Vrijwilligersdag Olijfbomencampagne

olijf-6-of-1.jpg

Leuke klus: ik was voor de vrijwilligersdag van de olijfbomencampagne – Houd Hoop Levend – in de YWCA in Utrecht een verhaal te houden over de vraag hoe je kunt reageren in Nederland, op mensen die nog weinig van Palestina weten, of die erg pro-Israel zijn.

Want dit is een ervaring die we allemaal in vele varianten meemaakt: je bent naar Palestina geweest, de West-Oever bijvoorbeeld, je hebt er Palestijnen leren kennen, je hebt gezien hoe ze leven onder bezetting, je hebt de muur gezien, met Israelische mensenrechtenactivisten gesproken – en je bent onder de indruk. Dat is bijna iedereen. Dan kom je thuis en je wilt je verhaal kwijt. En je wordt geconfronteerd met ongeloof, met oordelen over Palestijnen waarvan jij inmiddels weet dat ze niet kloppen. Of iemand noemt je eenzijdig en fanatiek. Of zegt: je blijft toch wel twee kanten zien? Of je wordt geconfronteerd met mensen die zeggen ja maar, die Palestijnen hebben het toch aan zichzelf te danken, hadden ze maar niet a. oorlog moeten voeren tegen de joden, b. het verdelingsplan af moeten wijzen, c. aanslagen moeten plegen, en waarom hebben ze alle vredespogingen van Israel afgewezen?

olijf-1-of-1.jpg

olijf-3-of-1.jpg

olijf-4-of-1.jpg

olijf-5-of-1.jpg

olijf-16-of-1.jpg

olijf-14-of-1.jpg

olijf-13-of-1.jpg

olijf-11-of-1.jpg

olijf-7-of-1.jpg

olijf-8-of-1.jpg

olijf-9-of-1.jpg

Nou, daarover hield ik een verhaal, over de verschillende manieren van kijken naar het Palestijns/Israelische conflict, en waarom het zo gauw ruzie wordt. En waarom het zo moeilijk is om een gesprek te hebben met mensen die nog helemaal de ‘zionistische canon’ aanhangen. En hoeveel verschillende manieren zijn om het er over te hebben: vanuit een humanitair standpunt, of een christelijk, of vanuit de mensenrechten.

Kristel, onze meest actieve activiste op dit moment, had het georganiseerd, met een kerstmarkt met Palestijnse producten, en voor mijn plezier was er nog een lezing, van Janneke Stegeman, een theologe, die met ons keek naar de tekst van Jeremia 32, voor christenen uit het Oude Testament, voor joden uit de Tenach, waar veel zionistische joden en zionistische christenen zich op beroepen. Een lastige tekst, die vooral het nationalisme en ‘eigen volk eerst’ lijkt te verdedigen. En wat je daar – als christen bijvoorbeeld – tegenin kunt brengen. Ik heb Janneke gevraagd of ze nog eens een samenvatting kan schrijven van haar lezing voor dit weblog, en ik hoop dat ze het doet.

De zestig mensen in de zaal waren voor een groot deel al eens meegeweest met een reis, om de Palestijnen te helpen met de olijvenpluk, dan wel om nieuwe boompjes te planten omdat er door de kolonisten zo ontzettend veel zijn vernield. En wat belangstellenden die nog niet zijn geweest maar gauw een keer meemoeten – want iedereen kan beamen dat het veel uitmaakt of je er zelf bent geweest. Ik had vooral jongeren verwacht, maar tot mijn plezier was mijn publiek wat leeftijd betreft heel erg gemengd – er zaten ook nogal wat grijze hoofden – mensen die kennelijk net als ik niet van plan zijn om dadenloos achter de geraniums nog ouder te gaan zitten worden. Voor mij heerlijk werken natuurlijk, betrokken mensen, ook kritische mensen, mensen die hun ervaringen deelden – wat was nou het moment dat bij jou de kwartjes vielen en je dacht: maar dat kan toch niet, daar moeten we toch wat aan doen, je kunt die mensen daar toch niet laten stikken?

Ik hoop dat ik met mijn lezing de mensen die ook wel eens moe en moedeloos zijn weer een beetje heb opgepept, en het werkt natuurlijk ook omgekeerd, want zo’n zaal vol mensen waarvan ik de meeste nog niet kende geven mij op mijn beurt ook weer hoop!

En voor wie ergens aan mee wil doen, of tenminste een olijfboom wil adopteren of een kerststalletje wil aanschaffen (hele mooie van olijfhout, de kribbe inclusief de muur) of op zijn minst een kalender, ga even naar de website. Hier.

En hieronder heb ik het beloofde verhaal gezet over de paradigmastrijd en de zionistische canon, en ik zal proberen spoedig ook de alternatieve antwoorden er op te zetten.

Kristel, jij nog iets toe te voegen? Vast wel.

olijf-10-of-1.jpg

olijf-12-of-1.jpg

olijf-15-of-1.jpg

12 gedachten over “Vrijwilligersdag Olijfbomencampagne

 1. Anja voor iedereen!
  Bij Google: Betlehem Uur van de waarheid 19.300 pagina’s.
  De eerste 20 uitgeprint en die alleenal zijn de moeite waard om aan te klikken en te lezen!
  “Ik hoop dat ik met mijn lezing de mensen die ook wel eens moe en moedeloos zijn weer een beetje heb opgepept,”
  Ja dat heb je gedaan en zeker bij mij! Ik kan er bijna nooit over praten en voor die PC te zitten,wordt mij veelal niet in dank afgenomen. Ik wilde en wil mijn ‘steentje’ bijdragen maar het is bijna geslonken tot een ‘zand korrel’. Maar de hoop op
  -beter- leeft toch nog steeds en ik denk dat die zand korrel weer aan het groeien is. J.F.H.J.M. Verhagen

  http://www.google.nl/search?hl=nl&num=20&q=Betlehem+en+%27t+document%3A+Uur+

 2. Dag Anja!

  Mijn grote dank voor jouw inspirerende presentatie van gisteren! Ik vond het buitengewoon interessant én leerzaam. Ik had een – niets vermoedende, want Duitse – VVD-minded vriend meegenomen, en zelfs hij was helemaal weg van jou!

  Gisteren was ik niet meer in de gelegenheid om het nog eens met jou te hebben over de Gaza-soldaat die na z’n diensttijd vrijwilligerswerk wilde gaan doen in Thailand. Als je geïnteresseerd bent in het hele verhaal: ik heb een link naar die pagina op mijn weblog meegestuurd.

  Keep the spirit!

  Vele groeten van Sytske

  P.s.: Én ook de hartelijke groeten aan Tineke Slagter!!! Ken ik nog uit het hoge noorden

 3. Anja,

  Bedankt voor je gedrevenheid en je openheid in je verhaal. Dit werkt bij mij erg inspirerend. Janneke had trouwens ook een erg goed verhaal.
  Dank ook aan Kristel voor al je werk, betrokkenheid, en je hartelijkheid. Het was een prachtige en inspirerende dag.

 4. “Leuke Klus : ik was voor de vrijwilligersdag … in Utrecht…” (einde citaat) of hoe een klus leuk kan zijn !! Het was meer dan de moeite waard om de trip vanuit Belgie te maken – leuk weerzien met de Olive Pickers 2009 en twee inspirende sprekers.

 5. De kop,hierboven begint met): ‘Vrijwilgersdag Olijfbomen-
  campagne’ En ik zag vanmiddag op tv 2 bij RKK iets over olijf- olie die door christenen,moslims en joden gezamelijk geplukt en verwerkt worden. ‘In daze uitzending reizen Jo Hanssens, voorzitter van de vredesbeweging Pax Christ, en groentekok Frank Fol naar Israel. In Galilea bezoeken ze de agrarisghe cooperatie ‘Sindyana’.http://www.katolieknederland.nl/hemelse-spijzen/detail_objectID698564.html
  Ik vertelde het aan mijn vrouw en dat ik het op Anja’s weblog wilde plaatsen. ‘wat moeten de mensen daarmee…….’
  Ik vraag mij af hoeveel bezoekers het zullen bekijken! Dan heeft
  Anja op haar weblog steeds mensen die anders denken en stel dat er’een’ persoon die drie ‘groepen’ bezig ziet en er dan anders over gaan denken. Zelf ben ik benieuwd hoeveel bezoekers het zullen bekijken,graag een reactie. Alvast mijn dank!J.F. Verhagen

 6. Er komen zo’n drieduizend mensen per dag naar dit weblog, en ik neem aan dat de meesten ook wel naar de reacties kijken, maar dan helpt het wel als er een linkje bijzit waarmee ze ook ergens terecht komen….

 7. Meneer Verhagen en Anja, heb al veel gelezen, gestudeerd en gesurfd en video’s bekeken naar aanleiding van de weblog en ook de links in reacties, dus prima, keep up the good work. En een fijne dag. Kristel als activist is “niet te verslaan”. Haar initiatieven worden ook in ons lokale netwerk doorgegeven.

 8. Ik had nog geen tijd gehad een reactie te plaatsen! maar ik ben natuurlijk heel blij dat iedereen de vrijwilligersdag als zo positief heeft ervaren. Een verslagje van Geeske staat op onze website http://www.planteenolijfboom.nl

  Ik hoop dat mensen die dit lezen ook nog even hiernaartoe willen surfen om te lezen hoe je die prachtige kalender van de gehandicapte Echlas uit Azza kamp kunt kopen en haar daarmee kunt steunen. Een uniek kerstgeschenk. Bestel wel voor het weekend als je nog zeker wilt zijn ‘m voor de kerst in huis te hebben! Maar later bestellen kan ook, dan komt ie in het nieuwe jaar naar je toe!

  http://allaboutpalestine.wordpress.com/news/

  En Anja, bedankt voor je bijdrage aan deze dag! Evenals Janneke. En alle vrijwilligers en deelnemers.

Reacties zijn gesloten.