De media en het MO

Nu we toch bezig zijn, en ik massa’s informatie uit de kasten trek en opzoek op het web: hier een voorbeeld van een groep die de media screende op de berichtgeving over Palestina Israel, met aanwijzingen hoe je dat kunt doen. Het is Amerikaans, maar misschien toch een voorbeeld. Het laatste bericht op de site is van 2007 – ik weet niet of ze nog actief zijn, maar toch: hier. de Palestine Media Watch.

De oprichter was Ahmed Bourzid, die ook het een en ander heeft gepubliceerd. Ga ik nog naar kijken.

Dit bericht is alweer van 2002, hier.

Hier: een discussie tussen Ahmed Bouzid en Ira Stoll, die juist een site heeft omdat hij vindt dat er te veel tegen Israel wordt geschreven.

Ik kom binnenkort met meer: onder andere een Amerikaans onderzoekje waaruit niet alleen blijkt dat Israelische doden vaker vermeld worden dan Palestijnse, maar ook dat er bij de Israelische doden vaker de onschuldige burgers – en kinderen – worden gemeld dan de dode soldaten, en bij de Palestijnen juist vaker de strijders worden gemeld – en de burgers – en kinderen – worden ondergereporteerd. Wat uiteraard het beeld bevestigt dat de ‘andere kant’ vooral graag burgers en kinderen doodt. Terwijl dat in het geheel niet klopt met de cijfers.
Komt. Met meer over de rol van de media.

2 gedachten over “De media en het MO

  1. Het is een goede zaak als de media meer en meer kritisch worden gevolgd over hun berichtgeving. Want het is zonneklaar, dat door de eenzijdige pro-Israëlische berichtgeving, die decennia lang heeft plaatsgevonden, de meeste nieuwsconsumenten en de publieke opinie a.h.w. zijn voorgeprogrammeerd. Het kost veel aanhoudende moeite om dat te doorbreken en meer mensen kritischer te doen kijken naar en denken over de berichtgeving over (en dus ook de situatie in) Israël/Palestina. Het is enorm veel werk, en zeker ook af en toe frustrerend, als weer eens blijkt dat de media in het oude ingeslepen patroon volharden dan wel terugvallen. Maar op den duur en geleidelijk moet zo’n gezamenlijk ondernomen werk (dus gelukkig niet helemaal een Sisyphus-arbeid) toch resultaten opleveren. Met als verder gevolg een andere politieke opstelling van Nederland.

Reacties zijn gesloten.