Gewetensbezwaren

Alweer Pieter Hilhorst. Over de discussie of het nu wel of niet politiek handig is om categorisch te stellen niet met de PVV samen te willen werken. Als gewetensbezwaarde, zeg maar. Dat heeft nadelen, zegt Hilhorst.

Een paar citaten:

Gewetensbezwaren staan ook haaks op strategische overwegingen. Het afwijzen van samenwerking met de PVV zal die partij ongetwijfeld electoraal voordeel opleveren. Wilders zal de martelaar gaan uithangen. Als het CDA samenwerking met de PVV afwijst, wordt de onderhandelingspositie van de PvdA ongelooflijk sterk. Of er komt alsnog een paars kabinet. Dan staat het CDA helemaal buitenspel.

Een beroep op gewetensbezwaren helpt ook zelden om potentiële medestanders te overtuigen. Die vinden zo’n beroep op principes en het geweten alleen maar irritant. De ondertekenaars van het manifest doen toch alsof zij de echte christenen zijn en CDA’ers die wel met de PVV willen samenwerken hun ziel verkopen aan de duivel. Daar houden mensen niet van. Wie zich moreel verheven opstelt, wekt eerder agressie dan bijval.

Principieel protest heeft potentieel een hoge prijs. Daarom houden veel CDA’ers zich liever op de vlakte. Gewetensbezwaren zijn dus onhandig en nauwelijks effectief. En toch ben ik blij met de actie van de CDA-leden en Dries van Agt. Zij herinneren ons eraan dat de PVV geen normale partij is. Het is een partij die een haatcampagne voert tegen de islam en aan de lopende band voorstellen doet die vernederend zijn voor moslims. Wie met zo’n partij het normale spel speelt van geven en nemen, raakt besmet. Je vraagt dan gedoogsteun voor bezuinigingen, maar gedoogt in ruil daarvoor hun haat. Gewetensbezwaren zijn altijd onhandig, maar soms noodzakelijk.

Erg mee eens. Geen politieke overweging kan mij zo ver krijgen dat ik de islamhaat van Wilders en achterban ‘gedoog’. Ik wil er op geen enkele manier aan meewerken om die politieke stroming ‘salonfähig’ te maken, oftewel, alsof dat een normale partij is waar je het toevallig een beetje mee oneens bent. En ik ben, of ze winnen of verliezen, blij met de gewetensbezwaarden van het CDA die hun nek uit hebben gestoken. Dan weet ik ten minste dat er in die partij ook nog christenen zitten met gewoon fatsoen.

Lees de hele column: hier.

3 gedachten over “Gewetensbezwaren

  1. Het wordt tijd om te beseffen dat mensen in de basis egoistische gewenningsdieren zijn. Hoe meer je in de beurs hebt om zo linkser word je. (en wilt dus ook geven aan de armen der armen….je hebt immers zelf meer dan genoeg). Heb jezelf niks te makken ga je vanzelf rechts denken. (je doet er dan vanalles aan om je gezin bij de voedselbank vandaan te houden). simpel toch. En alleen omdat links decennia lang de dienst uit heeft gemaakt, en wij dus links zijn opgevoed door Den Haag, wil dat nog lang niet zeggen dat rechts denken fout is…mensen moeten hier gewoon aan wennen. (worden heropgevoed). Links denken=Europa. Rechts denken=Nederland.

  2. Als ik je goed begrijp, Michel, dan is jouw grief tegen links dat je bent opgevoed (door Den Haag!) met het idee dat het niet goed is dat mensen zich gedragen als de egoistische gewenningsdieren die ze in wezen zijn, en wil je dat rechtse denken weer in ere herstellen. Dus ik vertaal: eigen volk eerst, eigen soort eerst, en weg met alles wat vreemd is. Ja? En je dacht ook dat het vooral de rijke mensen zijn die geven aan de armen der armen – dat klopt trouwens niet met de feiten hoor. De meeste echte rijke stinkerds zijn niet zo vrijgevig, en in al mijn fondsenwervende en geldophalende jaren is de ervaring dat mensen die van een pensioentje leven altijd nog wel een guldentje over hadden voor mensen met nog minder. Maar dat is dus wat jou betreft afgelopen, want met dat linkse denken, zoals dat we verantwoordelijk zijn voor elkaar, dat we ons verantwoordelijk voelen voor diegenen die buiten de boot dreigen te vallen, en met dat idee dat een beetje solidariteit beter is dan het egoistische gegraai en ikke ikke, daar moet het maar mee afgelopen zijn. We gaan de kinderen weer rechts heropvoeden. Luisteren naar de grote leider, bruine hempjes aan, elke dag het volkslied, geef je ouders die nog verdachte linkse ideeen hebben aan bij de politie, ja? Europa doen we weg, alles wat generaties terug uit het buitenland is gekomen ook weg, we zetten een hoge schutting om ons geheel blanke landje neer en daarbinnen denken we fijn egoistisch rechts. Samen voor ons eige. Zoiets?
    Geweldig idee, Michel. Hulde.

  3. Al eerder schreef ik hier op 13 augustus j.l.:

    “M.i. is een minderheidsregering van VVD en CDA met “gedoogsteun” van de PVV een absurditeit. Het zou Nederland internationaal tot de risee maken……
    Maar ja, het zal er toch niet van komen. In deze constructie immers zou Wilders aan de ene kant het kabinet kunnen gijzelen en chanteren met het opzeggen van het vertrouwen, en aan de andere kant de vrije demagogische hand hebben. Dat zal een CDA-congres dat bij zinnen is nooit accepteren, terwijl daarnaast in de CDA-fractie in de Tweede Kamer maar één dissident hoeft te zijn en het plan ligt in duigen……
    En tenslotte: er is voorlopig geen meerderheid in de Eerste Kamer voor zo’n kabinet, dus dat zou het zeer moeilijk krijgen om nieuwe wetgeving tot stand te brengen, terwijl juist zo veel moet gebeuren.”

    Vandaag weer in de krant: “Weerzien in CDA tegen formatie groeit.”

    Afgelopen zaterdag stond weer een prachtige column van Bert Wagendorp in de Volkskrant, over o.a. Verhagen.
    Hij schrijft:
    “Als Maxime iets ontkent, geloof ik het, en als hij iets bevestigt geloof ik het niet….Hij kan een kwestie zo achteloos ontkennen of bagatelliseren (“Ach, iedereen heeft een inhoudelijk voorbehoud, ik ook”) dat je onmiddellijk weet: stront aan de knikker, de verslaggever heeft beet, Maxime is in alle staten.”.
    (Dit laatste betreft de nu nog anonieme “dissident” in de CDA-Tweede Kamerfractie, geciteerd in Trouw).

    Ik vermeld dit alles nog maar eens in het kader van mijn reeds enige tijd geleden ingezette informatiecampagne “Het beoogde CDA/VD-kabinet, “gedoogsteund” door Wilders, komt helemaal niet.” 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *