Landdag in Vlaardingen

(Met update)

landdag-12-of-1.jpg

De Palestijnen in Nederland vieren elk jaar Landdag, de dag die hen herinnert aan het Palestijns verzet tegen de onteigening van hun land. Of misschien is vieren niet het goede woord, want het is tegelijk herdenken en laten zien dat ze er nog zijn en niet opgeven.

Ook in Gaza, op de Westoever, en met duizenden tegelijk in Sakhnin, in Israel, werd Landdag herdacht, het is voor Palestijnen die nog dagelijks met nieuwe onteigening van hun land te maken hebben actueler dan ooit. Zie hier, voor een bericht, bij Abu Pessoptimist.
Als ik maar even kan ben ik dan in Vlaardingen, waar de grootste gemeenschap aan Palestijnen woont. Eens zijn ze naar Nederland gekomen als ‘gastarbeiders’, en nu al tweede en derde generatie – maar nooit vergeten dat ze behalve Nederlanders ook Palestijnen zijn, met heimwee in de genen. En met pijn in het hart als ze aanzien wat er Palestina gebeurt, in Nablus waar de meesten van hen vandaan komen, maar ook in Gaza. En met ongeduld en woede, dat het zo lang moet duren voordat de internationale gemeenschap eindelijk doet wat ze horen te doen: Israël aan het internationale recht houden.

landdag-10-of-1.jpg

landdag-9-of-1.jpg

landdag-7-of-1.jpg

landdag-5-of-1.jpg

landdag-6-of-1.jpg

landdag-4-of-1.jpg

landdag-3-of-1.jpg

landdag-2-of-1.jpg

landdag-1-of-1.jpg

landdag-16-of-1.jpg
(Burgemeester Tjerk Bruinsma)

In de volle zaal spreekt natuurlijk Vlaardingens burgemeester Tjerk Bruinsma – voor de zevende keer. De Palestijnse Nederlanders zijn erg blij met hem door zijn volhardende betrokkenheid bij ‘zijn’ Palestijnse burgers. En er is mooi nieuws: er komt in het najaar een bestuurlijke reis naar de Westoever, naar Nablus, waar ook de burgemeester aan deel zal nemen. Voor sommige Palestijnse Nederlanders zal dit de eerste keer zijn dat ze weer ’terug’ gaan. Het was niet eenvoudig om dit plan door de gemeenteraad heen te krijgen, zegt Bruinsma eerlijk, wat natuurlijk waren er ook mensen bij die vonden dat er dan vanwege het ‘evenwicht’ ook naar Israël gereisd moest worden. Maar er is van gelijkwaardigheid natuurlijk geen sprake, en ook dit is het feit: in Vlaardingen leeft een grote groep Palestijnen, en geen Israëli’s. De Socialistische Partij, sterk in Vlaardingen, en ook met een groep aanwezig op deze viering, heeft het plan ondersteund en meegeholpen het door de gemeenteraad te krijgen, en krijgt een extra pluim van Bruinsma. Ik ben plaatsvervangend trots op mijn partijgenoten.

landdag-21-of-1.jpg

landdag-20-of-1.jpg

landdag-19-of-1.jpg

landdag-17-of-1.jpg

landdag-15-of-1.jpg

landdag-14-of-1.jpg

landdag-13-of-1.jpg

landdag-11-of-1.jpg

landdag-8-of-1.jpg
(Ambassadeur Nabiel Zuneid)

Er zijn meer hoge gasten. Nabiel Zuneid, de ‘vertegenwoordiger’ van Palestina in Den Haag, zeg maar ambassadeur, spreekt ook – over het historische onrecht, en over zijn vader van 93 die geen toestemming krijgt om in de Al Aqsa moskee in Jeruzalem te gaan bidden. Nederland ondersteunt nog steeds Israël, zegt hij – en jullie zijn vrije mensen, jullie mogen zeggen wat je wilt, ja mag beslissen waar geld naar toe gaat, het is aan jullie om te laten weten waar je staat!

landdag-28-of-1.jpg

landdag-27-of-1.jpg

landdag-26-of-1.jpg

landdag-25-of-1.jpg

landdag-24-of-1.jpg

landdag-23-of-1.jpg

landdag-22-of-1.jpg

landdag-31-of-1.jpg
(Nizar Rohanna)

Er is prachtige muziek op de oud van Nizar Rouhanna, er komt nog een toespraak van Gretta Duisenberg van Stop de bezetting. Kristel, de meest actieve activiste van het moment presenteert de olijfbomenactie van het YMCA, en laat een filmpje zien over de boycotacties, zij zorgt ervoor dat die opvallen, en leuk zijn om aan mee te doen – nu eens wat anders dan boos kijkende mensen met spandoeken. Natuurlijk is er lekker eten, geen Palestijns feest zonder, natuurlijk zie ik veel oude vrienden, en aan het eind van de bijeenkomst die vooral werd georganiseerd door Nawal en Ibrahim Al-Baz, ook al van die onvermoeibare betrokken mensen, sluit Benji de Levie (die inviel voor zieke Imad al Kaka, beterschap!) van Rotterdam voor Gaza de bijeenkomst af: volgend jaar in een vrij Jeruzalem!

landdag-39-of-1.jpg

landdag-38-of-1.jpg

landdag-41-of-1.jpg

landdag-42-of-1.jpg

landdag-35-of-1.jpg

landdag-34-of-1.jpg

landdag-33-of-1.jpg

landdag-32-of-1.jpg

landdag-40-of-1.jpg

landdag-37-of-1.jpg
(Benji de Levie en Nawal Al-Baz)

6 gedachten over “Landdag in Vlaardingen

  1. Hey mevrouw,

    ik vond het zelf een geslaagde dag!
    Ik was dat ene meisje,
    dat een handtekening aan u vroeg..

    Groetjes!

  2. Hoi Jessica! Ik zocht jullie nog om een foto van jullie te maken, maar kon jullie niet meer vinden. Jammer, volgende keer!

    Groetjes van Anja

  3. Bravo voor de sympathieke Tjerk Bruinsma
    Volgend jaar in vrij Jeruzalem, ja dan kom ik ook
    tot ziens Henna

  4. Anja,

    Dank voor dit verslag. Het gaf me een goed gevoel om jou en zoveel andere vrienden bij elkaar te zien.
    Ook Tjerk was aanwezig, onze betrokken burgemeester die midden in de Vlaardingse samenleving staat en weet wat er leeft onder zijn (Palestijnse) Vlaardingers. Dat verdient een pluim en dwingt respect af!

  5. Pingback: Weblog Arnout Hoekstra » Dag van het land

  6. Hoi mevrouw,

    ja jammer, mijn vriendin moest weg.
    En ik vond het lullig om haar alleen te laten gaan.

    Graag zou ik u nog eens uitgebreid willen spreken,
    ik ken weinig autochtonen met wie ik over de Palestina zaak kan spreken,

    Groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *