Targeted citizen

23jeruz-33.jpg
(Hassan Jabareen)

Ik heb het op dit weblog al vaker gehad over de Palestijnen binnen Israël, daar vaak “Israëlische Arabieren” genoemd. Een op de vijf mensen met Israëlisch staatsburgerschap is een afstammeling van de oorspronkelijke Palestijns-Arabische bevolking, ‘zij die bleven’ toen het merendeel van de Palestijnen in de oorlog van 1947-1949 in de etnische zuivering werden verdreven.

Nog steeds is Israël een staat die een fundamenteel onderscheid maakt tussen joden en niet-joden. Het is niet alleen in de wetten verankerd, maar ook in de praktijk: de Arabische bevolking wordt structureel gediscrimineerd. Zie een korte film, gemaakt in opdracht van Adalah, door Rachel Leah Jones. Engelse ondertiteling. Met onder andere Hassan Jabareen, al eerder op mijn weblog opgetreden, hier. En met de rapgroup DAM, die een nieuw liedje zingen: was je naam maar Natascha.

Adalah is een Arabisch-Israelische mensenrechtenorganisatie, die vecht voor gelijke rechten voor niet-joodse burgers in Israël.

In de film ook een paar interviews met mensen op straat, wat ze denken over Arabieren. Let die mevrouw uit Zuid Afrika die niets ziet in Arabieren: verkeerde mensen met verkeerde schoenen aan die van uitkeringen leven omdat ze niet willen werken. Blijf vooral tot het einde kijken: er komt een verrassing.

Hier

Voor commentaar zie Rachel Shabi, die een boek heeft geschreven over haar ervaringen als Arabische jodin in Israël. In The Guardian, hier.

Eén gedachte over “Targeted citizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *