Moslims! Stemmen!

080117slotervaart-086.jpg
Noureddine Steenvoorden

Je hebt moslims die uit principe niet stemmen, “hizbie’s” (hizbut-tahriraanhangers) noemt Nourredine Steenvoorden ze, die op Wij Blijven Hier regelmatig geestige en kritische stukjes schrijft – over Nederland en over zijn eigen ‘broeders en zusters’. En je hebt moslims die niet stemmen omdat ze er geen zin in hebben. Stom! vindt Noureddine.

Een fragment:

Enfin, ik vermoedde al dat er weer wat media-aandacht voor de hizbie’s in het verschiet lag, want die flyers blijven natuurlijk niet onopgemerkt. Er is altijd wel een journalistieke koekenbakker die denkt: ha! Kat in ’t bakkie! Een introotje hier, een kliedertje roze daar en een Bijsterveldje erbij en hé presto, ik heb een mooi artikel over moslims die weer eens niet willen stemmen, die ongeïntegreerde patjakkers. Terwijl de meeste moslims inderdaad niet stemmen. En trouwens ook niet weten wie de Hizb-ut-tahrir eigenlijk zijn.

Maar dan vooral omdat ze geen zin hebben. Daar zit weinig ideologisch achter. Dat is eigenlijk wel jammer, want met de PVV/CDA/VVD Axis of Evil voor de boeg is er een mooi Islamitisch principe ten uitvoering te brengen: voorkomen dat het in dit land nog erger wordt voor moslims, voorkomen dat het in dit land nog erger wordt voor de Ander – als de moslims geweest zijn, is het namelijk de beurt aan, zonder volgorde van belang: de homo, de lesbie, de surinamer, de antilliaan, iedereen met enigszins afwijkend gedrag zoals de hippie, de communist, de klaploper, de naaktloper, de dakloze, de thuisloze, de psychiatrische patiënt, de gehandicapte en ga zo maar door – tot er enkel gezonde, blond-harige blauwogige mannen rondlopen. Wacht… dat ben ik!

Moraal van het verhaal: stemmen met je sodemieter. Moslims, wij zijn goed voor zo’n 5 zetels, precies genoeg om de Axis of Evil te voorkomen, precies genoeg om partijen die de grondwet niet onderschrijven buiten de regering te houden, waar zij bijzonder veel kwaads kunnen veroorzaken. En nee, dit is geen demoniseren. Dit is politiek, 2010-stijl. Oi, oi, oi!

Voor het hele verhaal: hier.

Meer van Noureddine, hier.

18 gedachten over “Moslims! Stemmen!

 1. Ik kwam wat ‘hizbie’s’ tegen tijdens het flyeren bij de Rotterdamse moskeeen de afgelopen weken. Kreeg niet indruk dat ze erg succesvol waren. De meeste mensen die ik sprak zeiden zeker te gaan stemmen.

 2. Ik ben benieuwd wie het meeste profiteert van de Islamitische stemmen, ik denk toch weer PvdA. En ach, ik gun de PvdA het eigenlijk ook wel.

 3. “Ik ben benieuwd wie het meeste profiteert van de Islamitische stemmen, ik denk toch weer PvdA. En ach, ik gun de PvdA het eigenlijk ook wel.”

  Ik twijfel ook nog steeds, strategisch PvdA of SP? Vandaag iets in de krant over strategisch stemmen.
  http://www.trouw.nl/nieuws/politiek/article3088513.ece/Strategisch_stemmen___kleine_partij_van_zijn_keuze_of_grote_met_macht__.html

  Mijn probleem met de PvdA is dat ze zonder slag of stoot zich aan het neoliberalisme hebben overgegeven in de jaren ’90,een VVD met een rood kleurtje, zonder veren ook nog. Zal dat nu weer gebeuren? En wordt het of een akelig neoliberalisme (VVD) of een lief neoliberalisme (PvdA)? Cohen ziet de nadelen van het neoliberalisme nu wel in maar of hij de hele partij meekrijgt weet ik niet.

  Het lijkt me een ramp als Rutte premier wordt. Zo’n arrogante kwast die in feite zegt dat mensen die onder de 50.000 per jaar verdienen luie donders zijn. Dat maakt het strategisch PvdA stemmen wel erg de moeite waard. Maar dan stuit ik op Plasterk die de toegang tot het hoger onderwijs afknijpt.

  Ik weet het dus nog niet maar als ik SP stem, kies ik Jan De Wit. Zijn strijd tegen de belspelletjes heeft vruchten afgeworpen en daarmee zie je ook dat de oppositie tot veel in staat is.

 4. Jammer genoeg, krijg ik steeds maar mails dat eht mijn plicht als moslim is om op de PVDA te stemmen!
  Ik word er niet vrolijk van. PVDA is lekker goed bezig, dan hebben ze ook nog de moslimstemwijzer (tuuuuuuuuuurlijk) en raad is ook al voor de PVDA.
  Ik weet in ieder geval dat ik voor Groen LInks of SP zal gaan!
  Job Cohen was niet erg overtuigend bij Knevel en van den Brink. Hij kon niet eens een fatsoenlijk antwoord geven op de vraag van Anne de Jong!
  Mijn stem is voor LINKS!

 5. Als islamitische stemmers in meerderheid inderdaad op links stemmen, dan zou je de conclusie kunnen trekken dat het met hun integratie wel goed zit. Immers, ze stemmen dan voor: gelijkberechtiging voor vrouwen en homoseksuelen, het homohuwelijk, adoptie van kinderen door homo’s en lesbo’s, mogelijkheid tot euthanasie, enz. enz. Of vergeten ze al deze belangrijke punten en stemmen ze alleen met hun portemonnee? Nou, dan zijn ze al helemaal 100% geintegreerd, want dat is heel Nederlands.

 6. @ Edward

  Ik zou eigenlijk niet ontevreden zijn met een lila-variant op paars, te weten PvdA, D66, GL en VVD. Ik denk dat links en rechts elkaar perfect in evenwicht houden voor wat betreft het sociale karakter van de (noodzakelijke!) te nemen maatregelen.

  Ik stem zelf overigens voor het eerst sinds tijden weer GL.

  @ Muzeyyen

  Waarom niet? PvdA heeft bij mijn weten het positiefste allochtonengeluid. Femke Halsema heeft in het verleden nog wel eens het e.e.a. geroepen en de SP houdt zich op de vlakte omdat het het gedeelte van het Wilders electoraat wat zo maar SP zou kunnen stemmen (en vier jaar geleden ook heeft gestemd), niet voor het hoofd wil stoten.

  Wat was dat debat gisteravond trouwens een ongelofelijke farce, hopen dat het vanavond wat inhoudelijker is.

  Dirk

 7. Ik vind het overigens amusant dat mensen waarschuwen voor een CDA-VVD-PVV coalitie.

  Als die er komt eet ik mijn schoen op.

  Wilders staat qua economische standpunten ongeveer even ver af van de VVD als de SP. CDA heeft ook al te kennen gegeven niet met de PVV te zullen regeren, en terecht ook.

 8. Hm.
  Je hoeft geen kerngeleerde te zijn om in te zien dat er maar één probleem is in NL en dat is de overdosis aan slecht integrerende moslims. Het is een wonder dat het nog zo relatief goed gaat! Mijn stemwijzer zegt nog steeds SP, en ik stem er al 10 jaar op, maar als deze eigenaardige site ook SP is moet ik het herbezien…

 9. Hoog tijd voor herbezinning, Bert. Want als jij echt denkt dat het enige probleem in Nederland de moslims zijn dan hoor je bij Wilders. En niet alleen ik, maar Marijnissen, Kant en Roemer hebben het toch luid en duidelijk gezegd: wij zetten geen mensen als groep weg, we discrimineren niet, en we zullen niet in één coalitie gaan zitten met de PVV.

 10. Er zijn de problemen die er altijd geweest zijn. Hypotheek, asfalt, milieu, onderwijs. Deze middelen zich uit en vallen mijns inziens in het niet bij de zorgen die er nu zijn om de aanpassing van deze groep mensen. Ik zie in mijn volkswijk in Utrecht-Zuid een tweedeling. Vrouwen met hoofddoekjes en zonder hoofddoekjes die alleen met de eigen groep praten. Het is ook onmogelijk contact te maken met moslima’s (moslims gaat wel), je wordt genegeerd. Ook wordt er weinig gelachen. Dit is het echte probleem lijkt me, mensen voelen zich onbehaaglijk.

  Op zich heb ik het idee dat het beter gaat met de jeugd, hoewel die vaak hoofddoekjes draagt op 10-jarige leeftijd. Maar, een linkse partij die importhuwelijken, wat mij betreft van alle nationaliteiten, verbiedt tot er weer een homogenisatie optreedt zou mijn stem krijgen.

 11. Zei ik het niet, Bert? Typisch Wilders. Stem toch PVV, laat je een oor aannaaien, en zeur niet hier op dit weblog. Wat betreft de discussie over integratie/migratie/emanicpatie en alles wat daarbij komt kijken zijn we al lichtjaren verder dan de klacht dat je genegeerd wordt door moslima’s, en dat ze zo weinig lachen. Wel als ik er bij ben, hoor, wil ik je maar even zeggen.
  Morgen fijn PVV stemmen? Dat gaat echt wat oplossen, Bert.

 12. @ Bert

  Qua ongenuanceerdheid sluit je naadloos aan bij Wilders en zijn kliek.

  Slecht integrerende moslims? Ik ken genoeg mensen met een Islamitische achtergrond die volkomen geïntegreerd zijn en een betere bijdrage aan de Nederlandse samenleving leveren dan menig autochtoon Nederlander. Diezelfde mensen worden nu door Wilders en de zijnen op een grote hoop gegooid met de radicale uitwasemingen van de Islam.

  Gelukkig weten zij op hun beurt ook dat er genoeg Nederlanders zijn die hun bijdrage wel op waarde weten te schatten en de diversiteit van de multi-culturele samenleving koesteren als een uniek en mooi iets. Daar heb ik respect voor want ik zou als goed geintegreerde moslim de tendentieuze berichtgeving in sommige media alsmede de uitlatingen in de politiek ontzettend moeilijk te verkroppen vinden.

  Ik denk dat de kleinburgerlijke bekrompen moraal die een Nederlandse volkseigenschap lijkt te zijn, minstens een even groot probleem is als de slecht integrerende moslims.

  Tuurlijk moeten problemen onder ogen gezien worden, maar je denkt toch niet dat een partij als de PVV, die de segregatie alleen maar in de kaart speelt, oplossingen gaat bieden?

  Sorry voor de lap tekst Anja, ik trek kortzichtigheid slecht.

  Dirk

 13. Bert wordt wel erg hard aangevallen, lees nog eens goed wat hij schrijft, helaas is dat is dat veel wijken realiteit, en Bert zegt nergens dat hij PVV gaat stemmen, dat maakt Dirk ervan.

  Het vervelende is bij de meeste SP.ers dat je snel in het hokje PVV wordt gestopt, als men zijn bezorgdheid uitspreekt over sommige achterstandwijken in Nederland waar veel mensen wonen die laag opgeleid en slecht geintegreerd zijn is de eerste opmerking steevast:ga jij toch lekker PVV stemmen, kan er a.u.b. ook iets serieuser op gereageerd worden?

 14. Bert uit niet alleen zijn bezorgdheid over sommige achterstandwijken, Carla, want dan had hij de SP, en mij zo mee. Lees even wat hij zegt, dat komt door “de overdosis aan slecht integrerende moslims.” Dat is puur Wilders, in dat hokje heeft Bert zichzelf geplaatst en dat meen ik bloedserieus. Tegen dat soort achterlijke en discriminerende opvattingen zal ik mij tot mijn laatste snik verzetten en dat soort opvattingen horen niet thuis in de SP.

 15. @ Carla

  Ik ben geen SP-er en ik spreek op mijn beurt ook mijn bezorgdheid uit. Overigens zijn er in Utrecht genoeg autochtone achterstandswijken, maar dat terzijde.

  Ik word zo moe van de generalisatie en als de mantra “importhuwelijken verbieden tot homogenisatie optreedt” wordt gebezigd en volgens Bert het enige probleem in Nederland “de slecht integrerende moslims” is, waar verwacht je dan dat ik serieus antwoord op geef?

  Ik lees ook wel dat Bert geen PVV stemt, maar gezien zijn standpunten, economisch links, immigratie rechts, komt hij ongewild toch bij de PVV uit en leg ik daarom de link. Wat iemand stemt moet iedereen voor zich weten, dat recht heb je in een democratie, maar dat neemt niet weg dat ik het daarmee oneens mag zijn en me op mijn beurt zorgen mag maken over de verharding van het debat en de oplopende segregatie in de samenleving.

  Groet,

  Dirk

 16. @ Bert

  “Je hoeft geen kerngeleerde te zijn om in te zien dat er maar één probleem is in NL en dat is de overdosis aan slecht integrerende moslims. Het is een wonder dat het nog zo relatief goed gaat!”

  Je bent niet goed geïnformeerd … het echte probleem is de ‘ziekelijke’ graaizucht van mensen (in de volksmond aangeduid met de term witteboordencriminelen) op posities waar zij ‘vrije toegang hadden en nog steeds hebben tot ‘de schatkisten’ van Nederland.

 17. Anja en Dirk,

  Ik moet toegeven dat ik alleen de bijdrage van Dirk nr. 10 heb gelezen, na nr. 8 gelezen te hebben moet ik toch mijn mening herroepen.

  Het is natuurlijk dom om 1 groep de schuld te geven van alle problemen

  groet,
  Carla

Reacties zijn gesloten.