Fadi Hirzalla: Hamas wil geen joden aan het gas

Fadi Hirzalla, een Palestijnse Nederlander, vindt de leuzenroepers tijdens de demonstratie voor Gaza, afgelopen 3 januari, nogal stom. Helpen ze er Palestijnen mee? Helemaal niet.

bommel1-62.jpg

Ook leidt de leus de aandacht af van het werkelijke probleem waartegen zeker gedemonstreerd moet worden: de onderdrukking van de Palestijnen door Israël. De demonstraties vóór Palestijnse mensenrechten werden in de media immers soms afgeschilderd als demonstraties tégen joden. Iemand als Van Bommel, voorvechter van Palestijnse mensenrechten, kwam de laatste tijd steevast negatief in het nieuws. Wedden dat hij de volgende demonstratie aan zich voorbij laat gaan?

Daarnaast waren er ook joden die meeliepen in de demonstraties. Op hun vrije dag trotseren ze kou, wind en de afkeuring van vele mensen in Israël en daarbuiten om hun solidariteit te tonen met de Palestijnse burgers in Gaza. Echter, als die joden met vergassing worden bedreigd op de demonstraties, dan is er een gerede kans dat ook zij de volgende keer thuisblijven. Misschien gaan ze wel op bezoek bij atheïsten, christen, moslims en anderen die ook wel hadden willen demonstreren, maar tegelijk het risico op een racistische leus niet willen riskeren – ook al wordt het maar door één iemand gescandeerd gedurende twee seconden.

Tot slot, moslims in Nederland weten als geen ander hoe het is om over één kam te worden geschoren. Nadat Bin Laden op 9/11 zijn daad pleegde, werden moslims in Nederland daarop aangesproken volgens een simpel rekensommetje: Bin Laden valt de VS aan, en Bin Laden is een moslim: dus moslims vallen de VS aan. Onzin, toch? Vergelijk het volgende rekensommetje: Israël valt de Palestijnen aan, en in Israël wonen joden: dus joden vallen de Palestijnen aan. Onzin, toch?

Hoe je het ook bekijkt, anti-joodse leuzen schreeuwen op demonstraties is niet alleen immoreel, maar ook een daad van on-intelligentie. Wie dat niet beseft, bewijst de Palestijnen en zichzelf een slechte dienst.

Zie het hele verhaal op Islamwijzer: hier.

(Foto’s afkomstig van een demonstratie in Oss)

bommel2-62.jpg

9 gedachten over “Fadi Hirzalla: Hamas wil geen joden aan het gas

  1. In Zeitun, a massacre and its perpetrators desire for genocide

    “They left behind their own unique detritus: bullet casings, roasted peanuts…But most disturbing of all was the graffiti they daubed on the walls of the ground floor… Some was in Hebrew, but much was naively written in English: “Arabs need 2 die”, “Die you all”, “Make war not peace”, “1 is down, 999,999 to go”, and scrawled on an image of a gravestone the words: “Arabs 1948-2009″. ”

    Rory McCarthy reports for the Guardian on all that remains in one decimated Gaza neighborhood-and one massacred Gaza family: the Samounis. The appalling results are a very small reflection of what happens when there is not only no moral compass, but an occupying army of largely teenagers are actively encouraged to use utmost violence, terrorism, and brutality, no holds barred.

    yeah, this is definitely self-defense, folks…

    http://a-mother-from-gaza.blogspot.com/

  2. Moslimdemonstranten tegen het beleid van Israël, die oproepen tot het vergassen van Joden, gedragen zich oerdom en verwerpelijk, vindt Hassnae Bouazza.

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Een paar jaar geleden was er een bijeenkomst van Amsterdamse Joden en moslims in een moskee, met het doel meer onderling begrip te kweken. Maar al snel werd het gezellige samenzijn verstoord door een oproerkraaier die tekst en uitleg van de aanwezige Joodse gasten eiste over het Israëlische Palestijnenbeleid. De Marokkaanse mannen waren zichtbaar gegeneerd en één van de Joodse gasten gaf geheel terecht aan niet aangesproken te willen worden op de politiek van Israël. Maar de schreeuwlelijkerd wist van geen ophouden.

    Eenzelfde soort situatie herhaalt zich steeds bij demonstraties tegen de Israëlische politiek. Iedere keer weer is er een groep die oproept tot het vergassen van Joden. Het valt niet te rijmen: tegen onrecht demonstreren en vervolgens oproepen tot een ander onrecht.

    Onacceptabel

    Sympathie kweken is een kunst die nogal wat moslims niet beheersen. Met zulke tegenstanders heeft Israël geen pr-machine meer nodig en met dergelijke vrienden kunnen de Palestijnen alle hoop op een kentering in de publieke opinie laten varen.
    Er is geen excuus voor het roepen van ‘Hamas, Hamas, alle Joden aan het gas’, al doet een aantal mensen nog zo zijn best het gedrag van de jongens te vergoelijken en te bagatelliseren. Het scanderen van racistische leuzen en oproepen tot geweld is en blijft onacceptabel.

    Haatzaaien en racisme, was dat nou juist niet waar moslims in Nederland tegen vochten? Hoe moeten de Joodse mededemonstranten zich hebben gevoeld toen ze de leuzen hoorden? Als de Joodse gasten in de moskee, lijkt me. Sympathie kweken is een kunst die nogal wat moslims niet beheersenZe zijn van goede wil, respecteren de gelijkwaardigheid van alle mensen en krijgen dan opeens te horen dat ze eigenlijk aan het gas moeten.

    Oerdom en verwerpelijk gedrag

    Je moet het die raddraaiers nageven: ze weten altijd de aandacht te verleggen naar hun oerdomme en verwerpelijke gedrag en voor je het weet, gaat het niet meer over het Israëlische offensief, maar om hen. En dan maar steen en been klagen dat ze altijd onderwerp van discussie zijn en steeds is er iemand die het vergoelijkt aan de hand van groteske vergelijkingen. Zoals jongerenwerker Tachi die in het AD beweerde dat Marokkaanse jongeren uit Rotterdam zich als in Gaza wanen. Nederland is geen bezet gebied. Wie dat wel beweert, is alle verhoudingen kwijt.

    Het is de laatste weken al vaker te berde gebracht: de strijd in het Midden-Oosten woedt hier welig voort in de media, vooral ook op het internet. De ene partij beticht de andere van hypocrisie en overmatige emotionaliteit, daarbij voorbijgaand aan de eigen fixatie en hevige opvliegers bij het lezen van deze of gene onwelgevallige mening. Je hierin begeven, voelt aan alsof je in een smerig modderbad stapt; het is drijfzand dat je dieper en dieper meetrekt in de stroom van blinde haat, wellustig leedvermaak en regelrechte leugens verpakt in zogenaamd beschaafde woorden. De menselijkheid lijkt het eerste geslachtofferd te worden.

    Het zou goed zijn even een pauze te nemen, want van wat introspectie en zelfkritiek is nog nooit iemand dood gegaan.
    Hassnae Bouazza is schrijfster en journaliste.

  3. (1) Eigenlijk is niets van wat er nu in Gaza gebeurt nieuw, Anne. Alleen de schaal waarop het nu gebeurde is groter. De rotzooi en de vernielingen die Israelische soldaten achterlaten als ze ergens een inval hebben gedaan of een tijd een huis hebben bezet was al legendarisch: alles van enige waarde gestolen, alle huisraad kapot, alle muren ondergeklad, tot en met hun poep in de fotokopiermachine. Maar vooral de spreuken op de muren maken duidelijk met wat voor een mentaliteit de soldaten Palestijns gebied in gestuurd worden: het racisme, de Arabierenhaat waar we het nooit over mogen hebben.

  4. Anja,

    Je hebt gelijk dat over Arabierenhaat en haat zaaien tegenover Palestijnen en Moslims op een andere manier besproken wordt in de media en politiek. Hier wordt het beleid gevoerd, dat zoiets is toegestaan met allelei oneigenlijke argumenten.
    Zolang dat onbesproken blijft en niet aangepakt wordt, blijft het een eenzijdige en een onrechtvaardige kijk op het leven.
    Dus men moet ook begrijpen dat hierdoor politici en media een keuze hebben gemaakt tegenover Moslimburgers, Palestijnen en Arabische volkeren.
    Een keuze die ik niet zou maken, omdat zij, Moslims, Arabieren en Palestijnen, de zware klappen krijgen en niet andersom

  5. @Anja (3)

    Maar vooral de spreuken op de muren maken duidelijk met wat voor een mentaliteit de soldaten Palestijns gebied in gestuurd worden: het racisme, de Arabierenhaat waar we het nooit over mogen hebben.

    Anja, waarom zouden ‘we’ het daar nooit over mogen hebben? Graag wel! Heb je voorbeelden van dit weinig vrolijk stemmend proza (want poëzie zal het wel niet zijn…)

  6. Dank , Jaap hamburger, voor je reactie en de citaten van Bouazza.

    “Met zulke tegenstanders heeft Israël geen pr-machine meer nodig en met dergelijke vrienden kunnen de Palestijnen alle hoop op een kentering in de publieke opinie laten varen.”

    Het valt gelukkig in mijn ogen iets mee, steeds meer mensen maken het onderscheid wel en de publieke opinie kentert denk ik wel.

    Helaas bevinden “dergelijke vrienden” zich niet alleen onder aggressieve scheldende “joden aan het gas ” types.

    Met haar stuitende ” ze bezetten niet alleen Gaza maar ook Amsterdam Zuid” uitspraak heeft mevrouw Duisenberg denk ik onnoemelijk veel schade gedaan: naast het feit dat ze “ontmaskerd werd als antisemiet” ( hetgeen ik sindsdien overigens zeker niet uitsluit) , diskwalificeerde ze in veler ogen de hele “stop de bezetting” – beweging. Doodzonde.

    Je kunt maar één ding doen: Mensen die racistisch zijn of antisemitisch proberen buiten te houden. En beseffen dat mensen die een hele beweging afschrijven om één bewering van één persoon zelf discrimineren.

  7. Er zijn altijd en overal mensen te vinden die het nooit leren.
    Ik moet aan Sharansky denken. Zijn vrijheid was hem ontnomen en jarenlang bracht hij door in het koude Siberie.
    Drie jaar lang protesteerde ik in Liverpool wekelijks door weer en wind,samen met nog een groep studenten, tegen zijn opsluiting en ook voor die van Ida Nudel.
    Op een dag mocht hij Rusland verlaten en vertrok naar Israel.
    Nog voel ik de kwaadheid in me opkomen als ik denk aan de wijze waarop Sharansky van zijn vrijheid gebruik maakte en daar te werk ging. Zijn haat voor de Palestijnen stak hij niet onder stoelen of banken.
    Hoe vaak heb ik niet gedacht: rot vent heb ik me daar voor uitgesloofd? Was jij maar mooi in Siberie gebleven, blijf met je jatten van mijn kinderen af!
    Nu zijn het de kinderen van hen, die eens mijn vrienden waren, die bommen gooiden op onschuldige mensen en hun kinderen.
    Ik huil. Ik scheld. Ik voel me machteloos!
    En terwijl ik huil, scheld en me machteloos voel is de pijn des te erger omdat ik zo enorm veel van die nu bommen gooiende jongens heb gehouden. Van die jongens houd ik eigenlijk nog steeds, van hun daden niet! Hoe hoop ik dat zij eens de moed op zullen brengen om dienst te weigeren. Dat zij eens zullen begrijpen dat het niet uitmaakt hoe en waar je geboren bent.
    Dat alle mensen dezelfde rechten hebben om op deze aarde te leven en dat we van anderen af moeten blijven!

    Gerrie

  8. Het was een tijdje later, maar dit was de uitkomst hier in Utercht van het roepen van de leuzen tijdens demo’s. J.G. Nieboer

    Vrijdag 6 februari 2009 12:37 uur
    Werkstraf voor “Joden aan het gas”

    Demonstrant in het Gazaprotest van 15 januari 2009. Foto: Aneo Koning

    Demonstrant in het Gazaprotest van 15 januari 2009. Foto: Aneo Koning

    leeg

    UTRECHT – Twee mannen die hebben meegedaan aan een Gazademonstratie in Utrecht zijn veroordeeld voor het roepen van anti-joodse leuzen.

    In januari gingen bij verschillende demonstraties mensen de straat op om te protesteren tegen de inval in Gaza door Israel. De veroordeelde mannen riepen op 15 januari leuzen zoals “Hamas, hamas, Joden aan het gas”. De politierechter noemde deze leus onnodig kwetsend en beledigend voor een hele bevolkingsgroep.

    Een 25-jarige man kreef een boete van vierhonderd euro. Een 30-jarige man kreeg een werkstraf van dertig uur en drie weken voorwaardelijke gevangenisstraf.

    De officier van justitie betoogde dat de vrijheid van meninguiting wordt ingeperkt wanneer er dit soort kwetsende dingen worden geroepen. Maar beide verdachten hadden naar eigen zeggen geen politieke motieven. Ze waren tijdens de demonstratie in het centrum van Utrecht vanwege de koopavond. B. vertelde dat hij spijt dat hij had meegedaan. I. ontkende.

    Maar twee agenten hadden gezien dat hij de menigte ophitste. Hijn was bovendien al een paar keer veroordeeld voor het beledigen van agenten. Hij liep zelfs nog in een proeftijd en kreeg daarom een veel hogere straf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *