Tutu in Israël

Aartsbisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu van Zuid Afrika in Israel: “De les die Israël moet leren van de holocaust is dat je nooit veiligheid krijgt door hekken, muren en geweren.” Tutu reageerde op Netanyahu die donderdag in Duitsland zei dat de les van de holocaust was dat Israel altijd zichzelf moet verdedigen. “Denk aan Zuid-Afrika”, zegt Tutu, “Die dachten ook dat veiligheid uit de loop van een geweer kwam. Ze begrepen het niet. Veiligheid krijg je als de mensenrechten van iedereen worden erkend en gerespecteerd”.

Meer wijsheid in Haaretz: hier.

8 gedachten over “Tutu in Israël

  1. Beste mevrouw Meulenbelt,

    Niet on topic, maar even een opmerking.
    Op het volkskrantforum heeft Yochanan Visser een opiniestuk geplaatst.
    Telkens als het over Israel gaat beweren lieden dat Harry van Bommel en u tijdens de bewuste demonstratie mee hebben gescandeerd “Hamas, hamas, alle joden aan het gas”.
    Natuurlijk is dat niet zo.
    Kunt u hier zelf een keertje op reageren?
    Dat legt iets meer gewicht in de schaal dan wanneer ik het doe.

    Het vervelende is namelijk dat neutrale mensen deze mantra continu moeten aanhoren. Zo wordt het uiteindelijk een soort van self fulfilling prophecy doordat het door het herhalen een collectieve waarheid wordt.

  2. Yochanan Visser is een serieel liegbeest, die die leugens nodig heeft om nog argumenten te vinden om alles wat Israel aan misdaden pleegt goed te praten. En helaas heeft de Volkskrant een redactie die dat soort rotzooi plaatst. En inderdaad is dit Visser zijn tactiek: als je leugens maar blijft herhalen blijft er toch wel wat van hangen.

    Uiteraard hebben Harry van Bommel noch ik ooit van ons leven iets geroepen in de trant van joden aan het gas. Dat is zo’n evidente leugen dat ik me niet verlaag om daar zelfs maar op in te gaan.

    De werkelijke vraag zou moeten zijn waarom redacties van zichzelf respecterende kranten het nodig vinden om zulke rotzooi te plaatsen. Een stelregel zou ondanks de vrijheid van meningsuiting kunnen zijn dat je mensen niet vals mag beschuldigen zonder bewijs, zeker niet van zulke serieuze zaken als antisemitisme. Wat je helaas nu meemaakt is dat iedereen die kritiek heeft op Israël vroeger of later voor antisemiet wordt uitgemaakt – en dat dat dus geen enkele indruk meer maakt. Wat erg is, want werkelijk antisemitisme is een serieuze zaak. De fout ligt wat mij betreft dus bij de redactie van de Volkskrant.

  3. Nee, Kaatje, sorry. Ik wil op geen enkele manier deelnemen aan die discussie daar, ik hoef niet tussen die bagger. Mensen die serieus willen weten hoe ik er over denk komen maar mijn kant op.

  4. Tutu is nog altijd in de veronderstelling dat Israel in het diepste van haar ziel vrede en veiligheid wil.
    Terwijl we er toch al een tijdje geleden achter zijn gekomen dat het Israel niet gaat om vrede of veiligheid maar om zoveel mogelijk land met zo min mogelijk niet-Joden er op.
    Dus zijn hele argument heeft op deze manier geen zin en valt op dovemans oren.
    Ja, zorgen voor sociale rechtvaardigheid en het respecteren van de ander zijn fundamentele mensenrechten doet meer voor vrede en veiligheid dan muren en geweren.
    Maar je kunt op die manier niet iemand ze land stelen en innemen.
    Dat kan wel door muren te bouwen en met geweren mensen hun eigendom af te nemen en hun rechten te ontkennen.
    Dus waarom Tutu op deze manier spreekt tegen de Israeliers weet ik niet.
    Israel heeft al lang geleden de keuze gemaakt tussen veiligheid of expansie ze koos expansie ten koste van veiligheid en dat doet ze vandaag de dag nog.

  5. Daarover verschillen we van mening, Peter.
    Ik vind het heel erg belangrijk dat uitgerekend een man als Tutu, die als Zuid-Afrikaan gezag heeft en weet waar hij het over heeft, luid en duidelijk laat horen wat hij denkt over de situatie in Israel. Je hoeft er absoluut geen illusie over te hebben dat de politici of de bevolking in Israel nu zeggen o als Tutu het zegt dan zal het wel waar zijn. Maar waar het om gaat is dat het belangrijkste wat er moet gebeuren om daar ooit wat te veranderen het veranderen van de publieke opinie is, zoals dat destijds met Zuid-Afrika gebeurde. Veel mensen vinden het nog doodeng om tot zich door te laten dringen dat het in Israel helemaal mis is. En dus is een stem van Tutu, die in het westen gezag heeft, enorm belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *