Antwoord aan Likoed Nederland

Vrijdag verscheen in de Opinie-sectie van de Volkskrant een stuk van de voorzitter van Likoed Nederland, de heer Struyk van Bemmelen, die mij er persoonlijk van beschuldigde Palestijnse aanslagen te vergoelijken. Zie hier. En dat nadat ik mijn weblogstuk naar aanleiding van de moord op de familie Fogel in de nederzetting Itamar, zie hier, met nadruk zeg het doden van kinderen altijd verschrikkelijk is.

Letterlijk:

Fayyad (van het Palestijnse Gezag op de Westoever) heeft de daad veroordeeld, en ook de verzetscomités op de Westoever die hun protest tegen de muur principieel geweldloos voeren hebben de moord veroordeeld. Het doden van kinderen is altijd een afschuwelijke misdaad.

Maat ik zeg nog meer. Nog afgezien van het feit dat nog steeds niet duidelijk is wie de daad heeft gepleegd, vindt die niet plaats in een luchtledig.

Tegelijk wijzen zij erop dat de aanval niet in een vacuüm plaatsvond. Niet alleen de dader is verantwoordelijk, ook de Israëlische regering die doorgaat met de bezetting, en de kolonisten de hand boven het hoofd houdt.

Tsjonge zeg, suggereren dat een aanval op een kolonistenfamilie, hoe erg ook, misschien iets te maken zou kunnen hebben met de bezettingspolitiek van Israël, en dat er niet alleen slachtoffers vallen onder de Israëli’s, dat mag niet.

Mijn antwoord verscheen vanochtend in de Volkskrant:

Verliefd
De voorzitter van Likoed Nederland, suggereert dat ik zo ‘verliefd’ ben op de Palestijnse strijd dat ik bereid ben om al zijn misdaden te negeren (O&D, 25 maart). Nu had ik zojuist het tegendeel laten zien. Ik ben tegen aanslagen op burgers, en moord op kinderen is altijd gruwelijk, ik heb nooit iets anders gezegd. Op mijn weblog (13 maart) bevestig ik precies dat.

Maar er is nog meer aan de hand. Likoed Nederland negeert dat er nog veel meer Palestijnse kinderen zijn gedood, bij de aanval op Gaza (2008), meer dan driehonderd. Mij kan niemand wijsmaken dat met een tank schieten op een familie moreel gezien minder erg is dan het doodsteken met een mes. Ook accepteer ik niet dat een dood Israëlisch kind erger zou zijn dan een dood Palestijns kind.

We weten wat er op de Westoever gebeurt. De illegale nederzettingenbouw, de roof van Palestijns land, de illegale muur die het leven voor velen onmogelijk maakt, de Palestijnse kinderen die onder bewaking naar school moeten, de dagelijkse bedreigingen, de politiek van het ‘prijskaartje’ als Israël in zeldzame gevallen probeert de kolonisten tot de orde te roepen en de Palestijnen het moeten bezuren. In drie maanden heeft Israël in Gaza negentien Palestijnen gedood, waaronder voetballende kinderen. Protesteert Likoed?

Nee, ik vergoelijk geen Palestijnse aanslagen. Ja, ik acht Israël verantwoordelijk voor het voortzetten van een niet te legitimeren agressieve bezettingspolitiek. Het is die bezettingspolitiek die maakt dat er onschuldige kinderen sterven, Palestijnse zowel als Israëlische.

Anja Meulenbelt
Lid Eerste Kamer SP

7 gedachten over “Antwoord aan Likoed Nederland

 1. Tjonge jonge zeg,
  Hoe kun je als VVD’er zo verliefd zijn op de bezetting dat je voorzitter wordt van Likoed Nederland?

 2. @1 Ruben,

  Soort van compensatiegedrag-meneer is zelf niet Joods en wellicht gedraagt hij zich daardoor zo over the top. Deze spreekbuis van Likud Nederland (alleen al het bestaan van iets dergelijks zou je hilarisch kunnen noemen als het niet zulke vuilspuiters zouden zijn) is een ongelooflijke querulant en hij kan maar het best genegeerd worden, al kan ik me voorstellen dat bepaalde aantijgingen domweg niet onweersproken kunnen blijven. Wat de Volkskrant toch bezielt om dergelijke lieden een platform te bieden, het is me een raadsel. Maar ja, een bijlage met een jurylid uit de X-Factor, dan kan de zoveelste bizarre inzending er ook nog wel bij niet ? Aan een boom zo volgeladen maakt die ene extra rotte pruim ook weinig meer uit.

 3. Het zijn vooral de opiniepagina’s van de Volkskrant, onder redactie van onder andere Chris Rutenfrans die vaak de meest rabiate en leugenachtige pro-Israel stukken opnemen.
  Wanneer de rotzooi blijft hangen op de bekende rechtse sites, en bladen als Elsevier van wie je niets beters hoeft te verwachten doe ik nooit de moeite daar op te reageren. Maar als ik in de Volkskrant word beschuldigd vind ik wel dat ik daar iets op terug moet zeggen. Met tegenzin, want uiteraard kan ik mijn tijd wel beter gebruiken en het liefst negeer ik die lui.
  Likoed hoort bij mijn vaste zwart-makers. Ze zijn niet in hun eerste leugen gestikt – maar bij dit stuk is het ook nog zo belachelijk dat iedereen die de moeite neemt meteen zelf kan constateren dat die man liegt.

 4. Ik zeg het maar weer eens even: mijn weblog is geen open forum. Kijk hier.
  En ik vind het niet nodig om reacties die al onder het stuk in de VK hebben gestaan hier opnieuw te plaatsen: je ziet toch ook wat er van komt. Nauwelijks iets wat je nog een discussie kunt noemen. Steeds maar weer herhalingen van wat we al zo vaak hebben gehoord. Doen we hier niet.

 5. Hallo Anja,

  Ben een groot liefhebber van uw website. Maar even off topic, zat net te kijken naar pauw en witteman en zag u daar zitten naast ene meneer derksen. Bent u dat echt? of is dat een look a like. Zo ja, hoop ik u vaker te zien op tv! Mvg.

 6. Nee hoor, dat was ik niet. Ik ben geen grote fan van dat soort discussieprogramma’s, ik kijk er alleen naar als het echt moet. En je zult mij ook niet snel op de tv tegenkomen.

Reacties zijn gesloten.