Meer Ramadan

2ram-27.jpg

Natuurlijk moet iedereen in de media nog even reageren. Veel ervan voorspelbaar en niet interessant, maar hierbij drie reacties die ik om verschillende redenen wel de moeite waard vind. Noem het maar service van de zaak. Net als bij de vorige aflevering: je kunt bij de desbetreffende krant cq website reageren als je dat wenst. En dus niet hier.

De Erasmus

Een aantal medewerkers van de Erasmus universiteit zijn het niet eens met het ontslag van Tariq Ramadan.
Zie NRC hier op het NRC

Het ontslag is des te vreemder omdat de universiteit en het gemeentebestuur in hun verklaring Ramadans grote verdiensten als stimulator van het openbare debat over islam en de westerse samenleving erkennen. Onze studenten zijn enthousiast over zijn colleges. Toen zijn positie dit voorjaar ter discussie stond naar aanleiding van uitspraken over homoseksualiteit en vrouwenrechten, verklaarde het college van de universiteit nog dat de universiteit het debat wil stimuleren en zich niet wil bemoeien met persoonlijke opvattingen en uitspraken van wetenschappers.

Dat het gemeentebestuur zich nu wel gevoelig toont voor de ‘gevoelens’ van de bevolking over een controversiële moslimgeleerde is treurig genoeg. Dat de universiteit de gemeente daarin zomaar volgt, vinden wij onbegrijpelijk: de universiteit behoort te staan voor het verstand en de vrije argumentatie, ook als de emoties hoog oplopen.

Ramadans ontslag ontneemt ons de kans om een open gesprek aan te gaan over twee belangrijke thema’s: de academische vrijheid en de verantwoordelijkheid van wetenschappers in politiek gevoelige discussies. Ramadan is een man die in alle omstandigheden, zelfs tegen de klippen op, gelooft in de open, constructieve discussie; een uitermate deskundig man ook, die de moslimwereld in het Westen en daarbuiten beter kent dan de meesten van ons.

Vuil spel

En hier, op Wij Blijven Hier. Mohammed Jabri:

Citaat:

Even wat achtergrondinfo voor de leken: Tariq Ramadan is al een poosje erg hot. Waarom? De man weet letterlijk als geen ander te verwoorden hoe je de islamitische identiteit – met alle gebruiken en gewoonten die erbij horen – prima kunt laten samengaan met een leven als volwaardige burger van een westers land. Er zijn mensen die het hier per definitie oneens mee zijn. Afshin Ellian, de Iraanse hoogleraar aan de Universiteit van Leiden (en tevens schandknaapje van Leon de Winter) is iemand die achter de schermen er vooral zijn hobby van heeft gemaakt om Tariq Ramadan zoveel mogelijk zwart te maken. Ellian gaat echter nooit inhoudelijk in op de argumenten van Ramadan. Hij beschuldigt hem slechts van een dubbele tong. En als je Ellian er naar vraagt, dan draait hij om de hete brij heen. Het probleem voor Ellian is voornamelijk het aaibaarheidsgehalte van Tariq Ramadan, omdat deze in zijn betogen altijd duidelijk maakt op zoek te zijn naar de rede, de discussie, de dialoog. Ellian kan de munitie van Ramadan niet aan en gaat deze dan ook uit de weg door Ramadan te beschuldigen van allerlei (nog nader te definiëren) dingetjes. Je hoeft er echt geen intellectueel voor te zijn om te zien wat hier gaande is:

Ramadan kost veel geld. De gemeente Rotterdam haalde hem ooit binnen om aan de slag te gaan als bruggenbouwer en besloot, na overwegingen, akkoord te gaan met de gage die Ramadan vraagt voor zijn diensten. Niks aan de hand, zou je denken. Het is een kwestie van vraag en aanbod. De vraag is er al sinds de eerste moslim dit land binnenwandelde, want het Neerlands volk heeft het in het DNA zitten om ongesteld te reageren op uitheemse zaken. Het aanbod schommelt en op dit moment is er een schaarste. Tariq Ramadan is zo’n beetje de enige in Europa die kan doen wat hij doet. Natuurlijk, er is ander talent onderweg, maar dat moet nog tevoorschijn komen. Voor wie wil weten wat hij doet, adviseer ik om zijn boeken te lezen of gewoon een van zijn lezingen bij te wonen. Als je daar niet in geïnteresseerd bent, is dat prima maar hou dan vooral je mond over Tariq Ramadan.

Weg met de Ramadans

Vanochtend in de Volkskrant een column van Nazmiye Oral. Die zal wel spoedig op de Volkskrant website staan, maar was er nu nog niet.

Citaat:

Er is niet veel voor nodig om een moslim te begrijpen, behalve als je daar een buitenaards wezen van maakt. Al het geld dt aan Ramadan is besteed, zou naar al die mensen moeten gaan die voor drie keer niks in het veld werken. Het integratie- en participatieproces is werk dat heel intensief is en een bepaalde levensintelligentie vereist. De mensen onderaan de ladder, die dag in dag uit met mensen werken die al opgegeven zijn, zijn de echte bruggenbouwers. Voor de rest, als je een brug wilt slaan, knoop je maar een praatje aan met de buren.

4 gedachten over “Meer Ramadan

  1. En de stukken van Knuveld, Laroui en Marbe, waar zijn die ? Ellian zal ik maar niet noemen want die is inmiddels “ziek” verklaard…

  2. Die staan in de krant, Peter, net als de zieke stukken van Ellian.

    En even lezen wat ik schreef:
    “Natuurlijk moet iedereen in de media nog even reageren. Veel ervan voorspelbaar en niet interessant, maar hierbij drie reacties die ik om verschillende redenen wel de moeite waard vind.”
    Snap je, Peter? Stukken die ik de moeite waard vind. Niet stukken die Peter de moeite waard vind, want dit is niet Peter z’n weblog en Peter kan de stukken die hij interessant vindt kennelijk ook heel goed vinden zonder mijn hulp.
    Komt die over?

Reacties zijn gesloten.