. The soldier told interrogators that he fired at the Palestinian after his commander gave him the order to shoot….

  http://www.presstv.com/detail.aspx?id=64428&sectionid=351020202

 11. Het lijkt mij niet zo’n punt dat hij nu is vrijgelaten, het is niet waarschijnlijk dat hij het morgen weer zou doen. Het punt is vooral wat er verder mee gebeurt. Hij is strafbaar, zelfs als hij het bevel heeft gekregen om te schieten, maar in dat geval is zijn superieur ook strafbaar. Er zijn veel ergere dingen in de doofpot gestopt. Dertien ongewapende demonstranten door scherpschutters doodgeschoten in Israel zelf – er is een onderzoekscommissie geweest, niemand veroordeeld vanwege ‘gebrek aan bewijs’. Het punt is dat het altijd het leger zelf is die zulke zaken onderzoekt,
  en die zijn niet erg gemotiveerd om hun eigen mensen te bestraffen.

 12. Hier meer, trouwens. Het meisje dat de video maakte heet Salam Canaan. (Een bekende Palestijnse familienaam, die iets aangeeft hoelang de Palestijnen al in dat gebied leven)

Reacties zijn gesloten.