Eer. Honour


(foto: ‘weeping Jenin’)

Mustafa Istaiti is een jonge Palestijnse man die eens zijn zusje sloeg, en daar spijt van heeft. Om te proberen het goed te maken maakte hij een film, Honour, waarin het zusje ook aan het woord komt.

Een bijzondere film, over eer, en over hoe vrouwen en meisjes behandeld worden in zijn eigen samenleving – die zo onder druk staat. Het is een treurig feit dat geweld tegen vrouwen, en een chauvinistische houding van de mannen, toeneemt wanneer een samenleving onder druk staat, en de mannen vaak terugvallen op oude traditionele manieren om hun eigen beschadigde mannelijkheid en de eer van de familie te redden – ten koste van de vrouwen.

Het dilemma bij een film als deze, en daar hadden we het over in de discussie met Juliano Mer Khamis (hier), die de jongeren opleidt en begeleidt om films te maken over hun eigen leven, is dat het ook misbruikt kan worden: mensen met simpele vooroordelen over moslims, Arabieren, Palestijnen, kunnen zo’n film ook gebruiken om hun vijandbeeld te versterken: zie je wel, ze onderdrukken hun vrouwen. ‘Zo zijn ze nu eenmaal’. De Palestijnen zijn zich daarvan bewust, en daarom zul je niet veel horen over de moeilijkheden in de eigen, getraumatiseerde, gemeenschappen. Toch is het belangrijk om het te laten zien, het is het begin van bewustwording, en van heling. Maar, zegt Juliano, om het te laten zien in de context, en niet als simpele veroordeling van de mensen – alsof Palestijnen andere mensen zouden zijn dan anderen, van nature. Dit is wat er gebeurt met mensen die geen vrij leven meer hebben, die opgesloten worden, ze worden hun eigen vijand. Maar de jonge man die de film heeft gemaakt laat ook zien dat er een weg uit is. Kijk.




6 gedachten over “Eer. Honour

  1. Mooie en zeer evenwichtige documentaire.

    Het gaat toch uiteindelijk om het willen domineren van elkaar. Dat is denk ik een cultureel gegeven. Ik herinner mij de verhalen van Carl Gustav Jung over de natuurvolkeren die hij bezocht. Daar was geen enkele vorm van dominantie.

    Dus ik denk wel dat je gelijk hebt dat een dergelijke film uitleg behoeft als je hem de wereld instuurt.

  2. Juist, dus deze eerwraak kwestie is dus ook vanwege Israel, is dat wat je wilt beweren? Vreemd. Is eerwraak niet een ‘bijwerking’ van elke moslim gemeenschap, zelfs in NL? Voor zover ik weet mogen in NL moslims vrij leven, en ook hier komt eerwraak voor, zoals over heel Europa, als in de US, als in de hele arabische wereld.

  3. Je bent een schoolvoorbeeld van wat ik bedoelde bij wat ik zei over het dilemma – als je zulke kwetsbare informatie naar buiten brengt over wat er allemaal gebeurt in een zwaar getraumatiseerde samenleving zijn er op dit moment een massa van de bekende soort islamofoben en automatische Israel-verdedigers die daar wel raad mee weten. Want al weten ze er niks van, zij weten het toch beter. Zoals jij, Noa.

    Je zou eens kunnen proberen je te verdiepen in wat er in Jenin allemaal is gebeurd. Als je eerlijk was zou je schrikken. Kijk even naar de foto die ik boven dit stuk heb geplaatst. De realiteit van Jenin.

    Je zou je eens kunnen verdiepen in wat het met een samenleving doet, zoveel geweld. Juliano noemt de feiten: bijna de helft van de jongeren heeft de diagnose post traumatische stress disorder. Ik weet dat uit Gaza, daar ligt het nog hoger.

    Heb jij enig idee wat het met een bijna verwoeste samenleving doet? Ik wel. Ik heb in meerdere oorlogsgebieden gewerkt, en ik weet heel goed wat dat doet met de verhouding in families en tussen vrouwen en mannen. Ik zou je daar veel over kunnen vertellen, alleen, jij was niet van plan daar naar te luisteren.

    Ik zou je ook nog eens uit kunnen leggen dat eergerelateerd geweld een lokale gewoonte is die niets met de islam te maken heeft, zelfs tegen de islam is. Maar wel voorkomt in patriarchale culturen rondom de Middellandse Zee, en in alle hevigheid terug kan komen wanneer mensen in het nauw zijn gedreven en zich naar binnen keren. Je kunt daar, als je mij niet wilt geloven het boek van Rob Vreeken op na lezen.

    We zouden het zo eens kunnen worden over het feit dat geweld tegen vrouwen vreselijk is en dat we er alles aan moeten doen wat we kunnen. Ik zie alleen niet dat jij daar enige bijdrage aan kunt leveren, zolang je niet eens de belangstelling op kunt brengen om je er in te verdiepen.

    Dus, Noa, als je onverhoopt nog eens bereid bent om er meer van te willen begrijpen kun je terugkomen, maar voor je dertien in een dozijn vooroordelen is hier verder geen plaats. Daarvoor is de zaak absoluut te ernstig.

  4. Ik heb Mustafa een paar maanden geleden ontmoet. Hij is een jongen met een groot inzicht in zichzelf en de samenleving om hem heen. Hij heeft ons het vluchtelingenkamp in Jenin laten zien en verteld over de gewelddadigheden daar – de invallen, sloop van woningen, de ‘Battle of Jenin’. Geen moment legde hij de schuld voor wat hij heeft gedaan bij een ander, noch de verantwoordelijkheid die zijn gemeenschap heeft voor het stoppen van huiselijk geweld. Juist daarom heeft hij de film gemaakt.
    In de reportage Drama Therapy – ik geloof ook van Mustafa – is te zien wat het bezettingsgeweld doet met mensen. En wat het Freedom Theatre ermee probeert te doen. http://www.youtube.com/user/thefreedomtheatre#p/c/23528330B134E57B/2/jJJx0Sr5I_Y

  5. Dank je Christine. Ja dat is de reportage die ik ook heb gezien. Ook al weer indrukwekkend. Ik heb hem ook als linkje in het verslag over de ontmoeting met Juliano gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *