Rosenthal houdt niet van mensenrechten – voor Palestijnen


(Kolonistenvrouwen leren schieten. Niet over hebben.)

We wisten het al, maar het wordt weer eens bevestigd. De EU probeerde een gemeenschappelijke ‘gebalanceerde’ verklaring op te stellen over de mensenrechten van zowel Israël en de Palestijnen. Getorpedeerd door Rosenthal.

De Nederlandse afgevaardigde zou vandaag afstand hebben genomen van een maandag voorbereide tekst, die volgens Der Spiegel “gebalanceerd” van toon was. In de verklaring zou de Israëlische blokkade van de Gazastrook worden veroordeeld, net als recente Palestijnse terreuracties tegen Israëliërs. Verder zouden de EU-landen zich in de verklaring uitspreken tegen standrechtelijke executies door Hamas in de Gazastrook en geweld van Israëlische kolonisten tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever.

De afgevaardigde, die tijdens de vergadering persoonlijk per iPhone door zijn hoogste baas Rosenthal zou zijn geïnstrueerd, heeft volgens Der Spiegel plotseling aangegeven dat Nederland zich niet achter de verklaring kan scharen. Nederland zou niet gelukkig zijn met bepaalde formuleringen uit de verklaring, zoals het veelvuldig noemen van de “tweestatenoplossing”. Ook zou Rosenthal willen dat er in de verklaring geen melding werd gemaakt van de arrestatie door Israël van vreedzaam demonstrerende mensenrechtenactivisten. Ten slotte zou ook de vernietiging van Palestijnse huizen in Oost-Jeruzalem en op de Westoever van Rosenthal niet mogen worden genoemd.

Andere EU-diplomaten hebben volgens Der Spiegel onaangenaam verrast op de harde stellingname van Nederland gereageerd. Nederland zou echter wel bijval hebben gekregen van Duitsland, Italië en Tsjechië. Landen als Zweden, Oostenrijk, Roemenië en Slovenië zouden de ‘last minute’-wijzigingen onacceptabel hebben gevonden. Het eindresultaat van de verdeeldheid was dat er geen gezamenlijke EU-verklaring voor in de VN-Mensenrechtenraad is gekomen.

Bron NRC, hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *