Naftaniel zit ernaast: praten met Hamas

carter.jpg
(Jimmy Carter in Gaza bij de platgebombardeerde Amerikaanse school)

O fijn. Buurman Pessoptimist doet even waar ik geen zin in had: meneer Naftaniel van het CIDi van repliek dienen. Want natuurlijk vindt meneer Naftaniel niet dat we met Hamas moeten praten, want dat wil Israël niet, en dat is meneer Naftaniel z’n werk, daar wordt hij voor betaald om te vinden wat Israël vindt. Erg voorspelbaar en erg saai dus ook, en ik vind het vaak zo zonde van mijn tijd om daar voor de zoveelste keer tegenin te gaan – dus dank, dank, buurman. Hieronder een citaat, en wie meer wil linkt daarna even door.

Het is een eigenaardige gewoonte van Israeli´s dat zij menen beter te weten wat goed is voor de Palestijnen dan de Palestijnen zelf. Zo denken zij ook dat het beter is dat zij bepalen wie de Palestijnen bij vredesonderhandelingen vertegenwoordigen dan dit de Palestijnen te laten doen – bijvoorbeeld door verkiezingen te houden of zelf een delegatie samen te laten stellen. Jarenlang was dat bijvoorbeeld het geval met de PLO. Wat Israel allemaal niet heeft gedaan om vooral niet met de PLO te praten, ook al wilde de PLO zelf dat best. Er werd bijvoorbeeld geprobeerd een ‘alterntief leiderschap’ in te stellen (zoals generaal Sharon deed in 1982 door de zogenoemde ‘dorpsliga’s’ in het leven te roepen). Een andere manier was de PLO-mensen weg te moffelen in één delegatie met Jordanië (de onderhandelingen van Madrid 1991) of de delegatie samen te stellen uit mensen uit de bezette gebieden die alleen via de telefoon met de PLO mochten overleggen (de follow-up van Madrid die zich afspeelde in de VS) CIDI-directeur Ronnie Naftaniel bevindt zich dus in goed gezelschap als hij – op de nieuwe site De Jaap.nl,- ingaat tegen het verzoek van de ondertekenaars van een recente advertentie in NRC Handelsblad aan de regering om met Hamas te gaan praten.

Verder: hier.

3 gedachten over “Naftaniel zit ernaast: praten met Hamas

 1. Buiten Ronnie Naftaniel kan zijn geloofsgenoot Hans Knoop er ook wat van…

  Vorige week zond de actualiteitenrubriek ‘TerZake’ (op de Belgische zender Canvas) een kort interview uit met de Belgische Minister van Staat Jos Geysels en de Nederlandse voorzitter van het “Forum-voor-Joodse-organisaties” de heer Hans Knoop.

  Jos Geysels kwam kort daarvoor terug van een bezoek Gaza en was er zichtbaar diep van onder de indruk. “Eigen schuld”, zegt Knoop, want ze hadden in 1967…”; enzovoort: nou ja de geijkte riedel…

  Hans Knoop trekt al de hier op dit blog welbekende registers open. Het is maar goed dat Jos Geysels zich zo goed kan beheersen maar zijn lichaamstaal spreekt boekdelen…

  Het bekijken waard…!!
  Het verslag begint met de ontmoeting die bij Obama onlangs had met Netanyahu in de 04.50-ste minuut.

  Hier: http://video.canvas.be/terzake-dinsdag-10-november-2009

Reacties zijn gesloten.