“This time we went too far”

finkelstein-697.jpg
(Norman Finkelstein in Amsterdam)

Zal je altijd zien: heb ik een boek bijna af, komt er nog materiaal aanzetten dat ik dolgraag had verwerkt. Zo schreef ik in Het beroofde land een hoofdstuk over martelen. Had ik het net klaar, schafte Israël het martelen af. Dat wil zeggen: ze martelen nu alleen nog maar zachtjes, onder medisch toezicht. Kon ik dat hoofdstuk weer helemaal omgooien. Hadden ze dat nou niet een beetje eerder kunnen doen.

Kwam Het beroofde land uit, begonnen ze de tweede intifada. Moest ik weer een nieuw boek (Ja, De tweede intifada dus, hoewel ik inmiddels weet dat dat de vierde al was) Zo kun je wel aan de gang blijven. Kunnen ze daar in het Midden Oosten nou nooit eens even stilzitten?

Norman Finkelstein heeft een nieuw boek geschreven, naar aanleiding van de oorlog tegen Gaza. Het komt (shit) half maart uit. Dan ligt mijn boek bij de drukker. Gelukkig had ik wel al een uitgebreid artikel van hem dat ik wel heb kunnen verwerken, want jullie begrijpen het: ik heb Finkelstein wel hoog zitten. Principieel op het humorloze af, zeer gewetensvol, buitengewoon goed geinformeerd en gedocumenteerd. En onverschrokken. Hij nam destijds het boek van Dershowitz, Amerika’s Israel-apologeet nummer 1 op de hak, en liet zien dat Dershowitz veel had overgeschreven van een andere auteur, die aantoonbaar de helft uit haar duim had gezogen. Grote rel, maar ook een die Finkelstein zijn academische carrière heeft gekost. Lees Beyond Chutzpah. (Er is een nederlandse vertaling van, De drogreden van het antisemitisme, maar daarin zijn de bijlagen waarin Finkelstein bewijst wat hij zegt niet opgenomen, helaas) Dershowitz noemt Goldstone, de man van het rapport, nu ‘een verrader van het joodse volk’. Dat niveau dus.

Finkelstein, zelf zoon van holocaust overlevenden ergert zich verder geweldig aan de misbruik van de holocaust, en schreef daarover De holocaust industrie. Ook aan te bevelen. Finkelstein wordt vaak omschreven als ‘omstreden’. Vooral graag door mensen die zijn argumenten en feitenmateriaal niet kunnen weerleggen. Maar het zal nog blijken: Finkelstein had heel vaak gelijk, en steeds meer mensen gaan dat zien. Wat niet hoeft te zeggen dat ik het altijd met hem eens ben. Finkelstein blijft een verstokt aanhanger van de twee-staatsgedachte, net als Uri Avnery, en ik denk oprecht dat dat al een gepasseerd station is. Maar dat doet niets af aan mijn waardering.

En nu dus een nieuw boek: “This time we went too far”.

Hier een kort filmpje als introductie op zijn boek, hier. Daarin zegt hij waar het op staat: de aanval op Gaza, vorige winter, was geen oorlog maar een ‘massacre’: een massamoord, een bloedbad.
Hier zijn website.
En hier een verhaal over een lezing in Amsterdam.
En een interview met hem door Marc-Antoon, hier.

Een gedachte over ““This time we went too far”

Reacties zijn gesloten.