Iftar (2)

aannekeiftar-12-of-1.jpg
(Fatima Elatik)

Door het werken aan mijn boek erg achterstallig, maar hier nog de foto’s van de jaarlijkse grote iftar in de Al Kabir Moskee, georganiseerd door Ibn Khaldoun en nog een reeks organisaties – ik was er met Anneke niet alleen te gast zoals vorig jaar, dit keer zat ik ook als deelnemer bij het debat over Islam en burgerschap, samen met Mohamed Sini die ik nog kende van de organisatie die zo heette, met Fatima Elatik, Martijn de Koning de islam-onderzoeker, Lodewijk Asscher en Fenna Ullichki als gespreksleidster.

aannekeiftar-17-of-1.jpg
(Fenna Ullichki)

aannekeiftar-8-of-1.jpg
(Mohamed Sini)

aannekeiftar-6-of-1.jpg
(Martijn de Koning)

Twee thema’s werden het eigenlijk: de kwestie met de Al Siddiq school in Amsterdam, en breder: hoe staan de zaken rondom moslims en burgerschap. Het was wel mooi: Mohamed Sini sprak erover hoe moslims hun verantwoordelijkheid in de samenleving moeten nemen, en ik had het er over dat het wel tijd werd om het een keer over autochtonen en burgerschap te hebben, en we eens op moeten houden te doen alsof het altijd alleen maar de moslims zijn die ergens aan moeten voldoen. We keken elkaar eens aan, Sini en ik, en we waren het wel eens. En gelukkig dat ik niet weer begon over de verantwoordelijkheid van de moslims en hij niet over hoe de autochtonen nu ook wel eens over de brug kunnen komen want dan had het nog geleken op ruzie. Maar met deze rolverdeling liep het prima, en ik kreeg ook na afloop nog aardige reacties.

aannekeiftar-16-of-1.jpg
(Job Cohen)

aannekeiftar-5-of-1.jpg
(Martin Verbeet)

Burgemeester Job Cohen die volgens mij tijdens de ramadan overuren maakt hield ook een speech, nadat de voorzitter van stadsdeel Oost-Watergraafsmeer ook een bemoedigend praatje had gehouden. Ik was wat somberder over de gang van zaken dan de Amsterdammers, Den Haag is duidelijk een werksfeer waar je niet alleen maar vrolijk van wordt – Cohen vond het wel best met al die debatten daar in Den Haag, maar hier in Amsterdam doen we het gewoon, zei hij. En ik denk wel dat hij gelijk had. In Den Haag wordt de politieke sfeer erg verziekt omdat het gehele parlement in de ban is van Wilders, en de vrees dat te veel mensen straks weer populistisch gaan stemmen, en zo wordt er maar al te vaak paniekerig gereageerd. Ik besefte dat Amsterdam daar (nog) geen last van heeft, niet van de PVV, niet van Leefbaar, en daarom meer ruimte heeft, en neemt, om aan de werkelijke problemen te werken. Zoals Lodewijk Asscher deze week in de Groene zei: “we zijn een rijk land maar het onderwijs is ernstig achtergebleven. En dat is heel kwalijk, want voor kinderen uit achterstandsgezinnen is ene goede opleiding de enige uitweg naar een betere toekomst.”

aannekeiftar-26-of-1.jpg
(Lodewijk Asscher)

“Iedereen moet dezelfde kansen krijgen, of ze nu in een goede of slechte buurt geboren zijn, of ze nu allochtoon of autochtoon zijn. Aboutaleb en Marcouch komen ook uit een gezin waas de ouders de taal niet spraken. Het streven naar gelijke kansen lijkt vanzelfsprekend, maar het succes van Wilders toont het tegendeel.”

Asscher had het ook over de sfeer die is ontstaan en hoe dat doorwerkt op migranten: “Je moet de effecten van de felheid van het debat niet onderschatten. Wanneer je als allochtoon dagelijks leest dat je niet deugt, heeft dat onherroepelijk gevolgen voor jouw visie op Nederland. En dan tegen Verdonk, met wie hij het dubbelinterview gaf: “Het treft mij dat u zich zo weinig in de immigrant verplaatst. Stel je voor: je komt uit een totaal andere cultuur, wil er hier iets van maken, maar je merkt dat je aanwezigheid voortdurend ter discussie wordt gesteld.” In Amsterdam wordt er in ieder geval geprobeerd om daar tegenwicht tegen te bieden.

Verder: foto’s.

aannekeiftar-4-of-1.jpg

aannekeiftar-24-of-1.jpg

aannekeiftar-20-of-1.jpg

aannekeiftar-21-of-1.jpg

aannekeiftar-14-of-1.jpg

aannekeiftar-22-of-1.jpg

aannekeiftar-13-of-1.jpg

aannekeiftar-10-of-1.jpg

aannekeiftar-11-of-1.jpg

aannekeiftar-9-of-1.jpg

aannekeiftar-7-of-1.jpg

aannekeiftar-18-of-1.jpg

aannekeiftar-3-of-1.jpg

aannekeiftar-2-of-1.jpg

aannekeiftar-1-of-1.jpg

aannekeiftar-32-of-1.jpg

aannekeiftar-31-of-1.jpg

aannekeiftar-30-of-1.jpg

aannekeiftar-29-of-1.jpg

aannekeiftar-28-of-1.jpg

aannekeiftar-27-of-1.jpg

10 gedachten over “Iftar (2)

 1. Wat een mooie woorden, jammer dat de cijfers van het CBS al voor een Wilders of een Verdonk of een Fortuyn toch al opmerkelijke percentages toonde op bepaalde gebieden….

 2. Wat bedoel je Tim. Je bedoelt dat er problemen zijn? Er was niet een deelnemer aan de discussie die dat ontkende. Maar behalve mensen die graag schreeuwen wat er mis is heb je ook mensen die er wat aan doen. Prettig gezelschap, dus.

 3. Er zij hele grote problemen, die wel allemaal moeten onderkennen en ik denk dat we inmiddels ook wel op een punt staan waarbij de meeste dat onderkennen, ik vraag me alleen af hoe bijvoorbeeld de PvdA hier nog een vruchtbare bijdrage aan denkt te willen leveren aangezien deze partij de problemen altijd weggewuifd heeft en onder de mantel der liefde bedekt heeft. Wilders heeft niet veel oplossingen en met zijn ‘kopvoddentax’ heeft hij zich naar mijn idee ook compleet overschreeuwt en is dat ook volslagen belachelijk echter moet iedereen ook eens inzien dat 30 jaar soft beleid deze problemen heeft gebracht, en er nu met harde hand opgetreden moet worden zoals bijvoorbeeld Verdonk zegt, tegen IEDEREEN die niet mee wil doen in deze samenleving en natuurlijk kan men altijd aandragen dat men geen gelijke kansen heeft en bij bijvoorbeeld scholing of iets dergelijks moet daar ook iets aan gedaan worden maar dat mag nooit een excuus zijn voor het feit dat de helft van de nederlandse gevangenissen bevolkt wordt door niet westerse allochtonen (Elsevier) en de absurde oververtegenwoordiging in criminaliteitscijfers. Zolang er in het beleid niets veranderd en straffen minimaal blijven zal dit ook niet veranderen, langer en harder straffen, minder vaak een taakstraf (of bureau halt) en voor jongeren die herhaaldelijk in strijd met de wet handelen, afnemen van de kinderbijslag wat een bijdrage is in het opvoeden van het kind, lukt dit je niet, nou dan lijkt dat geld ook overbodig

 4. Je loopt jaren achter, Tim. Ga kijken wat de PvdA in Amsterdam doet. Dat idee dat problemen altijd worden weggewuifd is erg van vroeger.
  En dit is ook allang bekend: strenger straffen helpt geen moer tegen criminaliteit.
  Ook kinderbijslag inhouden helpt een ouder niet om hun kind beter op te voeden.
  Dat bedoel ik nou met maar wat schreeuwen Tim. Lekkere flinke harde taal, geen kennis van zaken. De PvdA is mijn partij niet, maar in Amsterdam trekken ze zich gelukkig weinig aan van zulk geschreeuw en zijn ze aan het werk. En niet slecht ook.

 5. Hier speciaal voor Tim die gewoon maar even wat komt roepen over de standpunten van de PvdA over integratie. Als PvdA’er ben ik het nog steeds met veel dingen oneens, maar het is zoals Anja zegt: in de praktijk loopt niet iedereen constant met zo’n nota op zak. gelukkig maar, want dan veranderde er nooit iets.

  En omdat ik die PvdA-standpunten binnen 2 seconden gevonden had, hier ook nog gratis en voor niets de standpunten van TON.

  Wel lezen allemaal, he.

 6. Je dacht dat dit wel een leuke gelegenheid was om eens helemaal leeg te lopen over wat jij allemaal voor lelijke gedachten had over Cohen, Marcouch en Elatik. Nou mooi niet, Tim. Verkeerde website.

  En over de gevangenissen. Het is niet aan mij om jou te bewijzen dat gevangenisstraf niet erg helpt. Jij beweert wat en jij kunt dat niet onderbouwen. Maar als het je interesseert: hier een stuk.

 7. maar vooruit hierbij een artikel over de strafmaat,

  http://henrysturman.com/dutch/artikelen/straffen.html

  ik kan er nog wel 100 vinden hoor roept u maar, bovendien Anja wat maakt het uit om het te proberen, zoals het nu gaat lijken bepaalde wijken in grote steden net ghetto’s. Wanneer ik in de Bijlmer loop en een door de gemeente opgehangen poster zie waar een mobiele telefoon op staat met de tekst: Use it, lose it
  Lijkt het mij zo dat het op deze manier ook niet werkt, dus wat is er mis mee om het te proberen. Niet geschoten is altijd mis lijkt me en hoe langer criminelen niet meer crimineel kunnen zijn hoe beter dat voor iedereen is, nietwaar?

 8. Ik heb je opmerking over Hitler gedelete, Tim. Je kwam met een waslijst van kwaadaardige beschuldigingen, en ik maak uit of je daar op mijn weblog de ruimte voor krijgt. Niet dus.

  Je artikel komt uit de Haagse Post, en is van zes jaar terug. Als dat het beste is wat je kon vinden is dat niet indrukwekkend. Het artikel dat ik schreef naar aanleiding van een paar Amerikaanse onderzoeken geeft veel meer inzicht in de vraag waarom we te kampen hebben met een grote mate van recidive van mensen die in de gevangenis hebben gezeten – het blijkt dus dat de meesten er niet bepaald beter uitkomen dan ze er in gingen. Je hebt gehoord over het verschijnsel ‘draaideurcriminelen’, die zijn in het geheel niet onder de indruk dat ze weer een tijd moeten brommen en kosten de gemeenschap handel vol geld. Ook is het een heel erg slecht idee om jongeren die nog voor verbetering vatbaar zijn op te sluiten bij de echte zware jongens. Dat moet dus anders. Met spierballentaal over strenger straffen is het makkelijk scoren, maar je lost er dus niets mee op en dat weten we al.

 9. Anja zou je aub even iets kunnen rectificeren, het was het niet mijn opmerking over Hitler, ik haalde hierbij iemand anders aan. Dat is een verschil, ik vind het ongepast zulke uitlatingen te doen.

  Kijk Anja, ik heb je onderzoek gelezen echter is het wel gewoon zo dat er totaal geen duidelijkheid is of harder straffen werkt of niet aangezien onderzoeken elkaar tegenspreken, daarom zeg ik probeer het en kijk of het in de praktijk werkt. Dat is geen spierballentaal dat is willen kijken of het terugdringen mogelijk is
  Ik vind bijvoorbeeld dat het niet perse zo is dat boete gedaan moet worden middels een zwaardere gevangenisstraf. Wat ik ook als een mogelijkheid zie zijn hogere administratieve boetes.
  Zoals laatst geopperd bij het neerslaan of iets dergeleijks van bijvoorbeeld een buschauffeur, een administratieve boete van €10.000,–.
  Daarmee maak je een straf een stuk harder dan deze nu is zonder dat diegene tussen de “zware jongens” komt te zitten.
  Dit is één van de voorbeelden waar je aan kunt denken, daarnaast moeten we ook reeel zijn en durven in te zien dat harder straffen wel werkt, want Anja om even een voorbeeld te geven

  Denk je serieus dat er evenveel pakjes kauwgom gestolen worden als er een maand gevangenisstraf op staat?

 10. We hebben het niet over pakjes kauwgom, Tim.

  Ik citeer even Marcel van Dam voor je, vanochtend in de Volkskrant, en dan laat ik dit onderwerp verder, het is duidelijk dat we het niet eens gaan worden.

  “Er worden nu voor dezelfde vergrijpen veel meer en veel langere gevangenisstraffen uitgedeeld dan vroeger. Iedere deskundige kan aantonen dat dit averechts werkt en er toe leidt dat een jongere die in de jeugdgevangenis terecht komt, wordt opgeleid tot een lange criminele carrière. Toch blijft men dit beleid volgen, want het volk wil dat dit ‘tuig’, zelfs de minister-president gebruikt nu dit woord, zo hard mogelijk wordt gestraft.”

Reacties zijn gesloten.