Apartheid in Israël

(Harry Kney-Tal)

De Volkskrant kan het nog steeds niet laten. Deze keer mag de ambassadeur van Israel zijn propaganda weer op de opiniepagina zetten. (Vorige keer: hier.) Kney-Tal hoort bij de vaste favorieten van redacteur Chris Ruttenfrans, die erg dol is op Israël-apologeten. Aanleiding: de komende VN-conferentie tegen racisme in Genève. Daar doet Israël uiteraard niet aan mee, en ze willen graag dat niemand uit de ‘vrije wereld’ daar heen gaat. Zie hier een stukje proza uit het artikel. Nadat hij toegegeven heeft dat “Israël nog niet alle vooroordelen en ongelijkheden heeft op kunnen heffen”, suggererende dat dat wel de bedoeling is en ze bijna zo ver zijn, schrijft hij:

Hoewel het al vele jaren verwikkeld is in conflicten, is het Israël toch gelukt aan de hoogste maatstaven van democratie en vrijheid te voldoen. Het land wordt geleid door een regering waarvan de leden, zowel Arabieren als Joden, vrede nastreven. De wetgever, met Israëlische Arabieren die hun eigen achterban vertegenwoordigen, debatteert vrijelijk en maakt wetten over zaken die alle ingezetenen betreffen. En de activistische Hoge Raad, waarin ook Israëlisch-Arabische rechters zitting hebben en die wereldwijd staat aangeschreven als een van de beste, bewaakt niet alleen de vrijheid en rechten van Israeliers, maar ook die van onze Palestijnse buren.

Door het eeuwenlange leed van het Joodse volk als gevolg van antisemitisme is Israel juist toegewijd aan het promoten van mensenrechten en vrijheid. Het heeft zich gecommitteerd niet alleen antisemitisme te bestrijden, maar ook alle andere vormen van racisme.

Knap, hoeveel gloeiende en evidente leugens je in een paar zinnen kunt pakken. Want wat zou er toch mis zijn met al die mensenrechtenorganisaties, van de VN via Amnesty en Human Rights Watch naar de Israëlische organisaties als B’Tselem die jaar in jaar uit aantonen dat Israël niet alleen de mensenrechten structureel schendt, maar ook de Conventies van Genève en ander internationaal recht, en bovendien, dat het gestadig steeds erger wordt, ook daar heeft Kney-Tal wel een antwoord op: uiteraard is het antisemitisme als je beweert dat er sprake is van apartheid en racisme in en door Israël. De VN, schrijft Kney-Tal, is een “eenzijdig antisemitisch forum waar niets gedaan wordt aan de bestrijding van racisme maar het juist promoot”. En dus moet iedereen die gelooft in “gelijkheid en vrijheid’, zoals Israël dus, wegblijven uit Genève.

headerglobal-20.jpg

Een groot aantal Palestijnse organisaties, mede ondersteund door internationale groepen, heeft een lijvig document geproduceerd voor de VN conferentie die van 20-24 april in Genève plaats vindt, getiteld United Against Apartheid, Colonialism and Occupation. Dignity and Justice for the Palestinian People. Het is te vinden op www.bdsmovement.net. Hier. Het is gedegen gedocumenteerd en veegt de vloer aan met de propaganda van Israël.

president63.jpg

En overigens zijn er steeds meer mensen die hun nek uit durven steken en het beestje bij de naam durven te noemen, en zeker niet alleen de reeds bekende activisten die het al heel lang zeggen. Na, onder andere, Desmond Tutu en Jimmy Carter, die er niet omheen draaien dat wat er in Israël gaande is wel degelijk de naam apartheid verdient heeft nu ook de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, Miguel D’Escoto zich uitgesproken. Zie hier. En kijk naar een korte video waar Midden-Oostendeskundige Phyllis Bennis, al vaker op dit weblog (hier en hier) daar commentaar op geeft: hier

3 gedachten over “Apartheid in Israël

  1. Ik denk dat het enige verweer is dat die andere landen niet bepaald zondeloos zijn.
    Want hoewel Israel de mensenrechten schend lijkt me dat aan Arabische kant nog een heel stukje erger.

  2. Dat is het bekende non-argument, Hendrik. Het is een cliché dat veel wordt herhaald en geen stand houdt.

    In de eerste plaats: als ik jat ben ik strafbaar. Of de buren ook stelen of zelfs nog meer stelen is niet aan de orde en voor de rechter geen enkel excuus. Hetzelfde geldt voor de schendingen van mensenrechten door Israël.

    Verder: geen van die Arabische landen heeft een dergelijk apartheidssysteem, en ze houden ook geen miljoenen mensen onder bezetting.

    Verder: Israel ziet zichzelf graag als een moderne westerse democratie, zie Harry Kney-Tal hierboven. Ze willen ook alle voorrechten van een band met Europa. Dan moet je niet piepen als je land tegen de meetlat wordt gelegd van wat een moderne westerse democratie hoort te zijn, en dan kun je je niet verschuilen achter Arabische landen.

Reacties zijn gesloten.