Werkgroep PAIS-Rijnmond nodigt uit

Uitnodiging

Recht voor Palestina

Het conflict tussen Israël en Palestina bestaat al zo`n zestig jaar. Het lijkt uitzichtlozer dan ooit. Israël is in die periode uitgegroeid tot een regionale grootmacht, die zich niet veel aantrekt van internationale regels en afspraken. De positie van het Palestijnse volk is in die periode steeds verder verzwakt. Internationale regels en afspraken lijken voor hen niet te gelden. Op allerlei terreinen wordt hen geen recht gedaan.

De internationale gemeenschap staat erbij en kijkt ernaar. Tegelijk neemt met de jaren de belangstelling onder Nederlanders – buiten en binnen kerken – voor het conflict en wegen richting oplossingen af. Het duurt immers al zo lang. En de positiekeuzes verlopen volgens de sjablonen van een simpele werkelijkheid. Ofwel men kiest vrij kritiekloos voor de positie van Israël en ziet Palestijnen vooral als islamitische terroristen. Ofwel men redeneert langs de simpele lijn van de niet betrokken buitenstaander: waar twee vechten hebben twee schuld. Beiden doen de werkelijke situatie geen recht. Niet die van Israël, dat steeds verder in zichzelf gekeerd en geïsoleerd raakt. Niet die van het Palestijnse volk, dat gebukt gaat onder leed en onrecht, met de ruim 600 kilometerlange scheidingsmuur, de nederzettingen en de checkpoints als meest uitgesproken tekenen daarvan.

Het is hoog tijd, dat dat verandert, te beginnen in Rotterdam en omgeving. Het is hoog tijd voor een “andere” kijk. Reden voor de heer Kees Thieme, ds. Dick Couvée, ds. Bob ter Haar, ds. Willem van Wieren en pater Jan Laan O.P. de PAIS (PAlestina-ISraël)-werkgoep Rijnmond in het leven te roepen. Doel van de werkgroep is in en rondom de christelijke kerken in het Rijnmondgebied krachten te mobiliseren voor een andere kijk op het conflict Israël – Palestina. Lees: een minder vanzelfsprekende pro-Israël-kijk op de zaak en een grotere solidariteit bij het lot van het Palestijnse volk. Het gaat de werkgroep daarbij uitdrukkelijk niet om een oproep tot enigerlei vorm van vijandschap of haat tegen Israëli`s, wel om verzet tegen het geweld door de Israëlische staat.

De werkgroep wil die andere kijk onder de mensen in Rotterdam binnen en buiten kerken in de komende periode organiseren langs drie lijnen:

– het organiseren van een bijeenkomst over het Kairos-document. Een indrukwekkend appel van een groot aantal christelijke kerken in Palestina voor een politiek van verzoening en gerechtigheid, naar het voorbeeld van het Kairos-document in 1985 in Zuid-Afrika, dat opriep te stoppen met het apartheidsbeleid;
– het organiseren van alternatieve Israël-Palestina-reizen voor mensen in Rotterdam en omgeving, binnen en buiten kerken, onder het motto “bekend maakt bemind”;
– de ondersteuning van het project “Leiderschap” van de Lutherse Kerk van het Midden-Oosten voor Palestijnse en Israëlische jongeren. Het Palestijnse volk heeft nagenoeg geen land meer en geen hulpbronnen. Het heeft wel mensen, jonge mensen. Zij vormen de belangrijkste “hulpbron”. Het is zaak gericht in hun moreel, ethiek en spiritualiteit te investeren. Het gaat om het organiseren van uitwisselingsprogramma`s van jongeren van en naar Palestina-Israël en om het werven van geld voor het project.

Op 24 maart a.s. wordt er een bijeenkomst gehouden over het eerdergenoemde Kairosdocument. Spreker die avond is dr. Henri Veldhuis, die nauw betrokken was bij de totstandkoming van het document. Het gaat die eerste keer om een bijeenkomst met studieachtig karakter: wat zijn de achtergronden van het document, wat houdt het precies in en welke benadering kiest in het conflict Israël – Palestina.

De avond begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de tijdelijke Pauluskerk, Westersingel 7a. Iedere belangstellende is van harte welkom.

Voorafgaand aan de bijeenkomst, om 19.30 uur, zal de werkgroep voor de pers een toelichting geven op dit initiatief.

De werkgroep PAIS-Rijnmond,

De heer Kees Thieme
Ds. Dick Couvée
Ds. Bob ter Haar
Ds. Willem van Wieren
Jan Laan O.P.

5 gedachten over “Werkgroep PAIS-Rijnmond nodigt uit

 1. Heren, jullie hebben een flinke klus voor de boeg. Maar ik denk dat veel kerk- en voorgangers die al langer aanvoelden dat het niet klopte, zich gesteund voelen door het Kairosdocument en de kritische brief van de PKN aan de Israëlische ambassadeur. Er zit onmiskenbaar beweging in de kerkelijke hoek. Mooi werk!

 2. “Uitgegroeid tot een regionale grootmacht”????????????
  Was dat maar waar.Het gaat veel verder als de regio.
  “We controle Amerika.Everytime we do something you tell me America will do this and will do that…..I want to tell you something very clear.Don’t worry about American pressure on Israel.We,the Jewish people control America and the Americans know it”

  Isr.Prime minister Ariel Sharon.October 3 2001

  Als Eli Yisha(Isr.minister van binnenlandse zaken rustig tegen Joe Biden,vice president van de U.S.A zegt dat Israel nog eens 1600 nieuwe huizen gaat bouwen,terwijl de U.S dringend om een bouw stop verzocht heeft en dan beweert dat het geen belediging aan het adres van America is,maar gewoon een mededeling,lappen ze niet alleen VN resoluties,international recht en de mensen rechten aan hun laars,maar ook de hand die hen voedt.
  Daar kunnen ze kennelijk mee weg komen.
  Lees: http://wallwritings.wordpress.com/
  Het is zeer de moeite waard.

 3. Excuses.http:wallwritings.wordpress.com/
  Onder artikel”Joe,you shouldda left town and stopped payment on the check”

 4. Gisteravond heb ik mij, niet voor de eerste keer, weer geërgerd aan de berichtgeving op TV door de NOS nieuwsdienst.
  Om 8 uur ’s avonds kregen we in beeld Hillery Clinton die duidelijk maakte dat de aankondiging van de bouw van 1600 woningen in Oost Jeruzalem tijdens het bezoek van de vice-president niet alleen een schoffering was van Joe Biden maar ook van de VS.
  Ik verheugde mij nogal op die stevige uitspraak
  In het nieuwsbulletin van middernacht echter was deze quote uit de rede van Clinton vervangen door een andere waarin Mw.Clinton vergoeilijkend aangaf dat Amerika ten allen tijde onverminderd achter Israël zal blijven staan en dat onderhandelingen over vrede spoedig hervat zullen worden.
  Wie maakt bij onze NOS nu eigenlijk de dienst uit?

 5. @4)Johan,de NOS meldt in deze alleen maar wat er gezegd wordt.Het is Aipac die de dienst uitmaakt in Amerika.Obama past zijn uitspraken voor Fox ook gauw aan.Ik durf er een goede fles wijn om te verwedden dat er maandag in de toespraak van Hillery Clinton weer zoiets als”Niets aan de hand” uit komt.m.a.w”Israel kan doen en laten wat zij wil”

Reacties zijn gesloten.