Tekeningen uit Syrië in Rotterdam

Vanaf morgen in Rotterdam een tentoonstelling van tekeningen van Syrische kinderen. De filmmaker Rosh Abdelfatah smokkelde ze uit het grensgebiedmet Turkije waar de Syrische vluchtelingen zich bevinden.

Persbericht:

Op vrijdag 1 juli start in de Centrale Bibliotheek en in de Steigerkerk in Rotterdam een expositie van tekeningen die Syrische kinderen in de vluchtelingenkampen op grens van Turkije maakten en van foto’s die initatiefnemer Rosh Abdelfatah van hen maakte. Met de tekeningen vragen deze ‘Syrische kinderen van de rekening’ aandacht voor hun ervaringen. De expositie is vanaf vrijdag 1 juli 17.00 uur tot en met vrijdag 8 juli tijdens de openingstijden van de bibliotheek te bezichtigen. Aansluitend aan de expositie worden op zaterdagavond 9 juli de tekeningen geveild in de Steigerkerk. De opbrengst gaat terug naar de kampen om de broodnodige voeding, kleding , medicijnen en toiletartikelen voor de kinderen aan te schaffen.

Duizenden Syriërs vluchtten de afgelopen maanden voor het geweld en bivakkeren nu in tentenkampen in Turkije of in geïmproviseerde slaapplekken aan de Syrische kant van de grens. Veel vluchtelingen komen vanuit Jisr al-Shugur dat door het Syrische leger in een spookstad is veranderd. En het worden er dagelijks meer, want het Syrische leger bezet steeds meer grensdorpen. Veel van deze vluchtelingen zijn kinderen. Onschuldige, kwetsbare slachtoffers van deze situatie. Aan de Syrische kant van de grens hebben zij gebrek aan eerste levensbehoeften zoals eten, kleding en medicijnen. In de Turkse kampen van de Rode Halve Maan is de situatie beter, daar is behoefte aan schoolspullen en toiletartikelen, zoals zeep en tandenborstels.

De Rotterdamse filmmaker Rosh Abdelfatah was de afgelopen weken in het grensgebied. Twaalf jaar geleden vluchtte hij uit Syrië naar Nederland. Om deze kinderen een gezicht te geven en aandacht voor hun verhalen te vragen, zette hij weer voet in zijn vaderland. Hij bracht tekenmateriaal de kampen in en vroeg de kinderen hun wereld te tekenen. Hun wereld zoals die nu is: vol geweld en angst, en ook de wereld waar zij van dromen: een wereld waarin zijn gewoon weer kind kunnen zijn.

Het adres van de Centrale Bibliotheek is Hoogstraat 110, 3011 PV Rotterdam
De openingstijden zijn:
maandag 13.00 – 20.00 uur
dinsdag t/m vrijdag 10.00 – 20.00 uur 
zaterdag 10.00 – 17.00 uur  

De veiling vindt plaats in de Steigerkerk, Hang 18 Rotterdam, van 19.30 – 22.30.
Voor de veiling kunt u zich aanmelden via jasmijnplein@gmail.com.

De actie ‘Syrische kinderen van de rekening’ is een project van het Jasmijnplein, ‘Syrische lente in Rotterdam.’ Het Jasmijnplein wordt ondersteund door SP en PvdA en GroenLinks Rotterdam. Hang 8 is de huidige locatie van het Jasmijnplein.

Meer over Rosh:

Rosh Abdelfatah kwam twaalf jaar geleden als politiek vluchteling vanuit Syrie naar Nederland. Momenteel verblijft hij bij de Turks-Syrische grens, waar hij probeert contact te maken met mensen in het vluchtelingenkamp op het Turkse grondgebied. Daarnaast helpt hij mee met de smokkel van hulpgoederen naar Syrië, en de smokkel van beeldmateriaal vanuit Syrië. Wij hebben regelmatig contact met hem.

28 juni
Vanochtend is Rosh gearresteerd door de Turkse politie. Hij was wederom bij het vluchtelingenkamp aan de Turkse kant van het de grens, en de plaatselijke politie besloot in actie te komen. “Ik had afgesproken met een jongen binnen het kamp, om hem wat levensmiddelen te geven. Hij zou kindertekeningen vanuit het kamp teruggeven. Twee politieagenten pakten me toen op, zetten me in een auto en brachten me naar een kamertje in de gevangenis.”

De plotselinge ingevangenneming is bedoeld om te intimideren, vindt Rosh. “Ze bedreigden me en zeiden dat ze me lang gingen vasthouden omdat ik wapens het vluchtelingenkamp binnensmokkelde. Terwijl ik alleen maar kindertekeningen in ontvangst nam.” De Turkse politie ondervroeg Rosh vier uur lang. “Ze wilden weten waarom ik wapens smokkelde, voor wie ik werkte en wanneer ik naar huis ging. Toen duidelijk werd dat ik morgen terugga naar Nederland, lieten ze me vrij snel gaan.”

Rosh vliegt morgenochtend terug naar Nederland. Vanaf vrijdag exposeert hij in de Rotterdamse bibliotheek met de tekeningen van de kinderen uit de vluchtelingenkampen rondom de Syrisch-Turkse grens.

(Meer hier bij NOS op 3, zie vooral het bovenste filmpje over de kinderen die tekeningen maken)