Overstroming in Gaza

gaza-flood-2.jpg

Alsof het in Gaza niet al rampzalig genoeg is: de regenval heeft een voor fikse overstromingen gezorgd. Maar het was niet alleen de regen: Israel heeft zonder waarschuwing een dam geopend om zelf van de wateroverlast af te zijn, waarmee een golf water naar het laagste punt in het midden van Gaza vloeide: twee dorpen onder water. Gewonden, er zijn nog mensen vermist maar goddank nog geen doden gemeld. Wel bouwland verwoest, huizen onder een laag modder, auto’s die vast kwamen te zitten, kippen dood. En natuurlijk weer opnieuw mensen dakloos. Hier.

gaza-flood-1.jpg

Het was maar heel even op het nieuws, de enorme ramp in Haiti heeft nu onze belangstelling, en terecht: het is goed dat we er onze schouders onder zetten om Haiti weer op de been te helpen. Toch schrijnt het, dat een ramp veroorzaakt door natuurgeweld wel onze aandacht krijgt, maar voor een door mensen willens en wetens veroorzaakte humanitaire ramp nooit een gironummer wordt geopend, en zoveel politici liever hun mond houden als ze de daders te vriend willen houden.

gaza-flood-3.jpg

Er word alweer gedreigd met een nieuwe oorlog tegen Gaza. Nog nauwelijks is de wereld doordrongen van wat er zich een jaar geleden afspeelde. Lees een interview met Ewa Jasiewicz, een activiste die in Gaza bleef tijdens de oorlog, hier.

Met de beroemde democratie van Israel gaat het hollend achteruit. Persvrijheid staat onder vuur: hier. Activisten, ook zij die geheel vreedzaam demonstreren, worden steeds vaker gearresteerd. Ook wordt het hulpverleners steeds moeilijker gemaakt nog Gaza in te komen. Dat is des te erger omdat het eigenlijk, onder de Conventies van Geneve, Israels taak is om de bevolking van Gaza te beschermen en van hulp te voorzien. Nu gebeurt dat door de internationale gemeenschap – en die wordt het dan ook nog steeds moeilijker gemaakt. Wij wachten nog af of onze aanvraag (van Stichting Kifaia) voor volgende maand wordt gehonoreerd. Zie een artikel van Amira Hass. Hier.

2 gedachten over “Overstroming in Gaza

Reacties zijn gesloten.