Anja Meulenbelt

Anja Meulenbelt
:: Weblog

dinsdag 28 juni 2011

Freedom Flotilla nieuws (11)

Categorie: Palestina/Israël om 10.52 uur

Gisteren al in het nieuws: een van de boten is vakkundig gesaboteerd. Dat kan er ook nog wel bij. Hier. En hier.

De volstrekt in paniek lijkende Israelische leiders hebben begrepen dat het niet erg handig was om de pers de kast op te jagen met dreigementen. Netanyahu beweert nu dat hij daar niets van wist, hij hoorde het ook maar op de radio. Hier.

En nu beweert Israel dat de mensen op de flotilla ‘chemicaliën’ aan boord hebben om de soldaten mee aan te vallen. Ook leuk verzonnen. Hier.
Ze spreken elkaar nogal tegen over hoe ‘gevaarlijk’ de vlootactivisten zijn. Zie Ali Abunimah, hier.

Hoewel ze ontkennen schuldig te zijn aan de dood van negen opvarenden van de Mavi Marmara, en nog steeds blijven beweren dat het ‘zelfverdediging’ was, en nog steeds geen onafhankelijk onderzoek toelaten, heeft Israel wel besloten om de familie van de omgekomen Turken elk een bedrag van 100.000 dollar compensatie aan te bieden. Op voorwaarde dat ze dan elke aanklacht laten vallen, uiteraard. Hier

Waar de opvarenden ook nog rekening mee moeten houden: dat hun spullen worden gestolen. Laptops, camera’s, mobieltjes. En op een paar na niet meer teruggegeven. Ook het geld niet dat in beslag werd genomen. Een van de opvarenden kon meemaken dat de soldaten haar creditcard gebruikten – om bier van te kopen.

8 Comments

 1. Anja, wat gebruik je een geweldig betrouwbare bron PressTV made in Iran

  Ik kan geen berichten vinden in welingelichte bronnen die dit bericht bevestigt

  groet, Leon

  Comment by leon — dinsdag 28 juni 2011 @ 17.45

 2. De mensen die geinterviewd zijn zijn niet anoniem, ze zijn met naam genoemd, ze zijn ooggetuigen, er wordt niet zomaar wat beweerd. Wat ze zeggen is zo na te gaan voor wie de moeite wil nemen. Dat er verder weinig belangstelling voor was bij de westerse pers die voor jou kennelijk betrouwbaarder is kunnen zij ook niet helpen, en dat Israel weigerde om een onafhankelijk onderzoek te doen ook niet.

  Overigens hebben veel opvarenden toen ze waren vrijgelaten verteld dat het eerste wat de soldaten deden het in beslag nemen van camera’s, laptops en mobieltjes was. Het is maar weinig mensen, maar wel een paar, gelukt om hun beeldmateriaal mee naar buiten te smokkelen. En overigens heeft ook nu Israel de journalisten gedreigd hun spullen in beslag te nemen – een nieuw idee is het dus bepaald niet.

  Comment by Anja — dinsdag 28 juni 2011 @ 19.05

 3. Anja, weet jij of heb jij websites gevonden waarin goed verklaard wordt waarom Turken en Turkse boten min of meer afwezig zijn? De uitschakeling van de grand Mavi Marmara snap ik nog steeds niet.

  Comment by eGast — woensdag 29 juni 2011 @ 0.13

 4. Anja, de allereerste link gaat naar het compensatie-artikel ipv sabotage

  Comment by Brechtje van Bergen — woensdag 29 juni 2011 @ 0.27

 5. Dank je Brechtje.

  (3) Nee, ik heb geen goed artikel met een verklaring waarom de Turken niet meevaren, maar ik neem aan dat dat is omdat er onderhandelingen plaats vinden tussen Turkije en Israel, en Turkije nu geen nieuwe rel kan gebruiken.

  Comment by Anja — woensdag 29 juni 2011 @ 3.15

 6. (3) Over Israel-Turkije, hier. Een artikel op Electronic Intifada.

  Comment by Anja — woensdag 29 juni 2011 @ 9.04

 7. (5)Hmm, die onderhandelingen zouden dan zijn tussen de overheden Israel-Turkije. Blijkbaar kan Israel zo toch een prive-initiatief van IHH sturen. Ik wil het verhaal vanuit IHH graag horen (zonder meel in de mond dan).

  Comment by eGast — woensdag 29 juni 2011 @ 13.56

 8. Dat zal je ze dan zelf moeten vragen, Dinges, ik heb geen contacten met IHH.

  Comment by Anja — woensdag 29 juni 2011 @ 14.16

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

65 queries. 2,964 seconds. Powered by WordPress

Creative Commons Licentie