Jasmijnplein in Rotterdam geopend

Er gebeurt te veel in de wereld. Er is te veel dat me aangaat, waar ik bij wil zijn. Als ik niet bij de Nakba herdenking in Amsterdam geweest, dan was ik naar de opening van het Jasmijnplein in Rotterdam gegaan. Solidariteit met de Syrische bevolking. Ondersteund door SP, PvdA en GroenLinks Rotterdam. Dit staat op de SP Rotterdam website, met meer foto’s.

“Burgemeester Ahmed Aboutaleb opende vandaag het Jasmijnplein, het centrum voor solidariteit met de Syrische bevolking. Hij sprak met respect over de demonstranten in Syrië. En: ‘Op de dag dat we herdenken dat Rotterdam 71 jaar geleden werd gebombardeerd, kan ik zeggen: Rotterdammers zijn solidair met de mensen die in Syrië voor vrijheid opkomen.”

In Syrië demonstreren burgers al maandenlang voor meer vrijheid, ondanks hevig regeringsgeweld tegen de demonstranten. Aboutaleb benadrukte hoe belangrijk het is dat de wereld kennis neemt van wat er in Syrië gebeurt. “Dat alleen al vinden de machthebbers niet leuk. Daarom riskeren mensen in Syrië iedere hun leven om de wereld te laten weten wat er gebeurt.” Dat het Jasmijnplein geopend wordt op de dag dat Rotterdam de bombardementen van 1940 herdenkt, kan volgens Aboutaleb geen toeval zijn. “Herdenken is niets waard als je geen lessen leert uit het verleden. Eenvoudige lessen als de acceptatie van diversiteit, en het respecteren van de rechten van minderheden. Het is opvallend hoe vaak diversiteit wordt gevreesd in plaats van gevierd. En zorgelijk wanneer de verdediging van democratische principes met kanonvuur wordt beantwoord.”

De expositieruimte Noorderlicht aan de Schiekade 34 in Rotterdam is de komende drie weken omgedoopt tot het Jasmijnplein. Er is onder andere werk van Syrische kunstenaars, nieuws uit Syrië en een verzameling Syrische spotprenten te zien. De koepeltentjes en primitieve hutjes van karton herinneren aan de demonstranten die nachtenlang op het Egyptische Tahrirplein bivakkeerden. Op vrijdagmiddag is het inloop en op dinsdag- en vrijdagavonden speciale activiteiten. Het Jasmijnplein is een initiatief van Rosh Abdelfatah, en wordt ondersteund door de SP Rotterdam, de PvdA Rotterdam en GroenLinks Rotterdam.

Hier

2 gedachten over “Jasmijnplein in Rotterdam geopend

Reacties zijn gesloten.