Weer een Hamasleider vermoord


(De dode heet Iyad As’ad Shelbaya, foto Ma’an)

Het Israëlische leger gaat gestadig door met het vermoorden van Hamasleiders. In het verleden werden belangrijke leiders als Rantissi en Sheich Ahmed Yassin en vele anderen vanuit de lucht gedood in Gaza, op dit moment worden vooral Hamasleden op de Westoever bij nachtelijke razzia’s opgepakt, en de leiders ter plekke standrechtelijk geëxecuteerd, dat wil zeggen: zonder proces meteen doodgeschoten, ook wanneer er een mogelijkheid was om de man te arresteren.

Vannacht moest Iyad As’ad Shelbaya, 38 jaar, eraan geloven. De gepansterde legervoertuigen reden vluchtelingenkamp Nur Shams binnen om 2.30 ’s nachts. De broer van Iyad, Mohammed, was al eerder opgepakt en werd door het leger gedwongen zijn huis aan te wijzen. De deur van het huis werd opgeblazen. Familieleden vertelden dat ze Iyad nog hoorden roepen ‘Wie is daar?’, en dat ze toen drie schoten hoorden. Shelbaya werd twee keer in zijn nek geschoten, en een keer in zijn borst.

Negen andere Hamasleden werden opgepakt.

Uiteraard heeft het leger een andere versie: die beweren dat Shelbaya bij een ‘arrestatie operatie’ – een razzia – op ze af rende, toen hem het bevel was gegeven te blijven staan, en ze zich bedreigd hadden gevoeld.

Het is de vierde executie in negen maanden. In Nablus werden in december twee mannen in hun slaapkamer doodgeschoten, en een geëxecuteerd voor zijn huis. De ooggetuigen meldden dat het duidelijk was dat er specifieke mannen waren aangewezen om gedood te worden, en in geen van de gevallen geprobeerd was om hen te arresteren.

De vraag is wat het leger ermee wil bereiken. Hamas langzaam uitroeien? Het is duidelijk dat het om zeep helpen van de leiders Hamas nooit heeft verzwakt. Er zijn altijd voldoende mensen die klaarstaan om de leiding overnemen. Het versterkt wel de meest extreme kant van Hamas, degenen die er niet over moeten denken dat er ooit een overeenkomst met Israël gesloten zou worden. En misschien is dat exact de bedoeling. Komen er vergeldingsmaatregelen van de kant van Hamas, dan kan Israël weer zeggen: zie je wel, Hamas wil geen vrede, Hamas is alleen maar uit op geweld.

Bron Ma’an,hier

13 gedachten over “Weer een Hamasleider vermoord

 1. Dit is toch al jaren standaard procedure in de bezette gebieden?
  Targetted assasination , een bepaald figuur die op de lijst staat haalt bij mcdonalds wat eten en wordt overhoop geschoten,geen politie of rechter komt eraan te pas.
  Recent nog de operatie tegen die man in Dubai met vervalste westerse paspoorten kussen op het hoofd en klaar.
  Overigens doet Amerika en “het Westen” dit ook in Irak en Afghanistan.De gelekte CIA documenten laten zelfs een soort speciale eenheid zien die specifiek mensen op een lijst moet zien uit te schakelen en daarbij soms “per ongeluk” hele families opblaast.

 2. Dat de gewoonte om Palestijnse politieke tegenstanders door moord uit de weg te ruimen standaard is in Israël en het al was nog voor Israël bestond, dat weet ik al een tijdje. Zou dat een reden zijn om het er maar niet meer over te hebben? Dacht ik niet.

 3. B’Tselem: buitengewoon onwaarschijnlijk dat Shelbaya de Israelische soldaten ‘bedreigde’, zoals een woordvoerder van het leger beweerde. Zie hier.

 4. Er waren de afgelopen nacht 18 arrestaties bij de anti-terreur operatie op de West Bank en alleen deze kerel is neergeschoten.
  Ook belangrijk om te benadrukken is dat het hier gaat om een hardcore jihadi commandant van de Izz-e-din al-Qassam, een volstrekt legitiem doelwit.
  Dit was geen politieke tegenstander maar een militaire, even stevig de bezem over het stoepje zeg maar.

 5. Blijkbaar mogen Palestijnen zich van Angela niet verzetten tegen bezetting van hun land.
  Ik vraag me als ik jouw redenering volg, dan af hoe de wereld zou reageren als Palestijnen Israelische militairen standrechtelijk zouden executeren in Israel en in de steden en dorpen, gewoon terwijl ze thuis zitten. Of heet het dan opeens terrorisme Angela?

 6. (4) Met die ‘stevig de bezem over het stoepje’ vergelijking ga je er kennelijk van uit dat je het Israëlische stoepje schoon kunt wassen met bloed, Angela. Behalve dat het nogal stuitend is om vergoelijkend te melden dat er maar één man is doodgeschoten op 18 arrestaties – o is dat alles moeten wij zeker roepen – ga je er, zoals Leo hiervoor al zegt, kennelijk van uit dat het verzet tegen de bezetting een legitiem doelwit is. Ook al schrijft het internationale recht voor dat je geen mensen doodt die je kunt arresteren. Waar Israël al heel lang en grondig de hand mee licht.

  Maar het verhaal gaat verder. Hoe zou het nou toch komen dat er na vele tientallen jaren van dezelfde methode om de bezem over het stoepje te halen het verzet er nog steeds is, in alle gradaties van gewapend tot vreedzaam verzet? (Waarbij je bij het laatste net zo goed doodgeschoten kunt worden, zoals is gebleken in Bil’in) Heb je er ooit over nagedacht hoe het komt dat groepen zoals Hamas en de Islamitische Jihad pas op zijn gekomen tijdens de bezetting? Hamas is nog geen vijf en twintig jaar oud. Het is een kind van de Israëlische bezetting.

  En wat gebeurt er nadat de heldhaftige soldaten weer een Hamas leider hebben doodgeschoten? Wat denk je dat zijn familie die het van dichtbij heeft meegemaakt denkt? Zijn zoons? Zijn broers? Zijn neefjes? Zullen die ‘gematigder’ worden dan de man die nu is doodgeschoten? Hoe dacht je dat het kwam dat Hamas nog steeds stevig in het zadel zit, ondanks het feit dat ze worden geïsoleerd, geboycot, de gehele bevolking van Gaza collectief bestraft wordt zolang ze Hamas niet zullen laten vallen – wat ze niet zullen doen? Ondanks het feit dat ze beseffen dat ze er met hun leven voor moeten betalen staan er voor elke dode Hamasleider weer tien op die het overnemen. Shelbaya was 38, jonger dan de bezetting, een kind van de intifada. Ik ken hem niet, maar als je zijn geschiedenis na zou gaan kun je voorspellen dat hij van zeer nabij de moord op vrienden en familieleden heeft meegemaakt. Zo creëer je nog diepere vijandschap, zo zorg je ervoor dat het verzet blijft groeien, en zo kun je tot in de eeuwigheid je stoepje blijven vegen.

  Lees William Polk eens, Violent Politics, een studie van guerrilla en verzetsbewegingen door de geschiedenis heen. Nog nooit is een koloniserende, heersende of bezettende macht met militaire middelen in staat geweest om verzet dat geworteld was in een bevolking de kop in te drukken of definitief te verslaan, tenzij je besluit om dat gehele volk te deporteren of uit te roeien. Israël schijnt nog steeds te denken dat als geweld niet helpt de enige oplossing is meer geweld. Zo zit je tot in de eeuwigheid met veel bloed op je stoep, en veel oorlog en veel moord. En geen vrede.

 7. Z’n deur werd opgeblazen en familie hoorde hem roepen “Wie is daar?”.
  Hoe zou jij reageren als de deur van je huis opgeblazen wordt?

 8. Mischien wil Israël met deze moordaanslagen bereiken dat Hamas geprovoceerd wordt om terug te slaan. Dan kan Israël zeggen dat er niet genoeg gedaan wordt aan de zijde van de Palestijnen om mee te werken met de vredesbesprekingen. Dan heeft Israël enerzijds een (slap) excuus om de besprekingen onder druk te zetten en anderzijds speelt het Hamas en Fatah verder tegen elkaar uit. Verdeel en heers. Een win-win situatie voor Israël.

  Het is opvallend dat Hamasleiders gedood worden tijdens wapenbestanden en vredesbesprekingen.

 9. Je stelde de vraag wat het leger wilde bereiken met de moordaanslagen. Daar ga ik vervolgens inhoudelijk op en dan wordt mijn reactie weer verwijderd.
  Dit begrijp ik niet.

 10. Je reactie is niet verwijderd, Jeftah. Ik had technische storingen, waardoor reacties verdwenen om dan weer terug te komen. Op nr. 9 is toch de reactie die je bedoelde?

 11. Beste Anja,

  Hoe kunnen we voorkomen dat Hamas leeggbloedt en hun rechtvaardige strijd alleen nog overeind blijft in de intelligente getuigenissen van jouw werk dat van Dries van Agt c.s.? Ik kan er haast niet van slapen.

 12. Het Palestijnse verzet, van welke organisatie dan ook, zal doorgaan tot er recht en vrijheid is voor de Palestijnen, Harmen. Wat wij kunnen doen, aan onze kant van de wereld, is meer mensen er van overtuigen dat Israel ernst moet maken met het ophouden met de bezetting, met de belegering, met het boycotten van Hamas, en dringend een normale democratie moet worden met gelijke rechten voor alle burgers. Dat gaat onder andere afhangen van de politieke druk die wij op onze regeringen uit kunnen oefenen.

Reacties zijn gesloten.