Nieuws uit Palestina/Israël

cairo7.jpg

Het ziet ernaar uit dat honderd van de ca. 1400 demonstranten van de Gaza Freedom March Gaza in mogen, hier.
De website van de Gaza Freedom March, hier.

cairo5.jpg

In de afgelopen dagen hebben de demonstranten, afkomstig uit 42 landen, in Cairo gedemonstreerd. Een van hen is Hedy Epstein, een 85 jarige holocaust overlevende, die dreigde in hongerstaking te gaan.

Op Wij Blijven Hier het verslag van Ikram Jaballah uit Nederland, die er ook bij is in Cairo. Hier.

Meer daarover op de Electronic Intifada, hier en hier. En hier.

vanunu.jpg

Mordechai Vanunu, die er al achttien jaar gevangenisstraf op heeft zitten omdat hij destijds verraadde wat iedereen al wist: dat Israel kernwapens heeft, is opnieuw gearresteerd en gevangen gezet. Deze keer omdat hij met buitenlanders had gepraat. hier

Op de website van Norman Finkelstein, drie filmpjes van de onvolprezen Guardian, hier. Israël blijft beweren dat het Israëlische leger er alles aan gedaan heeft om burgers in Gaza te ontzien. Dat dat klets is is alleen al te zien aan het aantal doden, waarvan het merendeel burgers. Maar de mensen van de Guardian zijn verder op onderzoek uitgegaan. Een paar feiten: het Israëlische leger heeft wel degelijk Palestijnse jongeren gebruikt als menselijk schild. En ze hebben ondanks ontkenning ook bewust geschoten op medisch personeel en ambulances. Verder een akelig verhelderend filmpje over het gebruik van onbemande maar bewapende ‘drones’, een soort vliegtuigjes dat vanuit Israël kan worden bediend. Heel scherp is vanuit die vliegtuigjes elektronisch het doel te kiezen waarop geschoten werd. Dat waren dus burgerdoelen, een familie op een binnenplaatsje bijvoorbeeld. Kijk maar even, het neemt de laatste illusie weg over de ‘purity of arms’ waar Israël zo trots op is.

Verder interessant: het weblog van ‘The Magnes Zionist” alias Jerry Haber. Als velen kijkt hij ook terug op één jaar na de aanval op Gaza. Hij was toen in Israël. Zijn conclusie: de bevolking van Israël kon het allemaal geen reet schelen. Zolang zij maar ‘normaal’ door konden leven. Geschonden mensenrechten? Hoezo, zijn Palestijnen mensen dan?

“For the average Israeli, none of the Gazans human rights were violated, primarily because in order for that to happen, the Gazans would have to be human.” Jerry Haber, hier.

Voor wie engels leest, er staat ook een indrukwekkend artikel op van Michael Sfard. Als ik tijd heb zal ik het vertalen.

3 gedachten over “Nieuws uit Palestina/Israël

 1. Hi—

  Maybe you have kept up to date on the Gaza Freedom March but things are hopping here in Cairo! The march was forbidden by the Egyptian government which cancelled our bus permits. Then Mme. Mubarak stepped in and they offered to let 100 people go as a humanitarian gesture.

  Almost everyone was fuming when the organizers had to choose 100 out of 1300 participants –some who were selected refused to splinter the group, and there was a huge shouting match on Ramsis Street as the bus waited. The typical issue in people’s struggles: solidarity vs. alleged “collaborators” Finally in Gaza the march coordinators advised us NOT to send a token delegation.

  After much angst about 40 or 50 people–not sure of exact number– did get on a bus and travel towards Gaza. We haven’t heard if they’re in yet. The rest of us are planning a demonstration at the Egyptian museum in about 2 hours.

  I have been getting great footage. Major props go to the French demonstrators who absolutely refused to go along with the token delegation plan (as did several other countries–there’s a lot of grumbling about Code Pink’s decisionmaking process, but in activist groups….that’s nothing new).

  So here are some photos of the French protesters who have been camped out for days in front of the French embassy demanding to get to Gaza. I wish we could just bottle some of their energy and use it back home for our vigils!

  The Egyptian government has police and security by the hundreds in force, but the average policeman backs the protests, as does almost everyone else. The bartender at the hotel told me the other night that this was the first time they felt that the western world even cares what happens to Arabs. The cab drivers are enthused too — not to the point of not charging us double on cab fare, but it’s very cheap to get around.

  I apologize for the group email and hope everyone is doing well. Will send an update later.

  Best wishes–
  Anne

Reacties zijn gesloten.