Freedom Flottila nieuws (5)


Bericht vanuit de hitte

Uitzicht op de Middellandse Zee en wat is het enorm bijzonder om zoveel verschillende wereldburgers met hetzelfde doel te mogen ontmoeten. Deze week zijn we druk bezig om alle opvarenden van de boten training te geven in geweldloosheid, juridische aspecten en boot veiligheid.

Tijdens deze tweedaagse training wordt er ook veel aandacht besteed aan teambuilding. Amerikanen, Canadezen, Fransen, Italianen, Belgen, Spanjaarden en nog zoveel meer nationaliteiten. Overal zie je mensen met ‘Open Gaza’ T-shirts en kleurige vlaggen met Shalom / Salaam erop. Doktoren, groenteboeren, professoren, postbezorgers, studenten, jong en oud, rijk en arm slaan hun handen in een om samen een duidelijke boodschap af te geven: Mensenrechten voor iedereen!

Maar het is niet alleen maar zon, zee en optimisme. Het is een enorme onderneming. Alles gaat volgens plan, maar de berichten van sommige media laten ons niet onberoerd. Het is pijnlijk dat sommige kranten onjuistheden publiceren en dat zij geen contact opnemen om punten te verifiëren of om de opvarenden zelf te interviewen. De intimidatie van Israëlische marine en leger neemt ook toe. “Wij zullen alles doen om de boten tegen te houden”, “dit is een haat flotilla”, “we zullen leger, honden en scherpschutters inzetten”… Dat boezemt angst in. Het is niet niks om als ongewapende burgers voor een leger te gaan staan en te zeggen ‘genoeg, wat jullie doen is tegen de mensheid’. Toch zullen de boten uitvaren. Als internationale paspoorthouders zijn wij bevoorrecht om in vrede en veiligheid te mogen leven. Dit zou voor iedereen moeten gelden.

Het is bijzonder om van zo’n groot burgerinitiatief deel uit te mogen maken. De verschillen in taal en cultuur vallen weg en maken plaats voor hoop, optimisme en vastberadenheid. We zijn het er allemaal over eens… We zouden liever zien dat Israel, de Palestijnse Autoriteiten en de internationale gemeenschap zich aan de verdragen van de internationale mensenrechten houden maar zolang ze dit nalaten is het aan ons, aan wereldburgers die in een rechtvaardige wereld willen leven, om op te staan voor hen die onderdrukt worden omdat ze een andere afkomst, ras, cultuur of religie hebben. Niks daarvan! Wij spreken ons uit, wij willen het anders, wij zullen uitvaren!

Hou onze website in de gaten. Vaar in gedachte met de Nederlandse passagiers mee.
Anne

Hier

8 gedachten over “Freedom Flottila nieuws (5)

 1. Waarom lees ik niks over de massaslachtingen in de Afrikaanse dictatuurlanden.

  Waarom lees ik niks over de duizenden christenen die worden afgeslacht door de moslims (inmiddels ook in Egypte en Syrië)

  waarom lees ik niks over bloederige aanslagen in Afghanistan. Vandaag weer een laffe daad in een ziekenhuis.

  waarom lees ik niks over wantoestanden over het slachten van vee (uit Australië) in Indonesië.

  Waarom?

 2. 1. Omdat ik geen krant ben met een staf aan verslaggevers die op al het nieuws kunnen reageren.
  2. Omdat ik mij op dit weblog beperk tot de zaken waar ik werkelijk wat van af weet. En mijn eigen keuze heb gemaakt waar ik me voor in wil zetten. Ongetwijfeld een andere keuze dan jij gemaakt zou hebben.
  3. Omdat jij liever op andermans weblog zit te kankeren dan zelf iets te presteren: als je wilt dat er een weblog is over de onderwerpen die jij noemt, ga vooral je gang. Het web staat open. Doe je best, en zorg dat je weet waar je het over hebt. Dan doe je voor de verandering eens wat nuttigs.

 3. Als ik zo naar de categorieën kijk heb je toch genoeg verstand over allerlei zaken. Punt is alleen als je over bovenstaande punten gaat schrijven je je moslimvrienden in een kwaad daglicht gaat zetten. Je probeert alleen een rookgordijn op te werpen over de verdrukking van palestijnen en maar daar prikken gelukkig heel veel mensen doorheen. Het zijn gewoon min of meer haatgevoelens die je hebt richting Israël!

  De flotilla (waarom vaar je zelf eigenlijk niet mee?) is toch een lachertje. Eerst uitvaren medio mei…eind mei…medio juni…eind juni….nu begin juli. Van uitstel komt….

 4. 1. Ik bepaal zelf waar ik genoeg verstand van heb om over te schrijven.
  2. Uiteraard zou ik als ik andere onderwerpen zou behandelen dat niet op de islamofobe manier doen die jou zou bevallen want ik ben geen islamofoob.
  3. Ik probeer geen rookgordijn op te werpen over de onderdrukking van de Palestijnen maar die nu juist voluit te laten zien. Waarschijnlijk vergis je je in deze zin. En voor je informatie: het aantal mensen dat in begint te zien dat de Palestijnen onrecht wordt aangedaan blijkt groeiende.
  4. Ik handel niet vanuit haatgevoelens tegenover Israel, ik vind alleen dat ze zich horen te houden aan het internationaal recht, en dus op moeten houden met bezetting en blokkade.
  5. Als de flottila een lachertje zou zijn is het nogal onverklaarbaar waarom Israel er zoveel heisa over maakt en zelfs regeringen zich er mee bemoeien.
  6. De Franse boot is vertrokken om zich bij de andere te voegen, de Nederlandse ploeg is startklaar en wacht op de komst van de Schotten die meevaren, de Zwitsers en Duitsers zijn onderweg, de Amerikanen zijn startklaar, het ziet er naar uit dat ze de komende week gaan varen.

  Wanneer je hier niet voornamelijk kwam om te kiften dan had ik je vraag waarom ik niet meevaar graag beantwoord – maar je komt hier duidelijk niet voor discussie en ik zie niet waarom ik jou serieus zou moeten nemen als je dat niet met mij doet. Je hoeft dus ook niet meer terug te komen.

 5. @hielke

  Jouw vragen zijn de typische afleidingsmanoeuvres van een christenzionist. Als iemand een hand uitsteekt om Palestijnen bij te staan in hun strijd tegen onderdrukking, roepen dat er nog ontelbare anderen op deze wereld worden onderdrukt. Dat doe je niet omdat die anderen je echt ter harte gaan, maar omdat je de staat Israël uit de wind wilt houden. Eerst mag de staat Israël over de ruggen van Palestijnen onrecht plegen, en dan ga jij dat verdedigen over de rug van alle andere onderdrukten in de wereld. Lijkt me niet iets om trots op te zijn.
  De staat Israël heeft alle recht van bestaan, maar niet het recht om de Palestijnse bevolking onder zijn gezag onrecht aan te doen. Dat ook Palestijnen door gewelddadigheden Israëli’s en mede-Palestijnen onrecht aandoen, is een feit – en ook dat veroordeel ik ten zeerste. Daarin is ook Anja heel wat evenwichtiger dan jij met jouw kritiek op haar.

  De Gazavloot is beslist geen lachertje. Anders had Israël de afgelopen weken niet snel extra goederen Gaza binnengebracht (maar nog lang niet genoeg). Anders werd er niet op de vreemdste manieren geprobeerd de vloot tegen te houden (van dreigementen tot bijzondere juridische aanklachten).
  Dat de organisatie van de vloot her en der te wensen overlaat is te betreuren, maar het doel van de vloot – de onrechtmatige blokkade van de Gazastrook door Israël aan de kaak stellen – is goed en rechtmatig.

  Ik hoop op een Israël/Palestina waar Israëli’s en Palestijnen – joden, moslims en christenen – in vrede en vrijheid samen een veelbelovende toekomst kunnen gaan opbouwen. Met reacties als de jouwe help je daar niet bepaald aan mee. Integendeel zelfs. En dat spijt mij zeer.

 6. Mooi stuk, Johan. Dank je.
  Goede gelegenheid voor de mensen om weer eens op jouw weblog te gaan kijken.

 7. (5) Fantastisch, Engelbert, wat een knulligheid dat filmpje. Valse naam, geeft geen naam op van het ‘netwerk’ waar hij deel van uit zou maken, vet Israelisch accent, en dan denken dat wij denken dat een Israeli zo naief zou zijn om te denken, nou die flotilla, dat is wel een leuk idee.
  Niet te geloven. Maar ze doen het weer. Ik had het er al eerder over hoe Israel de homo’s misbruikt voor hun propagandistische doelen (en sommige homo’s dat ook gaarne laten gebeuren) “Pinkwashing”.

Reacties zijn gesloten.