De joodse boot is onderweg naar Gaza

Bericht van Een Ander Joods Geluid: de joodse boot is onderweg naar Cyprus en dan naar Gaza. Nee, eigenlijk is die boot niet joods, de mensen die er op varen zijn het, “Jews for Justice” met joden uit Israel, Duitsland, de VS en Engeland, mede ondersteund door het EAJG.

Ze hebben wat hulpgoederen aan boord, maar die zijn meer symbolisch. Het belangrijkste is dat ze willen laten zien dat niet alle joden de Israelische politiek ten aanzien van de Palestijnen, en ten aanzien van Gaza ondersteunen.

Een van de opvarenden is Rami Elhanan. Een Israeli wiens dochter Smadar in 1997 bij een Palestijnse zelfmoordaanslag gedood werd in Jeruzalem. Hij zit het als zijn morele plicht om de Palestijnen in Gaza te ondersteunen, want alleen een verzoening kan de weg zijn naar vrede, en die anderhalf miljoen mensen daar zijn net zo goed slachtoffers als zijn dochter. Een andere is Reuven Moscovitch, een Holocaust overlevende van 83. Hij zegt: wij zijn twee volken, met één toekomst.

Ze zijn zich er volledig van bewust dat ze het Israëlische leger moeilijk maken – dat ze negen Turkse activisten dood hebben geschoten is een ding, maar op joden zullen ze niet zo gauw schieten. Ze willen een daad stellen: een vreedzame actie om hun protest te uiten en hun solidariteit – de mensen in Gaza moeten weer gewoon kunnen leven, de blokkade moet worden opgeheven.

Het schip heet de Irene (naar de overleden echtgenote van Richard Kuper die ook een activiste was neem ik aan, behalve dat het ‘vrede’ betekent), en vaart onder de engelse vlag.

Passengers and crew for interview:

Reuven Moskovitz, from Israel, is a founding member of the Jewish-Arab village Neve Shalom (Oasis of Peace) and a holocaust survivor. Speaks German, Hebrew and English.

Rami Elhanan, from Israel, who lost his daughter Smadar to a suicide bombing in 1997 and is a founding member of the Bereaved Families Circle of Israelis and Palestinians who lost their loved ones to the conflict. Speaks Hebrew and English.

Lilian Rosengarten, from the US, is a peace activist and psychotherapist. She was a refugee from Nazi Germany. Speaks English and German.

Yonatan Shapira, from Israel, is an ex-IDF pilot and now an activist for Combatants for Peace. Speaks Hebrew and English.

Carole Angier, from the UK, is the biographer of the renowned author, Auschwitz survivor Primo Levi. Speaks English, French, Italian and German.

Glyn Secker, from the UK, is the boat’s captain and a member of Jews for Justice for Palestinians. Speaks English.

Dr. Edith Lutz, from Germany, is a peace activist and a nurse. She was on the first boat to Gaza in 2008. Speaks German and English.

Alison Prager, from the UK, is a teacher and peace activist. She is media coordinator for the boat. Speaks English.

Itamar Shapira, from Israel, is Yonatan’s brother, and a member of the boat’s crew. Speaks Hebrew, Spanish and English.

Eli Osherov, Israesli reporter from Israel Channel 10 News.

Supporters: Jewish organizations and individuals from UK, Holland, Germany, US, Switzerland, Denmark, Sweden, Belgium, France, Austria, Australia and Israel.

Organizers and sponsors: European Jews for a Just Peace, Jews for Justice for Palestinians (UK), Juedische Stimme fuer einen gerechten Frieden in Nahost (Germany), American Jews for a Just Peace (USA), Jewish Voice for Peace (USA), Jews Against the Occupation Sydney.

Website om het verdere verloop te volgen: hier
Zie ook Ha’aretz, hier.

6 gedachten over “De joodse boot is onderweg naar Gaza

 1. Wat een geweldig fijn bericht is dit!!!!

  Een behouden vaart voor al deze moedige mensen!!!!

  Dit is echt gemeende vrede en ik hoop dat het een les mag zijn voor de gehele mensheid!!!!

  Groet,
  Gerrie

 2. Het Israelische leger heeft laten weten dat ze de ‘joodse boot’ niet door zullen laten. Niet alleen omdat de blokkade gehandhaafd moet blijven maar ook ‘ter bescherming van de Israëlische burgers aan boord’. (Vijf van de opvarenden hebben ook een Israëlisch paspoort) Aardig van het leger. Niets is te goed voor Israëlische staatsburgers.

  “An Israel Defense Forces official confirmed Monday that the military intends to refuse to let the boat dock in Gaza, not only in a bid to maintain the naval blockade but out of concern for the safety of the Israeli citizens onboard once in the territory.”

  Zie Ha’aretz, hier.

 3. De “Irene” is aangehouden en wordt naar Ashdod gesleept.
  De activisten zijn geboeid!

  Groet,
  Gerrie

 4. Zoals gewoonlijk wijkt de officiele Israelische versie van de gebeurtenissen weer eens af van wat de ooggetuigen zelf hebben meegemaakt. Het zou eens niet.
  Of de kwestie is dat we onder geweld niet helemaal hetzelfde verstaan, dat zou ook kunnen.

Reacties zijn gesloten.