Rob Vreeken in de Evenaar

Ik had het er al eerder over: met instemming citeerde ik Rob Vreeken, die een boek heeft geschreven over vrouwen in islamitische landen, Baas in eigen boerka, (hier). Ik kende hem nog niet. Meteen de kans waargenomen om naar hem te gaan luisteren, want gisteren had hij een boekpresentatie in boekhandel De Evenaar, aan de Singel in Amsterdam.

Dat viel ook al niet tegen. Vreeken kan smakelijk vertellen, er was belangstellend publiek, gezellig op elkaar gepropt in de winkel – ook al een prettige omgeving waar ik wel eens langs was gelopen, maar nooit binnen was geweest. Ze hadden zowaar ook nog een aantal van mijn boeken over Palestina/Israël op de plank staan, dus ook dat kon niet meer stuk. Nog leuk nagepraat, en van plan daar nog eens langs te gaan, en Vreeken spreek ik vast ook nog.


(Rob Vreeken)

Over het boek zelf, waar ik erg enthousiast over ben, zal ik meer vertellen, waarschijnlijk morgen. Of het ook iets te zeggen had over de actualiteit in Nederland, vroeg iemand. Hij aarzelde. Daar ging zijn boek eigenlijk niet over. Ik vind van wel. Komt.

2 gedachten over “Rob Vreeken in de Evenaar

 1. Geachte,

  Als kind van de jaren zestig moet mij iets van ’t hart. Ik heb altijd enorm respect gehad voor de progessieve jongeren die in opstand kwamen tegen de destijds heersende macht van de Regenten en de Kerk. Vooral de elkaar overlappende belangen van beide machten waren een doorn in het oog van het progessieve volksdeel. Er is ferm geprostesteerd en er werden harde ondergrondse acties gevoerd. Vooral de Kerk moest het ontgelden. De Paus was niets minder dan een massamoordenaar en er verschenen zelfs posters waarop een prijs, ik meen 15.000 gulden, op het hoofd van de Paus werd gezet. Vele Christenen voelden zich gekrenkt en verhieven hiertegen hun stem. Dit werd met gehoon ontvangen. Men vond Christenen niets anders dan kleinzielige zeurneuzen die geen kritiek dulden. Ook werden heersende ethische waarden en normen door de vele ferme protesten uit het Burgerlijk Wetboek geschrapt en vervangen door het o.a. recht op abortus en de acceptatie van homofilie.
  Dankzij onze progessieve burgers werd Nederland bevrijd van het verstikkende juk welke Kerk, Regenten en bekrompen burgerij over ons heen hadden gelegd. Uit de grond van mijn hart zeg ik dan ook: “dank jullie wel, progessieve medeburgers.”
  Echter, wat schertst mijn verbazing heden ten dage. Nu wij te maken krijgen met de opkomst van een andere Godsdienst, die qua moraal en ethiek nog conservatiever is dan de Christelijke, wordt deze Godsdienst met open armen ontvangen door onze progessieve medeburgers. Sterker nog, men biedt deze godsdienst alle ruimte definitief te wortelen en vooral te groeien binnen onze samenleving d.m.v. subsidiëring en een ongebreidelde toename van gebedshuizen. Tevens worden kritikasters van deze nieuwe Godsdienst weggezet als zijnde bruinhemden en facisten en zijn verdoemd tot eeuwig durende waakzaamheid. Dit alles onder luide instemming van onze progessieve vrienden. Eigen schuld, dikke bult, nietwaar?
  Wat is er aan de hand met onze progessieve medeburger. Mijn helden van weleer zijn zelf regenten geworden en zwaaien met hun bijbel vol zgn. politiek correcte dogma’s. Door overlappende belangen zien zij in die andere Godsdienst hun bondgenoot.
  In mij woedt een tweestrijd: Is Wilders niets anders dan een bruinhemd, of is hij zoals mijn helden van weleer: een strijder tegen de heersende macht van politiek correcte Regenten en hun aan invloed winnende Godsdienstige vrienden. Zal Wilders ons uiteindelijk verlossen van dit nieuw verstikkende juk?

  U begrijpt dat “andere godsdienst” staat voor de Islam. Mocht hierdoor een vertroebeld beeld onstaan wat mijn intenties betreft, lijkt het mij verstandig om het woord Islam te vervangen door bijvoorbeeld een conservatief Christelijke stroming afkomstig van de Bible Belt uit het zuiden van de USA waarvan een niet te verwaarlozen deel een stempel (d.m.v. intimidatie) op onze samenleving drukt waardoor kunstenaars in hun vrijheid van expressie worden belemmerd, waardoor opiniemakers in hun vrijheid van opinie worden beperkt, waardoor homofiele medemensen in hun sexuele vrijheid worden beperkt en waardoor hun conservatieve dogma’s een steeds belangrijkere rol in de samenleving gaan spelen. Kortom, waardoor tegenstanders de mond wordt gesnoerd.

  U zult zien hoe een Pechtold, een Halsema of een welke zichzelf progessieve geest noemende dan ook, de barricaden zal bestormen en als een Wilders tekeer zal gaan tegen deze Christelijke malloten uit het zuiden der USA. Dezelfde beschimping die de Katholieken, hetzij verdiend of onverdiend, hebben ondergaan, zullen ook deze mensen ondergaan.

  Deze selectieve verontwaardiging van onze progessieve medemens valt niet anders te duiden dan huichelachtig en laf.

 2. Je moet even goed luisteren, Frank. En even het bord voor je kop laten zakken en de watjes uit je oren halen. Er zijn miljoenen moslims, en het zijn mensen die onderling net zoveel van elkaar verschillen als christenen. En ongelovigen. Er zijn aartsconservatieven onder en heel progressieve mensen. Er zijn intolerante mensen bij en mensen voor wie de islam werkelijk een godsdienst is van vrede. Je hebt buitengewoon paternalistische moslims, die net als veel mannen met of zonder een ander geloof zeker denken te weten dat vrouwen een ander soort wezens zijn die er voor geschapen zijn om mannen te dienen, en je hebt islamitische feministen. In al die verschillende landen met een moslimmeerderheid is de islam verweven geraakt met de lokale tradities en cultuur, in alle landen heb je heel verschillende stromingen. En dus ook onder de moslims in Nederland. Je hebt moslims die zeggen dat homoseksualiteit tegen hun geloof is en je hebt moslims die zeggen: de vrijheid die ik hier heb om moslim te zijn is dezelfde vrijheid die homo’s hebben om homo te zijn.

  Voor mij, als ‘progressieve geest’ is het vanzelfsprekend dat ik sta voor de vrijheid van godsdienst net als voor de vrijheid om niet te geloven, en dat ik net zo goed vecht tegen paternalistische geesten die vrouwen onderdrukken als tegen domme autochtonen die alle moslims over een negatieve kam willen scheren.

  Dit heb ik al duizend keer uitgelegd, en er is iets met jou niet helemaal in orde dat je op mijn weblog de zoveelste bent die denkt met zulke apekool aan te moeten komen zetten. Mijn enige vraag is hoe die rotzooi in jouw kop terecht is gekomen en hoe het komt dat jij niet meer zelfstandig kunt nadenken en waarnemen.
  En als je mij niet wilt geloven, lees dan het boek van Rob Vreeken.

Reacties zijn gesloten.