Lezing van Hajo Meijer over “Antizionisme is geen antisemitisme”

060720AO 034.jpg

Aankondiging: Lezing van Hajo Meijer over “Antizionisme is geen antisemitisme”

Op dinsdagavond 21 april, 20 uur zal Hajo Meijer, secretaris van Een Ander Joods Geluid spreken over antizionisme en antisemitisme. Dit vindt plaats in Stem in de Stad, Nieuwe Groenmarkt 10, Haarlem. Hij schreef hier onlangs een boek over, waarin hij duidelijk maakt dat mensen die bezwaar hebben tegen het zionisme geen antisemieten zijn. Nu de Israëlische politiek steeds gewelddadiger wordt en dit land niet wil stoppen met de nederzettingenpolitiek worden steeds meer vragen gesteld bij het zionisme.

Steeds meer mensen hebben moeite met het geweld dat Israël gebruikt tegen de Palestijnen. Zij willen weten waarom de nederzettingenpolitiek alsmaar doorgaat, terwijl steeds weer beloofd wordt deze te beëindigen. Nu, na de verschrikkelijke verwoesting van Gaza de nieuwe Israëlische regering ook nog eens openlijk toegeeft geen Palestijnse staat te willen stellen velen de vraag of zionisme niet hetzelfde is als kolonialisme, het veroveren van grond ten koste van de autochtone bewoners.

Vaak wordt die vraag als een teken van antisemitisme gezien. Ten onrechte, meent Hajo Meijer, die als jood en overlevende van het concentratiekamp Auschwitz beter dan wie ook weet wat antisemitisme is. Het is een legitieme vraag naar de mensenrechten. Hij ziet de praktijk van het zionisme zoals het zich nu voordoet in Israël, als een mislukking en een gevaar voor het hele jodendom. Het heeft niets meer te maken met een veilig thuis voor de joden maar alles met verdergaande verovering van andermans land. In zijn betoog zal Hajo dat toelichten aan de hand van de Israëlische politiek.

Er zal uitgebreid gelegenheid zijn tot discussie.
Toegang is gratis.

2 gedachten over “Lezing van Hajo Meijer over “Antizionisme is geen antisemitisme”

  1. Het zionisme is eigenlijk behoorlijk dwaas. Je vasthouden aan geschriften die terugblikken naar tijden die zijn geweest en aan de hand daarvan rechten ontlenen is vragen om moeilijkheden. Als ik termen lees die met zionisme te maken hebben over de “terugkeer van christus” en dergelijke gaat mijn bullshitalarm rinkelen. Mensen die zich teveel op religie richten en ernaar gaan leven komen wat mij betreft in aanmerking voor lobotomie.

  2. Je haalt van alles door elkaar Devon. Het zionisme is van huis uit een seculiere, niet een religieuze beweging. Die ’terugkeer van christus’ is uiteraard een variant van christenen die het zionisme steunen, maar dat heeft met het Israelisch zionisme niets van doen. Het probleem van het zionisme is dus niet dat ze zich op religie richten, maar dat er een structureel verschil wordt gemaakt tussen joden en niet-joden.
    Je opmerking over lobotomie zou in principe voldoende zijn om je reactie niet te plaatsen. Niet alleen slaat die in dit geval nergens op, ik stel op mijn weblog geen prijs op zulke opmerkingen. Dus of je dat niet meer wilt doen.
    Ook al delen we een kritische houding ten aanzien van zionisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *