Rafah open?

rafah.jpg

Dit is wat we in de Nederlandse kranten konden lezen: Egypte doet de grenspost van Gaza bij Rafah open.
Het is maar wat je ‘open’ noemt, want je moet nog steeds een vergunning hebben om eruit of in te kunnen, en je krijgt te maken met de Egyptische kant. Op de website In Gaza een verhaal van een vrouw die samen met een Palestijn via Rafah naar de buitenwereld reisde. Hoe dat gaat. Lees hier.

Lees je meteen ook nog over hoe vaak er op mensen die in de ‘bufferzone’ zijn moeten, bijvoorbeeld om hun peterselie te oogsten, wordt geschoten. Afgelopen 12 maanden: minstens 220 aanvallen. In de eerste vier maanden van 2010 werden meer dan 50 Gazanen gewond en 16 doodgeschoten.

2 gedachten over “Rafah open?

  1. During my life , I realize only one meaning for ” Open” which is the opposite of ” Closed” ; , and here it should imply a positive denotation when talking about a crossing . When I travelled to Spain in 2008, i figured out that being a palestinian is a guilt that may hinder your mobility there; I was detained by the Egyptian Intelligence for more than 5 hours while many Palestnians , bearing European passports , were received with a red carpet. I saw so many sad images for people who were refused to get to Egypt for no reasons including patients , students , and even people with residence permits.
    We wish we are given the rights all people around the world enjoy, specially our right to move !

  2. Hier is werkelijk geen sprake van een open grenspost naar Gaza via Rafah. Afgelopen woensdagavond 14 juli 2010 vertrok mijn Nederlandse dochter die getrouwd is met een Palestijns/Nederlandse man van origine uit Gaza afkomstig
    met 2 kleine kinderen voor familiebezoek naar Gaza (na 5 jaar!!!)
    Zij hoopten een bruiloft mee te kunnen maken van zijn broer en oma zou voor het eerst haar kleinkinderen vzn twee en drie jaar kunnen zien.
    Tot onze stomme verbazing mocht hij door met de kinderen maar zij niet omdat ze geen Palestijnse ID zou hebben??? De kinderen hebben die ook niet dus hoe zit het nu??? Dit ondanks het feit dat ze via de ambassade de nodige papieren hadden aangevraagd om zonder problemen door te kunnen reizen. Zoals bekend is er aan de grens geen fatsoenlijke voorziening dus u begrijpt hoe ongerust wij ons hier maken. Inmiddels zijn er 4 dagen verstreken en is er nog geen verandering in de situatie gekomen. In het slechtste geval zal zij alleen terug moeten reizen naar Nederland zonder afscheid van haar schoonfamilie en man en kinderen te kunnen nemen. Het lijkt er sterk op dat er door de Egyptische autoriteiten grote willekeur wordt toegepast.
    Van een open grens is dus GEEN sprake.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *