Actie bij Albert Heijn: koop geen Israëlische apartheid!

appie3-3-of-1.jpg

Geslaagde actie tegen aankoopbeleid Albert Heijn

In het kader van de Vredesweek vond vandaag een actie plaats, die was
georganiseerd door het Nederlands Palestina Komitee. De klanten van Albert
Heijn kregen de gelegenheid hun verontwaardiging te uiten over de
aanhoudende mensenrechtenschendingen van Israel. De actie vond plaats voor
de Albert Heijn bij het koninklijk paleis in Amsterdam. In minder dan 4 uur
ondertekenden 524 klanten actiekaarten met het motto “Koop geen
Israelische apartheid. Zij vroegen dringend te stoppen met de verkoop van
Israelische producten totdat de Palestijnen hun rechten krijgen. Aan het
eind van de actie werden de kaarten aangeboden aan de bedrijfsleider. Deze
acties worden vandaag en morgen gehouden bij vestigingen van Albert Heijn
in 15 steden.

kpn-actie-1-of-1.jpg

appie3-4-of-1.jpg

De tekst op de kaart. Ik neem aan dat wie mee wil doen met een van de volgende acties, of de kaarten wil verspreiden bij het Palestina Komitee moet zijn – jongens, laat even weten hoe en waar!

21 gedachten over “Actie bij Albert Heijn: koop geen Israëlische apartheid!

  1. Hier: “Deze twee actiedagen waarop in meer dan 15 steden door meer dan 100 mensen actie wordt gevoerd, vormen het begin van een langlopende campagne. Iedereen die zelf ergens bij een supermarkt een actie wil houden kan de actiekaarten en posters gratis aanvragen bij het NPK, tegen vergoeding van de verzendkosten. De actie T-shirts zijn voor 5 euro te koop. Mail je postadres en de aantallen kaarten, posters of T-shirts (M-L-XL), die je wilt ontvangen naar npk@xs4all.”

  2. In Rotterdam hebben we vandaag bij Albert Heyn gestaan, de Rotterdamse SP en het Palestina komitee. Het ging perfect: we waren met meer dan 15 “man”; 667 kaarten hadden we bij ons….667 kaarten kregen we ingevuld en boden we (vergeefs uiteraard) aan, aan de assistent winkel-manager. Hij kreeg een “getuigschrift”; de kaarten gaan naar het hoofdkantoor. We kregen heel veel positieve reacties van de klanten van Albert Heyn.
    Verslag en foto’s komen snel op de Rotterdamse site van de SP.

  3. Zie je, Ineke, het bevestigt mijn indruk – de regering durft het nog steeds niet aan, zeker Verhagen niet, maar onder de bevolking zijn meer mensen dan ooit die het na de laatste oorlog tegen Gaza wel welletjes vinden.
    Ik hoorde Richard Falk, indrukwekkende man, die benadrukte ook weer eens dat nog geen westerse regering ooit voor de mensenrechten of internationaal recht opgekomen was, tenzij onder druk gezet door de bevolking zelf. Zie Vietnam, zie Zuid-Afrika, zei hij, uiteindelijk verliezen de regimes de ‘legitimiteitsoorlog’ door de druk van de bevolking. En de meeste oorlogen worden tegenwoordig niet meer militair gewonnen. Zoals Vietnam, ondanks de overweldigende militaire overmacht moest Amerika zich terugtrekken.
    Geeft wel weer een beetje hoop.

  4. In Alkmaar was het wat bescheidener. Bij Albert Heijn in De Hoef hebben we, het Vredesplatform Alkmaar, vanmiddag in een uur tijd 90 kaarten ondertekend gekregen. De bedrijfsleider wilde de kaarten niet in ontvangst nemen. Daarvoor werden 36 kaarten en 500 handtekeningen aangeboden in de C1000 in de Daalmeer. De bedrijfsleider en een vertegenwoordigster van het Schuitema hoofdkantoor namen ze in ontvangst.

    Groet,

  5. In Haarlem eigenlijk ook alleen maar positieve reakties van het publiek. We haalden in twee uur tijd 187 handtekeningen op. En dat terwijl het een paar jaar geleden èrg gevoelig lag als je het over een boycot van Israël had. Veel mensen uitten hun kwaadheid over de uitbreiding van de nederzettingen en de slachting in Gaza afgelopen winter. Het begint echt tot het Nederlandse publiek door te dringen wat daar in het Midden Oosten aan de hand is!

  6. Vergeet niet dat een erg groot deel dat vroeger pro-palestina was en socialistisch, nu pro-israel is geworden. En dat werd pijnlijk duidelijk na de aanslagen van 11-9-2001 in New York. Er werd feestgevierd op de Gazastrook en de Westbank. Het begint echt tot het nederlandse publiek door te dringen wat daar in het Midden Oosten aan de hand is.

  7. Persoonlijk ken ik niemand die vroeger pro-palestina en socialistisch was, en die nu pro-israel is geworden, Adriaan. Als die bestaan, dan was dat wel een heel erg dun laagje vernis, dat socialisme van toen, en over Palestina wisten die kennelijk ook niet veel. Wie beter op de hoogte is weet dat de media uiteraard de camera onmiddellijk richt op een paar jongens op straat – niemand die ik ken in Gaza vierde feest, deels omdat ze helemaal niet zagen waarom gewone Amerikaanse burgers gedood hadden moeten worden, deels omdat ze vreesden dat dit ogenblikkelijk tegen hen gebruikt zou worden ook al hadden ze er niets mee te maken, en heeft hun kritiek op de VS er nooit toe geleid om in Amerikanen een doelwit te zien. Iedereen die een beetje op de hoogte is weet dat je Al Qaida en Hamas niet bij elkaar op kunt tellen.
    Ja, inderdaad, er zijn aan de rechtste islamofobe kant van het politieke spectrum ook mensen die nu volautomatisch voor Israel zijn. Zie Wilders. Toch is wat wij waarnemen dat meer mensen dan ooit de beelden hebben gezien van de oorlog tegen Gaza en heel goed begrijpen dat dat van geen kant deugde.

  8. ik snap niet waarom israelische ondernemers nu de dupe moeten zijn van iets waar ze part noch deel aan hebben. Of is het een communistisch land waar al deze zaken van de overheid zijn?
    Ik begrijp de achterliggende gedachte wel maar snap niet waarom hierbij de hardwerkende ondernemers gepakt moeten worden

  9. Mijn reactie op reactie 10 van ‘Tim’!Tim De kolonistische ondernemers in de ‘Westbank’wonen en bewerken grond van de Palestijnen die door hen is ingepikt! en ze hebben wel degelijk ‘part en deel’aan het kolonizeren van andermans land. Zij hebben daar vrijwillig voor gekozen en mogen ze dan ‘gepakt’worden na al die jaren overheersing???J.F.Verhagen

  10. Beste meneer Verhagen,

    Dus nu zegt u dat het dus niet zozeer Israel zelf is, maar de ondernemers daar. Of doen ze het daar allemaal en typeert u het dan als een groot boevennest?

  11. Tim, de kolonisten kunnen hun gang gaan. Ze worden aangemoedigd, beschermd en gesubsidieerd door de regering van Israël. En aangezien die regering democratisch is gekozen mogen wij aannemen dat de meerderheid van de Israëlisch, joodse inwoners achter het misdadige beleid van die regering staan.
    Maar natuurlijk weet je dat zelf ook wel en zijn je opmerkingen alleen bedoeld om Anja en haar medestanders te ergeren.

  12. JohanU, ook de Nederlandse regering is democratisch gekozen. Betekent dit dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking achter de oorlog (danwel de Nederlandse deelname aan de ‘heropbouw’) in Afghanistan staat, om maar iets te noemen?

  13. Beste JohanU,

    Dit is helemaal niet om iemand te ergeren, maar gewoon puur en alleen omdat ik niet begrijp waarom de ondernemers hier de dupe van zouden moeten worden. Wanneer men die redenatie volgt kunnen we handel met afrika inmiddels wel uitsluiten want u weet net zo goed als ik dat er in die landen ook heel veel dingen gebeuren waar de honden geen brood van lusten.

  14. Het is een erg bekende en erg melige methode om acties in diskrediet te brengen door er over te beginnen dat er in andere landen ook erge dingen gebeuren, Tim. Inderdaad. Maar aangezien er geen actie te verzinnen is waarin je de gehele wereld in een keer aanpakt zullen die acties altijd gericht zijn op een doel per keer. Ik heb jou nog geen argumenten horen geven waarom Israël daarvan uitgezonderd zou moeten worden, behalve dat je het naar vindt voor die ‘hardwerkende zakenlui’.

  15. Beste Anja,

    Van mij mag je best een regering aanspreken, welke regering dan ook, maar om dan de “gewone man” die daar zijn brood verdient mee te pakken is niet eerlijk.
    Dat is namelijk in principe hetzelfde als zeggen tegen een bijvoorbeeld afrikaans ontwikkelingsland: wij vinden jullie regime corrupt dus bevolking we geven geen geld meer waardoor jullie ervoor opdraaien

  16. Ik geloof dat er iets nog niet helemaal aankomt, Tim. Het is de regering, of het leger, dat maakt daar niet zoveel verschil, die besloten heeft om de Westoever te bezetten, daar de eigen bevolking heen te sluizen, het land van de Palestijnen in te pikken, toe te staan en te stimuleren dat zich daar bedrijven vestigden – allemaal ruimschoots illegaal volgens de Conventies van Geneve. Niemand die daar als bedrijf is gevestigd kan zich beroepen op ‘we hebben het niet geweten’.

  17. Beste Joey,

    Het is natuurlijk heel erg voor de andere helft van de Nederlanders, waaronder ik mijzelf reken, die tegen de inzet van onze jongens in Afghanistan zijn, maar ik neem inderdaad aan dat de meerderheid daarvòòr is. Door op partijen te stemmen die blijkbaar graag bij oorlogen zijn betrokken geef je je steun aan zo’n beleid. Met name het CDA dat nu weer vooroploopt met beschuldigingen aan Iran is zo’n partij.

  18. Beste Anja,

    Om die reden (waar ik het overigens nog steeds niet mee eens ben) is het maar gerechtvaardigd om te proberen ALLE israelische producten te boycotten, want dat slaat per slot van rekening in de flyer, ik zie daar geen nuance tussen gebieden of bepaalde delen en ik neem aan dat ook jij het de huidige niet geweldadige bevolking niet aanrekent wat er tientallen jaren geleden is gebeurd.

  19. Jouw genuanceerdheid over de onschuld van de Israelische bevolking is aan mij niet besteed, Tim. Israel is een democratie, althans, voor de joden. Die onschuldige bevolking is direct verantwoordelijk voor het verkiezen van een ultra-rechtse regering, ze hebben het in overgrote meerderheid goed gevonden dat er een bloedige aanval op Gaza werd uitgevoerd, ze doen helemaal niets om tegen de gaan dat de bezetting wordt uitgebreid – ik zie elke volwassen Israeli met uitzondering van die minderheid die wel heeft geprotesteerd als zonder meer verantwoordelijk – er zijn gradaties van schuld, maar schuldeloosheid zie ik niet. Ik heb er dus helemaal geen moeite mee dat jouw hardwerkende mensen het in hun portemonnaie voelen, en weten dat er in de buitenwereld steeds meer mensen komen die niet meer de andere kant op kijken. Vergeleken met de enormiteit van wat daar gebeurt, en zeker niet alleen maar ’tientallen jaren geleden’ maar nu, is een boycot een buitengewoon vriendelijke en redelijke actie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *