Ondertussen in Egypte


(Foto’s The Guardian)

Eén muur is in ieder geval afgebroken, die om de Israëlische ambassade in Cairo. De ambassadeur is terug naar Israël. Lees The Guardian, hier en hier.

En zie Haaretz, hier.
En volg Abu Pessoptimist, hier, die updates heeft beloofd. (Terwijl ik me ga voorbereiden op mijn rol als co-referent bij de lezing van Ali Abinimah, vanmiddag.)

20 gedachten over “Ondertussen in Egypte

 1. Precies, en zo moeten alle muren neergehaald worden,gewoon een hamer erop. Ik zat vanmorgen te denken aan hoe er 5 jaar geleden 3 Israelische soldaten gekidnapt werden door de Lbanezen, (Hezbollah, whatever) dit was genoeg voor Israel om heel Libanon tot puin te bombarderen, met als resultaat meer dan 1200 doden aan Libanese kant, waarvan de meesten gewone burgers waren. Amerika stond hierachter, heeft het geaccepteerd totdat de verliezen onder Israelische militairen te veel werden voor Israel. Na ruim een maand hield het op. Nu zijn er 5 Egyptische militairen gedood, en er volgen geen sancties? Israel komt er weer mee weg. Natuurlijk roept dit een heleboel woede op.

 2. Wanneer ik op dit weblog reacties toe zou laten waarin sprake zou zijn van ‘agressief jodenvolk’ zouden veel mensen verontwaardigd zijn, en terecht. En evenzogoed zal ik mededelingen over ‘agressief moslimvolk’ ook niet accepteren, Ben, en hoef je hier niet meer terug te komen.

 3. Als ambassades niet beschermd worden door de macht van het land waarin ze gehuisvest is praten we over een bananenrepubliek en dat is prezies wat het overgrote deel van het midden oosten is. Israel is dat niet! Die wil zelfs na deze grove schending de vrede met egypte bewaren!

 4. Daar hebben we weer een goedpratertje voor Israel, kom er in, Jeroen. Ja, een muur afbreken uit protest tegen wat Israel doet, dat is natuurlijk heel onbeschaafd. Honderden kinderen aan gort bombarderen, van een bevolking die niet kan vluchten, daar kun je natuurlijk hartstikke trots op zijn, niet? Wou je nog wat gezellige plaatjes hoe dat er uit ziet, aan gort geschoten kinderen? Beetje lulliger dan een stukke muur, wel, Jeroen. Hier, cadeautje voor jou.

  Wou je er nog een paar?

 5. Ik stik soms bij de reacties zoals die van Jeroen. Ik sta zo machteloos. Zijn mensen zo verblind. Je zegt het Anja: Die kinderen en die mensen, die niet kunnen vluchten.
  Het zal wel nergens op slaan, maar tegelijker tijd moet ik denken aan die foto’s van Westerbork, ook mensen die nergens meer heen konden dan alleen de gaskamer in. Maar misschien is die vergelijking ook weer niet goed.
  Ik heb het wel eens vaker gezegd, wellicht zijn dit reacties van een naief iemand die WOII bewust heeft meegemaakt.

  Jan.N

 6. Ik sta verbaasd over deze opmerkingen, want heb met eigen ogen gezien hoe correct de Arabieren behandeld worden in Jeruzalem. Ze hebben eten , drinken ,een goed salaris en dezelfde medische zorg als de Israëliërs. Ze zitten zelfs in het parlement.
  Dat is een wezenlijk verschil met hoe Israëliërs in hun omringende landen behandeld worden.
  Kun je objectiever zijn, Anja, in plaats van zo vooringenomen?

 7. @Anja

  Net Goed, Heel Gaza wordt een grote rokende Puinhoop zegt het Woord van God. Maar die teksten van de bijbel komen mevrouw Meulenbelt niet zo goed uit, niet alzo beste mevrouw. Gods Woord zal recht gesneden worden en wee hen die De Levende God van Israël tarten daar zal het slecht mee aflopen.

  Waarvan Akte.

  Pas dus maar heel goed op mevrouw Meulenbelt, ook met u zal God afrekenen !

  Vr. Gr. Pineut

 8. (12) Ja het is vaak niet te verdragen, hoe mensen het bord voor hun kop blijven cultiveren. Ik hoef niet zo ver terug als de oorlog, de onze bedoel ik, de slachtoffers gezien hebben in Gaza is heel dichtbij.

 9. (13) Het heeft hier al duizend keer op mijn weblog gestaan en de feiten liegen er echt niet om, Johan. Palestijnen in Israel worden op vele manieren en structureel gediscrimineerd en als tweede rangs burgers behandeld, ook die in Jeruzalem. Beginnende met de aanname dat Israel het land is van alle joden ter wereld en niet van de niet-joodse mensen die er wonen, al gaan hun voorouders eeuwen ver terug. Op dit moment worden Palestijnen die in Jeruzalem wonen stelselmatig verdrongen, hun huizen afgebroken of bezet door joodse Israeli’s, hun land afgenomen, hun vergunningen om in hun eigen stad te mogen wonen afgenomen. Lees eens even wat over het protest van Sheich Jarrah, dat er niet voor niets is, en waar ook Israeli’s die nog een geweten hebben aan deelnemen. Dat je dat niet wenst te weten is uiteraard te kwader trouw. Dus kom jij vooral niet bij mij aan over ‘objectiviteit’.

 10. (14) Nou, Pineut, (leuke naam, heet je naar je vader of naar je moeder?) vanochtend heb ik nog in de kerk met God gepraat en Hij vertelde me dat het een misverstand was dat hij zo’n god was van eigen volk eerst en de rest kan doodvallen. Volgens Hem zou het heel goed mogelijk zijn dat christenen, moslims en joden en de hele verdere rataplan in één land samen zouden leven, en dat was Zijn bedoeling. Alleen die verdomde zionisten en hun aanhangers, en nog een stelletje malle zogenaamde gristenen hadden het niet zo goed begrepen, en die snapten niet dat ze alweer om een Gouden kalf stonden te dansen. Ik geef het maar even aan je door, Pineut.

 11. Meer commentaren – vooral ook over het gegeven dat Israel nu twee landen tegen zich in het harnas heeft gejaagd, Turkije en Egypte – en iedereen kijkt in spanning uit naar het bezoek van Edrogan aan Egypte. Redactioneel van de Guardian, hier.

 12. Moet toegeven dat je dat goed hebt gezegd (17)….dat joden, christenen en moslims samen leven….. wat zou er mooier zijn.

Reacties zijn gesloten.