Meer over Israël-boycot

jane_fonda_mugshot.jpg

Een internationale groep van meer dan 50 prominente filmmakers, schrijvers, kunstenaars en academici, onder wie Naomi Klein, schrijfster Alice Walker en filmster Jane Fonda protesteren in een open brief tegen het Filmfestival van Toronto, dat Israël centraal wil stellen op het Festival – een van die georkestreerde en zwaar gesubsidieerde pogingen van Israël om goodwill te kweken en de aandacht af te leiden bezetting en schendingen van internationaal recht. Hier.

Adri Nieuwhof, erg actief in de BDS-beweging, schreef een stuk voor de Electronic Intifada, hier.

Oude vriend Uri Avnery is tegen een boycot. Maar dit maakte ik wel vaker mee, hoe kritisch Avnery ook is naar zijn eigen land, het lukt hem nooit om die laatste stap ook nog te maken, en afstand te doen van het zionisme van eens. Zo blijft hij faliekant tegen een gedeelde staat, hoewel ook hij de feiten weet die maken dat een twee-staatsoplossing vrijwel zeker een gepasseerd station is. En hoewel hij geloof ik de eerste was die wel met Arafat ging praten toen dat nog strafbaar was, lukt het hem niet echt om zich met de Palestijnen te verbinden, zoals andere Israeli’s als Michael Warschawski, Tikva Honig-Parnass of Ilan Pappe dat wel doen – maar die hebben dan ook afstand genomen van het zionisme. Zie over Avnery een kritisch stuk op Abu Pessoptimist, hier.

7 gedachten over “Meer over Israël-boycot

  1. De twee-éénheid-staat, de gedeelde staat dus, is de enige oplossing. Met waarborgen voor alle bevolkingsgroepen.
    Twee staten is een voortzetting van het conflict met een andere geografie, muren en oud zeer.

  2. Dat denk ik ook, Evert. Maar uiteindelijk zijn het natuurlijk de Palestijnen en de Israeli’s die dat zullen moeten beslissen, en niet wij.

  3. Ik heb een verrassing voor je, Frans. In Nederland hebben we die al. Wij hebben, anders dan Israël, een grondwet die garandeert dat alle mensen ongeacht geloof of etniciteit dezelfde burgerrechten hebben. Het zou mooi zijn als Israel ook eens een normale democratie werd.

  4. Pingback: Jane Fonda : Biografie, nieuws, foto's, video's

Reacties zijn gesloten.