Naar de Westoever: doen!

hebron.jpg

Een uitnodiging van Christine de Vos, die ik van harte kan aanbevelen: naar het beloofde/beroofde land. Een week met haar mee naar de Westoever. Het maakt veel uit om er een keer zelf geweest te zijn, en met de mensen kennis gemaakt te hebben, ik ken niemand die er niet diep onder de indruk vandaan kwam. Gaza kom je niet meer in, de Westoever (nog) wel. Christine heeft een prachtig programma gemaakt, waar ik zelf zo weer zin in zou hebben. Hier:

Zoals ik je al eens vertelde, organiseer ik voor de week van van 31 Oktober tot 7 November 2009 in samenwerking met het Siraj Center een rondreis van een week naar de Westelijke Jordaanoever. Er is nog plaats voor een aantal reisgenoten. Ik zou het heel fijn vinden als je een aankondiging wil plaatsen op je weblog.

We gaan zien en ervaren wat de gevolgen van de bezetting zijn voor het dagelijks leven van mensen. We zullen fantastische Palestijnen en Israëli’s ontmoeten. Het wordt géén ramptoerisme, maar een informatief programma waarin verschillende organisaties en ‘de Palestijn in de straat’ vertellen over de bezetting en hoe zij proberen nog iets te maken vanhet leven in Palestina. Voor ik naar Palestina kwam, dacht ik dat ik redelijk op de hoogte was van wat er gaande is. Maar niets wat ik had kunnen lezen bleek vergelijkbaar met omhoogkijken tegen de Apartheidsmuur, in de rij staan bij de terminal die Bethlehem checkpoint is, en de bewonderenswaardige ‘soemoed’ van de Palestijnse vrouwen en mannen in praktijk te zien.

Op het programma staan onder meer:
een bezoek aan Defence for Children International en Addameer Prisoner Support in Ramallah
een toer langs nederzettingen met de Israeli Committee Against House Demolition
een ontmoeting met Sabeel cemtrum voor bevrijdingstheologie(Palestijnse christenen) en de Israelische mensenrechtenorganisatie B’Tselem in Jeruzalem
een bezoek aan de oude stad, de Abraham Moskee en een UNWRA basisschool in Hebron
een rondleiding door de An-Najah Universiteit in Nablus, waar we studenten en staf ontmoeten, die ons de stad en het Balata vluchtelingenkamp laten zien.
Ook maken we kennis met activisten die iedere vrijdag in het dorp Bi’lin op geweldloze wijze protesteren tegen de bouw van de muur.

Het kan gebeuren dat onwikkelingen ter plaatse eisen dat we het wat aanpassen. Natuurlijk is er ook tijd voor wat sightseeing – vrijdag is een vrije dag – en naast de zware kost zullen we het ook gewoon erg leuk hebben. Een aantal dagen hebben we onze gids Rafat bij ons. Hij spreekt uitstekend Engels, weet alles van het gebied, en is een heel warm mens.

Het Siraj Center, onze reisorganisatie, is een ngo gevestigd in Beit Sahour, nabij Bethlehem en is in het leven geroepen om contacten te faciliteren tussen Palestijnen en mensen van over de gehele wereld door middel van politieke, educatieve programma’s en uitwisselingen. Siraj werkt samen met plaatelijke gemeenschappen en grassroots organisaties op de gehele Westelijke Jordaanoever.

We verblijven in Bethlehem, waar we de andere helft van de groep, reizigers uit Ierland, zullen ontmoeten.

De prijs voor accommodatie (half pension op basis van een gedeelde kamer, de toeslag voor een éénpersoonskamer is 130 dollar), transfer van en naar het vliegveld (mits je met de aanbevolen vlucht meegaat), vervoer ter plaatse, en een gids bedraagt 470 dollar per persoon. Te betalen aan de reisorganisatie het Siraj Center bij aankomst.

Verder vragen we een bijdrage van 150 euro per persoon, te betalenbij inschrijving. Dit dekt donaties aan de organisaties die de moeite nemen ons te ontvangen, tips voor gids, chauffeur, hotelpersoneel etc. Elaine uit Ierland en ikzelf verdienen uiteraard niets aan de reis.

De vlucht moeten deelnemers zelf boeken, het is echter wel aan te raden samen te reizen, in verband met met de transfer van het vliegveld naar Bethlehem. Ook levert het aanzienlijk minder gedoe op met de luchthavenbeveilinging in Tel Aviv. Ik heb een retourvlucht gevonden met Swissair (een overstap in Zurich), nu nog voor onder de 500 euro.

Als je nog vragen hebt, zet ze hieronder, ik (Anja) sluis je door naar Christine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *