Kinderen mogen niet langer op straat worden gezet

uvt-26-of-1.jpg
(Carla van Os, rechts, in gesprek met Marjan Sax)

Gisteren hadden we het er over op de bijeenkomst van Vrouwen tegen Uitzetting, en vanochtend was het voorpaginanieuws in de Volkskrant: Nederland wordt op zijn vingers getikt om het asielbeleid. (Hier en hier)

Het gebeurt gewoon in Nederland: uitgeprocedeerde asielzoekers worden met hun kinderen op straat gezet. Meestal, als ze uitgeprocedeerd zijn, komen ze terecht in de ‘vrijheidsbeperkende’ locatie Ter Apel, lukt het na twaalf weken nog niet om ze weg te krijgen worden ze na drie maanden uit de opvang gezet. Dan staan ze op station Emmen met net nog een treinkaartje en verder moeten ze het maar uitzoeken. Veel families reizen dan maar naar een grote stad, in de hoop ergens onderdak te vinden, of slaan aan het zwerven. Slapen in bushokjes, op bouwterreinen, in parken. Komen soms bij particulieren terecht die het niet aan kunnen zien. Soms komt een kind terecht bij jeugdzorg, en mag dan, bijvoorbeeld, eens per week een uur zijn moeder zien die bij het Leger des Heils slaapt. Er zwerven honderden kinderen van het ene naar het andere adres.

Kinderen hebben recht op de normale voorzieningen als onderwijs en medische zorg, en op onderdak. Ze mogen niet van hun ouders gescheiden worden. Dat gebeurt dus wel, in Nederland. Aan onderwijs en medische zorg is na veel actie nog wel te komen, maar dat helpt ook weinig als een gezin geen dak boven het hoofd heeft en geen adres.

uvt-28-of-1.jpg
(Pim Fisher)

Nu heeft het Europees Comité voor Sociale Rechten na een aanklacht tegen de staat Nederland door Defence for Children beslist dat het Sociaal Handvest dat door 47 landen is ondertekend moet worden toegepast, en die uitspraak is bindend. De overheid ‘mag niet meewerken aan het dakloos maken van kinderen’, ook niet als ze uitgeprocedeerd zijn, want kinderrechten zijn onafhankelijk van de vraag of ze ‘legaal’ of ‘illegaal’ zijn. Juriste Carla van Os sprak daar gisteren over in De Balie, met asieladvocaat Pim Fisher zegt dat het er niet naar uitziet dat Hirsch Ballin deze uitspraak meteen zal uitvoeren. Dus zal hij met de gezinnen naar de rechter moeten stappen, met het oordeel van het Comité in de hand. Schandelijk, dat Justitie zo’n oordeel nodig heeft en niet zelf heeft bedacht dat je kinderen niet op straat mag zetten.

Een ding was gisteren duidelijk: dat actie voeren helpt. Er volgen nog meer voorbeelden, van wat er in Nederland nog mis is en wat we er aan kunnen doen.

En verder zijn we van mening dat er onafhankelijk toezicht op het IND moet komen.

Wordt vervolgd.

Meer informatie: kijk op ilegaal kind, hier.
Een een prachtig boekje met de verhalen van de kinderen, te downloaden, hier.

2 gedachten over “Kinderen mogen niet langer op straat worden gezet

 1. Dit domweg op straat zetten van hele gezinnen is een schandalige praktijk, die niet alleen in strijd is met het Europees Sociaal Handvest, maar ook rechtstreeks is strijd met het VN-Verdrag van de Rechten van het Kind (1989). Nederland is al vaker op de vingers getikt wegens schending van dit laatste verdrag. Nee, zo sociaal is Nederland (al lang) niet (meer).
  De lakse houding van minister van justitie Hirsch Ballin -eerst overleg willen voeren in de Raad van Europa over enkele maanden- is buitengewoon ergerlijk en totaal onaanvaardbaar. Gelukkig heeft PvdA-Kamerlid Spekman al vragen gesteld, maar wat mij betreft moet een SPOEDDEBAT in de Tweede Kamer worden gehouden!

 2. Voor wie hulp of advies nodig heeft:

  Stichting Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt te Utrecht
  Kanaalstraat 243
  3531 CJ Utrecht
  Tel.: 030 2990222 | Fax.: 030 2990223
  E-mail: info@stichtinglos.nl
  Zij hebben ook ervaren advocaten.

Reacties zijn gesloten.