Egge Altena. Werk (1)

egge-5-of-1.jpg

Egge Altena is behalve vriendin ook mijn favoriete kunstenaar. In mijn huis heb ik de mooiste dingen van haar hangen, en ik ben opnieuw gezwicht, ondanks het feit dat ik er eigenlijk geen geld en geen muur meer over had. Maar ik kon het niet laten lopen. Sound and fury!

egge-7-of-1.jpg

egge-6-of-1.jpg

egge-11-of-1.jpg

egge-13-of-1.jpg

egge-8-of-1.jpg

Egge heeft net een expositie in de OBA, dat nieuwe gebouw vijf minuten lopen van het Centraal Station, (aan de Oosterdokskade) een interessant gebouw waarin van alles gebeurt – de radio/tv uitzending OBA live (waar ik binnenkort hoofdgast ben) wordt van daaruit uitgezonden. En op de vierde verdieping, de kunstverdieping, is tussen de boeken door een expositie in de vitrines. Collageachtige doeken, veel inspiratie uit de USA, woestijn, cowboys, slangen, Annie’s, Amerika waar haar geliefde vandaan komt. Beelden die mijn fantasie altijd erg aan het werk zetten, alsof ik de beelden al ergens van ken, alsof ze me ergens aan doen denken zonder dat ik weet wat ook weer precies. Altijd een beetje geheimzinnig.

egge-10-of-1.jpg

egge-3-of-1.jpg

egge-16-of-1.jpg

Met Egge exposeerde ook Ebelina Brethouwer breiwerk (voor vrouwen, mannen en honden, op de foto zijn een paar vrouwen te zien met haar creaties aan). Hans van Velzen, de directeur zei in zijn speech nog dat hij het bijzonder vond dat Egge haar werk precies op het formaat van de vitrines had gemaakt. Wacht maar tot ze echt beroemd is, dacht ik, dan maken jullie de vitrines op maat van haar werk.

Aanbeveling: maak er een uitstapje van, bekijk het gebouw dat heel open is, bezoek de expositie op de vierde verdieping (als je wat wilt kopen, “…signifying nothing” is al verkocht. Aan mij.) De expositie blijft daar tot 31 augustus, en de OBA is elke dag open tussen 10 tot 22 uur. En ga eten op de zesde verdieping in La Place, met een terras met een prachtig uitzicht over de stad. Of daal af voor een drankje op het drukbezochte terras voor de deur.

Er komt nog een vervolg op dit bericht: ik maakte wat foto’s in haar atelier, wat op zich een soort ‘Gesamtkunstwerk’ is, en was ook te gast op een vorige expositie. Komt er aan, want dan zie je meer van haar kunst dan nu op de foto’s van de opening.

egge-21-of-1.jpg

egge-23-of-1.jpg

egge-24-of-1.jpg

egge-19-of-1.jpg

egge-12-of-1.jpg

egge-2-of-1.jpg

egge-25-of-1.jpg

egge-22-of-1.jpg