Zondag na 9/11

Ik lig gewoonlijk vroeg in mijn nest, want ook al om zes uur ’s ochtends op met de vogeltjes en de poezen, en ik had geen zin om af te gaan zitten wachten of onze meneer W. nog van plan was om ‘vol op het orgel’ te gaan daar in New York, of dat hij zich een beetje in zou houden, gezien het feit dat hij nu moet proberen of het met onze rechtse partijen nog een beetje gaat lukken – en hij koos voor het laatste, begreep ik vanochtend. Beetje teleurstellend natuurlijk wel, de achterban hoopte er al op dat hij ze flink van jetje zou geven, daar aan de overkant van de plas, en ik stiekem ook wel een beetje. Laat hij de lui van het CDA en de VVD maar flink in verlegenheid brengen dacht ik, maar vreesde al dat hij net een tikje te opportunistisch zou zijn om dat te doen. Helaas dus. Hij bleef reuze gematigd. Voor zijn doen dan.

Dat ie tegen dat islamitische centrum was wisten we al, en dat hij niet wil dat New York het nieuwe Mekka wordt, nou dat wil ik ook niet, hoor. Dus dat hij daarvoor met veel ophef naar New York moest, midden in de informatieperiode waarin het erom spant – nou ja. Die man is zo grillig als een over het paard getilde diva die denkt dat ie doen kan wat ie wil, de media lopen toch wel achter hem aan, en zo is dat ook. We hebben te maken met een type dat alleen maar denkt aan zijn eigen belang en erin gelooft dat hij zich dat wel kan permitteren en tot op heden klopt dat ook. In hun vreselijke drang om te regeren lopen die twee partijleiders als hondjes achter hem aan, precies zoals hij dat leuk vindt. Wel macht, geen verantwoordelijkheid. Maar om de zaak niet op het laatst nog geheel te zien mislukken heeft hij zich even erg ingehouden. Teleurstellend voor de islamofobe achterban die wel wat meer vuurwerk had gewild, en nauwelijks een ticket naar New York waard, maar affijn.

Ik ben erg voor een internationale carrière voor meneer, en wat mij betreft betalen we van onze belastingcenten zijn mannen met oortjes nog een hele tijd, dan hebben we minder last van hem. Net als van Hirsi Ali, die voor onze media lang niet meer zo sexy is sinds ze bij een reactionaire Amerikaanse denktank is gaan werken. Mogen we toch hopen dat meneer W. binnenkort ook denkt dat Nederland te klein is geworden voor zijn grote geest.

In de VS is nu ook een meerderheid tegen het islamitische centrum in de buurt van Ground Zero, al zijn er welbespraakte en gedreven voorstanders die verwoorden wat ik ook vind: dat het juist zo belangrijk is dat de moslimorganisaties meerouwen met 9/11, en niet alleen omdat er ook Amerikaanse moslims bij zijn gestorven, maar omdat ook zij voor een vrij Amerika zijn waar mensen zichzelf mogen zijn zonder bedreigd te worden. Het is zo ontzettend belangrijk om het onderscheid te maken: wel tegen terrorisme, niet tegen de islam. Het moet voor de Amerikaanse moslims ook niet eenvoudig zijn om mee te maken hoe hun bedoelingen opzettelijk verkeerd worden begrepen, en het domme vijandbeeld ook daar groeit.

Twee reacties van de mensen die niet tegen het centrum zijn, een sarcastische van Michael Moore, hier, en een van een groep van nabestaanden, hier.

16 gedachten over “Zondag na 9/11

 1. Beste Anja,

  waar haal jij de ‘wijsheid’ vandaan dat de achterban van Wilders op een flinke relspeech had gehoopt?

  Kun jij je het niet voorstellen dat JOUW wens niet die van pvv-stemmers vertegenwoordigd?

  Dat jij graag een relspeech had gezien, zegt niets over de wens van de pvv-stemmer.

 2. Dat is heel simpel, Edwin. Meneer W. raaskalt, schuimbekt en scheldt op moslims, plus op de ‘linkse elite’, plus op iedereen die het niet met hem eens is – goddank nog de meerderheid van Nederland, en daar heeft hij tot nu toe in ieder geval een slordige anderhalf miljoen mensen zo gek mee gekregen dat ze op hem stemmen. Dus ga mij nu niet vertellen dat al die lui zo dol op hem zijn omdat ie zo ‘gematigd’ is.

  Verder is het wel duidelijk dat mijn wens in de aller-allerverste verte niet die is van de PVVstemmers. Want ik wil graag dat die man op zijn bek gaat, en vroeger of later gaat ook zijn aanhang net als die van Lou de Palingboer er achter komt dat ze zich een oor aan hebben laten naaien. Wat ik je brom.

 3. Ik volgde de herrie rond een “community centre” van Islamitische signatuur in New York ook een beetje. Het komt, althans dat is de bedoeling, in de buurt van waar vroeger de “Twin Towers” in New York stonden. Er wordt gesproken over “een moskee”, maar dat is feitelijk onjuist, want dan zou ook Schiphol, alwaar er een gebedsruimte voor Moslims is, een moskee zijn.

  Bovendien is de initiatiefnemer, Feisal Rauf, geen geharnaste Salafistische ultra (denk aan de idioot die bij Pauw in Witteman begrip vroeg voor de voorgenomen steniging van een Iraanse vrouw) maar een Sufi. Sufi’s behoren tot een meer mystieke tak van de Islam, en worden door ultra’s vrijwel als ketters beschouwd. In Pakistan zijn ze al enkele malen doelwit geweest van aanslagen door religieuze extremisten.

  Het geeft eens te meer aan hoezeer de heer Wilders met z’n idiotie, waarbij hij alle moslims over de kam van “het islamo fascisme” scheert, fout zit. Maar ik heb het al eerder gezegd en herhaal het nog eens: De heer Wilders koestert a.h.w. Mohammed Bouyeri – de moordenaar van Theo van Gogh – als zijn “bondgenoot in antagonisme”. Deze man vormt de rechtvaardiging van zijn wereldbeeld.

  De herrie rond het “community centre” laat zien hoe ultra rechts in de VS, maar ook hier in Nederland, het politieke klimaat probeert te vergiftigen.

  Mazzel & broge, Evert

 4. Wel erg ironisch van Wilders om Saoedi Arabië hier aan te halen terwijl de meeste daders daar nou net vandaan kwamen.

  Terwijl de aanslag op de twin towers de haviken wel erg goed uit kwam.

  Elf september bood Bush en de meest reactionaire kringen in Washington het perfecte excuus om een groot programma voor de uitgaven van wapens te lanceren, hoewel het in feite al tot dit programma op voorhand had besloten. Amerikaanse wapens uitgaven lieten de grootste stijging in 20 jaar zien tot 661 miljard dollar. Washington heeft enorme hoeveelheden geld gereserveerd voor projecten, zoals onbemande vliegtuigen (UAV’s) en cyber-oorlogsvoering, en elke denkbare massavernietigingswapens.

 5. Michael Moore is natuurlijk een provocateur. “ik ben tegen het bouwen van een “moskee” op twee blokken van Ground Zero. Ik wil hem op Ground Zero” . Hij weet de kern wel weer te raken door te blijven hameren op de grondwaarden van de Amerikaanse democratie.
  Op Ground Zero wordt nu een tempel gewijd aan Mammon gebouwd, naast pornozaakjes en met een MacDonald’s vlakbij (die meer doden op z’n geweten heeft dan de terroristen, zoals Moore zegt).

  http://www.michaelmoore.com/words/mike-friends-blog/if-mosque-isnt-built-no-longer-america

 6. Anja zei:
  “Laat hij de lui van het CDA en de VVD maar flink in verlegenheid brengen dacht ik, maar vreesde al dat hij net een tikje te opportunistisch zou zijn om dat te doen”.

  Ik vraag me toch af of dit standpunt de politieke lijn van de SP weergeeft. Het komt zo zielig over: Hopen op uitglijders; en als er dan wellicht uitgegleden wordt, hopen dat de tegenpartijen als CDA en VVD in verlegenheid gebracht worden. De politieke strategie van de SP is in dezen heel probleemoplossend. De SP denkt met u mee!!!

 7. Anja, ik ben blij dat jij de wijsheid in pacht hebt.
  Geert is gek, de mensen die op hem stemmen zijn palingboer volgenden.
  Jij weet hoe het zit en hoe de wereld in elkaar steekt.
  Vind je het erg als ik je wat arrogant vind?

 8. (6) De idiotie is dat we onszelf in een situatie hebben laten brengen dat we met z’n allen zitten te wachten op de grillen van één meneer, waarvan het af kan hangen of we een regering en wat voor regering krijgen. Dat is echt zielig. Voor ons allemaal. Met politieke strategie heeft dat niks van doen, of hoogstens die van de heer W. Of die van VVD en CDA die zo graag willen regeren dat ze zich door één volstrekt onberekenbaar type laten gijzelen.
  Verder: ik geef hier mijn mening. Voor de partijlijn moet je zijn op de officiële website van de SP. Maar vergeet niet dat ook onze aanvoerder Roemer in dat ene prettige weekeind dat we dachten dat Bruin 1 van de baan was heeft laten weten dat hem dat een zegen voor het land leek.

 9. Beste Anja,
  Je reactie heeft mij enigszins verbaasd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zoveel mogelijk de waan van de dag rondom Geert Wilders probeer te mijden. Echter, zijn toespraak in NY kon niemand omheen. Je zegt een beetje teleurgesteld te zijn. En ook waarom! Ik heb een Nederlandse parlementariër in het buitenland op een zeppkist de vrijheid van godsdienst zien betwisten. Voor de zoveelste keer. Om de doodeenvoudige reden dat Wilders de Islam weigert te erkennen als wereldgodsdienst. Daar wordt ik eng van en dan boeit het mij totaal niet wat Verhagen of andere CDA-ers met die zogenaamde gematigde toespraak doen. Nee, ik ben geen moslim, ook geen christen; ik kom zo nu en dan in de Dominicuskerk in de Spuistraat, that’s it.
  Ik blijf me dagelijks verbazen over het fatsoen en de zelfbeheersing van al die Moslims in Nederland. Keer op keer beschimpt worden. Terug naar jouw teleurstelling. Ik ben pas teleurgesteld als de man niet veroordeeld wordt.

 10. Nou, Stella, als politicus die er met haar neus bovenop zit interesseert het me ook wel met wat voor een idiote regering we komen te zitten, straks.
  En voor zover er sprake is van ’teleurstelling’ is het vooral dat er zoveel Nederlanders zijn die achter die islambasher aanlopen, en daarvoor is teleurstelling een te zwakke uitdrukking.

 11. Dit tekstje staat ergens op internet, en geeft mijn mening over de kiezers van Evil Geert goed weer:

  ‘-Duits cabaretist Wilfried Schmickler over kiezen voor extreem rechts:

  “Ik kan begrijpen dat mensen bij de verkiezingen zeggen ‘bij geen enkele partij vind ik mijn goesting, dus stem ik blanco’. Als iemand op restaurant gaat en op de spijskaart staat niks dat hem smaakt, dan snap ik wel dat hij niks bestelt en buiten gaat. Maar wat ik niet begrijp, is dat iemand zegt: ‘ik vind bij geen enkele partij mijn goesting en dus stem ik uiterst rechts’. Dat is hetzelfde als wanneer iemand die op restaurant gaat en op de spijskaart zijn goesting niet vind, dan maar naar de WC gaat om de pot leeg te eten.” ‘

  En wat betreft de toestand met het islamitische gebouw-dat-geen-moskee-is verwijs ik naar dit filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=BeIQJ6X6K54 Persoonlijk ben ik niet zo gecharmeerd van lelijke mannen die in een webcam praten, maar voor deze man maak ik graag een uitzondering.

 12. Opvallend weer, dat gespin van VVD en CDA rond Wilders. Kritische CDA-ers moeten immers over de streep worden getrokken. Het viel dus allemaal reuze mee, wat hij zei in New York, en het was heel “gematigd”, viel te beluisteren.
  Maar hij moest natuurlijk wel, want alleen al in New York wonen evenveel moslims als in heel Nederland. En sinds 2001 zijn honderden moskeeën erbij gekomen in de VS. De Amerikanen tillen nu eenmaal heel zwaar aan de godsdienstvrijheid. Alleen een klein rabiaat rechts groepje organiseert al die stampij en heeft een ware hetze gevoerd.
  Terwijl het door imam Rauf en zijn vrouw geïnitieerde een islamitisch centrum betreft, waarin allerlei activiteiten zullen plaatsvinden juist ter overbrugging van tegenstellingen, en een gebedsruimte slechts een onderdeel daarvan is, en dat alles op twee blokken afstand van Ground Zero, riep Wilders opnieuw weer tegen beter weten in dat het om “een moskee” zou gaan “op Ground Zero”. Hoe doorzichtig allemaal.
  Maar ja, die enkele honderden demonstranten zijn -althans in de VS zelf- voornamelijk alleen door de anti-Islamfanatici opgemerkt.

 13. Het sarcastische van de blog van Michael Moore zie ik niet zo. In zijn blog (zie link bij Engelbert) verwijst Moore naar een mogelijkheid om te doneren voor het Cordoba Initiative (heb ik gedaan).
  Een mooie reactie op Moore’s blog:
  “From Rabbi Yonassan Gershom:
  I am Jewish, and it is now the Jewish High Holy Day season, when it is traditional to give extra charity. I am donating $18 on behalf of my wife Caryl and I, as a gesture of fellowship and solidarity. (The number 18 in Jewish numerology is the number for life — Hebrew letters chet (8) + yod (10) — and it is traditional to give in multiples of 18.) Please, Imam Rauf, do NOT sell out to those who want you to move the Center — that would be a victory for bigots, heaven forbid. Build it where it is planned, in peace, pride, and freedom! Peace-salaam-shalom!”

  Groet,

 14. Beste Anja,

  Geert Wilders schuimbekt op Moslims en ´de linkse elite´ zoals de SP in 1983 schuimbekte over de gastarbeiders en de ´rechtse elite´.

  De PVV is als de SP vroeger was. Toegegeven, Wilders en consorten gebruiken niet de fraaie woorden, maar de essentie is dezelfde.

  Het economische en sociale plan van de PVV staat véél dichter bij dat van de SP dan de plannen van bv de PvdA, om maar wat te noemen. Ook het anti-militaire (geen jsf, bezuinigen op defensie) van de PVV vind je terug bij de SP.

  Jij valt énkel over de PVV omdat zij over Moslims praten, zoals jij zelf zo vaak (in mijn ogen althans) over Israeliers praat.

  Groeten,

  edwin

 15. Wat een ongelooflijke lariekoek, Edwin. Wilders heeft wat issues van de SP gejat, zoals de AOW leeftijd, en de zorg voor ouderen, en laat die meteen weer vallen wanneer het hem uitkomt. Er is niks links aan de PVV, die komt niet voor niets van de rechterkant van de VVD vandaan.
  Ik moet niets hebben van de PVV omdat ze al hun ongenoegen afreageren op moslims, dat mag ondertussen bekend zijn.
  Israeli’s, voor je informatie, zijn een bezettende mogendheid, die Palestijnen discrimineren, opsluiten, hun land roven, hun burgers doodschieten.
  Als je dat door elkaar haalt ben je echt ernstig in de war.

Reacties zijn gesloten.