Ondertussen in ‘democratie’ Israël (3)


(Inwoners van Al-Arakib kijken toe terwijl hun dorp wordt verwoest)

Het Bedoeinendorp Al-Arakib in de Negev is voor de zestiende keer door het Israëlische leger afgebroken. Let wel: de bewoners van Al-Arakib zijn Israëlische staatsburgers die op hun eigen land wonen, maar die door de regering als ‘infiltranten’ worden beschouwd.
Een actiegroep heeft een pagina op Facebook, Solidarity With Al- Arakib

Meer informatie op dit weblog: hier en hier en hier.

En een gedicht van de Palestijnse volksdichter Mahmoud Darwish

Israeli bulldozers alongside the Ministry of the Interior demolished all the houses and tents in the village leaving Palestinian women and children without any shelter in the cold weather.

In one minute, the whole life of a house ends.

The house murdered is also mass murder, even if vacant of its residents. It is a mass grave for the basic elements

needed to construct a building for meaning, or for an insignificant poem in a time

of war.

The house, murdered, is the amputation of things from their relations and

from the names of emotions, and it is tragedy’s need to guide eloquence to

contemplate the life of a thing.

In each thing there’s a being that aches . . . the memory of fingers, of a scent, of an image. And houses get murdered just as their residents get murdered.

Mahmoud Darwish

18 gedachten over “Ondertussen in ‘democratie’ Israël (3)

 1. Je wou zeker weer eens proberen op die oudbakken pro-israelische mantra terecht te komen, Mike. Doe niet, het is echt te onnozel. Omdat er in het Midden Oosten veel landen zijn met moeilijkheden met hun ontwikkeling wil je dat Israel er als een winnaar uitkomt. Maar volgens alle Europese normen is Israel géén democratie, want dat veronderstelt als allerminste dat alle staatsburgers gelijke rechten hebben en dat is in Israel niet het geval. Dus hou eens op met die kul, Mike, het is alleen maar een gelegenheid voor me om nog eens te benadrukken wat iedereen ondertussen kan weten. Je kunt net zo min beweren dat je een democratie bent, en tegelijk een joodse staat, als je zou kunnen pleiten voor een christelijke of een blanke of een katholieke staat.

 2. Ervan uitgaande dat bovenstaand bericht klopt en dat je de colledige context hebt gegeven is die actie van Israël zeer af te keuren. Daarover geen twijfel. Alleen zou ik toch graag een bewijs van je willen hebben dat in de staat Israël niet iedereen dezelfde democratische rechten heeft. Ik heb er gewoond (Nes Ammim, redelijk onverdacht toch) en had in mijn contacten met zowel arabieren als joden niet de indruk dat die ongelijk werden behandeld. Die indruk heb ik ook niet als ik naar de Knesseth kijk. De bezette gebieden moet je hier uiteraard buiten laten want die horen niet bij Israël.

  En wordt nu niet gelijk boos op me, het is een oprechte vraag van me omdat ik het niet eens met je ben, maar wel benieuwd naar je bewijs hiervan.

 3. Een berg woorden op één simpele vraag.
  Het spijt me, maar jij steekt je hoofd in het zand.
  We zullen wachten op het moment dat Israël een ander staatsburger ophangt.
  Nee dat doen ze niet maar ze bezetten en onderdrukken een ander volk.
  Ja, dat klopt, en dat praat ik niet goed.
  Kijk echter eens in de omgeving hoe die volken hun eigen mensen onderdrukken en martelen, homo’s (hoe zit dat met ze in de Palestijnse gebieden?) Christenen etc etc.
  Dan heb ik het liever toch te doen met de “democratie” Israel.
  Daar mag je nog demonstreren tegen de martelingen en de bezetting

 4. Nou Rolf (3) Als je werkelijk in Nes Ammim werkzaam bent geweest, zou je toch beter moeten weten.
  Nu was ik daar toevallig ook, in de begintijd, toen er alleen nog maar een oude autobus was en een schuurtje, en reisde ik met Slomo Bezek, een van de oprichters, iedere dag van Ayelet Hashahar naar Nes Ammim.
  Toen Nes Ammim begon te groeien nam daar ook de onvrede toe en heel wat mensen hebben de plaats om die reden verlaten.
  Er werd wel degelijk onderscheidt tussen mensen gemaakt.
  De Palestijnen kwamen enkel om te werken, die kon je wegsturen als zij niet bevielen.
  Zo niet de Israeli’s, daar was men immers afhankelijk van.
  En als Pilon niet het leven van een moeder en ook haar baby gered zou hebben dan zou Nes Ammim nooit op de kaart gekomen zijn.

  Groet,
  Gerrie

 5. Natuurlijk, Mike, Israël is een fijn land als je tot de juiste ethniciteit cq religie hoort, en je geen Palestijn, bedoeïen, vluchteling, buitenlandse arbeider, of mensenrechtenacitivst bent – dan loop je weinig kans te worden gemarteld, ’s nachts van je bed gelicht, het land uitgegooid, je huis afgebroken of zonder proces in de gevangenis te belanden. Als je je oogkleppen maar goed ophoudt. Als je maar alleen aan je eigen hachje denkt. En zolang je natuurlijk in de Arabische landen alleen ziet wat slecht is – en dat ook eindeloos herhaalt om je eigen superioriteit mee te bevestigen, en in je eigen land alleen wat goed is. En vooral ook nooit de ‘democratie’ van Israel vergelijkt met de normen die daarvoor in Europa gelden.
  Ga zo door, Mike. Wees een lichtend voorbeeld van de Israëlische beschaving.

 6. O en de historische grap is natuurlijk dat er nu een redelijke kans is op een democratie in het Midden Oosten nu die géén onderscheid gaat maken tussen staatsburgers op grond van etniciteit of geloof, en dus anders dan Israel een werkelijke grondwet zal hebben.
  Mocht het zo ver komen, Isha’Allah, dan zijn al die Israel-apologeetjes wel hun belangrijkste mantra kwijt – hun vermeende superioriteit aan de omringende landen als ‘democratie’. Want natuurlijk vergelijken de Israëli’s hun ‘democratie’ liever niet met die van Europa want dan zakken ze faliekant voor de test.

 7. Zullen we dan samen naar de Gayparade in al die landen in het midden oosten gaan en dan naar die van Israël?
  Laten we dan ook alle huizen van bewaring bezoeken in die landen (dus ook Israel), dan kunnen we een objectieve weergave geven op dit blog.
  Wellicht dat ik na dat bezoek dan ook een constructieve bijdrage ga geven alhier.
  O ja, vergeet je sluier niet voor Iran

 8. Je wou nog even illustreren wat ik bedoel, Mike? Dank je wel!
  Zo heb je het trots over de Gay parade in Israël, maar je zegt er natuurlijk niet bij dat de orthodoxe en de rechtse kant in Israel daar faliekant tegen is, en dat het buiten de progressieve bubbel Tel Aviv, waar overigens ook twee homo jongeren zijn vermoord, nog steeds gevaarlijk is, de pride in Jeruzalem kan alleen plaats vinden onder zware bewaking, want het regent bedreigingen.

  En zo heb je het natuurlijk niet over de duizenden politieke gevangenen die Israel vasthoudt, vaak zonder proces. Is het in andere landen dan niet erg? Zeker wel, Maar dit is het punt dat ik al maakte: de tactiek is om Israel te vergelijken met de landen onder dictatuur en dan te constateren dat het wel meevalt, maar Israel vergelijken met de democratieen in Europa durf je niet aan.

  En natuurlijk, wel de sluiers in Iran, en niet het gebrek aan vrouwenrechten in Israël, die tegengehouden worden door de orthodoxen, geen woord over de verplichte pruik, geen woord over de bussen waarin je kunt worden aangevallen als je als vrouw voorin gaat zitten.

  Precies wat ik bedoel, Mike: je probeert het imago van Israël op te vijzelen door a. alleen te vergelijken met Arabische dictaturen, en b. alleen de zaken te noemen waarin Israël gunstig afsteekt, en geen woord over wat er binnen Israël allemaal nog van geen kant deugt en niet in het minst lijkt op een werkelijke democratie.

  Ik begrijp dat je nog emmers hebt van hetzelfde spul, want datzelfde deuntje hoor ik nou al jaren, maar het is nu wel genoeg geweest. Als je door mij nog serieus genomen wenst te worden, kijk dan eerst eens naar de balk in je eigen oog. Enige vorm van zelfkritiek hoort bij de westerse beschaving die ze in Israël (uitzonderingen daargelaten) nog moeten ontdekken.

 9. Bedankt Anja voor je geduld en steeds maar weer willen blijven uitleggen.
  Dat is volgens mij de enige manier om mensen in Nederland wakker te schudden.

  Het werkt…! Bij de volgende Provinciale Staten verkiezingen ga ik SP stemmen.

 10. Nou Herman, daar deed ik het niet speciaal voor maar je bent welkom om op de SP te stemmen.
  Of dat steeds maar weer uitleggen zoden aan de dijk zet weet ik eerlijk niet, en er zijn ook grenzen aan mijn geduld hoor, het is wel weer even genoeg. Want de Mike’s van deze wereld zijn volstrekt resistent tegen feiten. Die blijven vanzelfsprekend doorgaan met datzelfde deuntje.

 11. @ Gerrie: “6.Nou Rolf (3) Als je werkelijk in Nes Ammim werkzaam bent geweest, zou je toch beter moeten weten.”

  Vind je dat niet een tikje arrogant en belerend? Ik heb er twee jaar gewoond in de jaren 80 en bijzonder mooie ervaringen meegemaakt van samenwerkende palestijnen, joden en christenen. En die ervaringen laat ik me door niemand afpakken.

 12. Rolf,
  Lees “De andere kant van Israel ” van de joodse Suzan Nathan als je een bewijs wilt hebben dat niet iedereen dezelfde rechten heeft als de joden. Zij is in een Arabisch dorpje gaan wonen. Of lees “De Holocaust is voorbij” van de in Israel geboren en wonende joodse Avraham Burg. Hij is zelfs voorzitter geweest van de Knesset. Net als zijn uit Duitsland gevluchte vader. Dus zij weten waarover zij praten/schrijven.
  Of ga eens mee met Meta Floor op één van haar ontmoetings- en verdiepingsreis naar Israel en Palestina. Meta is door Kerk in Aktie gezonden naar Sabeel te Jeruzalem. Zij heeft ook een eigen weblog. Zie de website van vrienden van Sabeel Nederland.

 13. Corrie, ik ken het allemaal. Het helpt me om mijn visie voortdurend te nuanceren en geen kritiekloze aanhanger van Israël te worden. Maar daarmee wordt ik nog geen blinde tegenstander van Israël. Voor sommigen bestaat dat niet, maar dit conlfict is mij te complex om een ongenuanceerd standpunt in te nemen.

 14. Rolf,je wilde toch zo graag een bewijs hebben dat in de staat Israël niet iedereen dezelfde democratische rechten heeft?
  Dus wie kritiek heeft op Israel is een blinde tegenstander.
  Een goede vriend wijst je op je fouten. Heb je al eens geteld hoe vaak er in de bijbel staat: Israel deed wat kwaad was in de ogen van de Heer? En dan zouden ze nu altijd braaf leven naar de Wet? Als je nu ziet dat mensen onrechtvaardig behandeld worden, moet je dan je mond houden, ook al is het Israel? Al je dat nooit doet dan blijft het maar doorgaan en wordt het van kwaad tot erger. Ik heb nog een video-opname van hoe het IDF bij een checkpoint omgaat met Palestijnen. Zó vernederend. Daar lusten de honden geen brood van.

 15. Willen jullie zo vriendelijk zijn terug te keren naar het onderwerp? Het gaat over de bedoeienen die voor de zoveelste keer van hun land zijn verdreven.

 16. “Corrie, het merendeel van de joden in Israël is nauwelijks religieus. Hen wijzen op wat kwaad is in de ogen van de Heer heeft net zo weinig zin als iets dergelijks doen in Nederland.

  Bedoeienen zonder reden verdrijven van hun land is slecht en ik heb geen enkele moeite om dat toe te geven. Onrechtvaardigheid en onrecht moeten altijd aan de kaak gesteld worden, ook als het om Israëk gaat, zeker. Maar dan ook écht zonder aanziens des persoons en je moet ook openstaan voor kritiek op jezelf. Iedereen die niet openstaat voor kritiek op zichzelf kan ik niet serieus nemen wanneer ze kritiek op anderen geven.

Reacties zijn gesloten.