Mauro moet blijven (2)

Van dat CDA congres, wat ik er althans van begrepen heb, werd ik ook al niet vrolijker. Een onduidelijke motie uit Drenthe, die door iedereen naar believen op eigen wijze werd geïnterpreteerd, zou betekenen dat in de toekomst dit soort uitzettingen van minderjarigen niet meer voor mogen komen, omdat ze niet zouden stroken met de CDA-uitgangspunten. Nou mooi, maar in dat geval strookt de uitzetting van Mauro ook niet met de CDA-uitgangspunten, maar daar ging de motie niet over. Het was een poging om tijd te kopen, en om het overgrote deel van de partij (en van Nederland) dat Mauro er niet uit wil gooien een beetje tevreden te stellen.

En vervolgens probeert het CDA dat nog een stuk verder is gekelderd in de peilingen kool en geit te sparen door een ideetje om Mauro te laten studeren, zodat hij een (tijdelijk) studievisum kan krijgen. Naar ik uit de kranten heb begrepen zijn ook de zogenaamde dissidenten uit het CDA, Koppejan en Ferrier daar een voorstander van. Meneer Kool en mevrouw Geit sparen daarmee zowel het gezicht van Leers, en van de partij, als dat ze toch nog een maniertje vinden om niet af te gaan als de partij die een jongen van achttien die hier allang thuishoort eruit flikkert. En nu wordt Mauro onder druk gezet om een beetje enthousiaster mee te werken, en zich het liefst dankbaar te tonen voor deze handreiking, het liefst voor de camera. Het punt is alleen dat mbo’er Mauro zichzelf nog niet ziet studeren, en waarom zou hij ook, hij heeft zijn best al gedaan. Is het aan het CDA om Mauro te redden, of moet Mauro het CDA redden?

Dit is het strategietje, kennelijk: het CDA doet een zogenaamd genereus gebaar, en als de oppositiepartijen daar niet aan meewerken, waar het ook niet naar uitziet omdat het echt kul is om een jongen te dwingen te gaan studeren, dan kan het CDA de handen in onschuld wassen en met de vinger wijzen naar de andere partijen.

Dinsdag moet de knoop worden doorgehakt in de Tweede Kamer. En dit zou duidelijk moeten zijn, er zit nog een kleine honderd jongens en meisjes in dezelfde situatie als Mauro, en we kunnen toch niet doorgaan van elke jongen en meisje apart een dramatisch circus te maken dat de gehele politiek weer een tijdje lamlegt. Het wordt gewoon tijd om onder ogen te zien: het overgrote deel van Nederland wil niet zo harteloos zijn, alle klets over ‘aanzuigende werking’ is allang onderuit gehaald, wij kunnen dat groepje al geheel ingeburgerde jonge mensen waar bovendien al uitgebreid voor gezorgd wordt met het grootste gemak aan. Het enige dat het tegenhoudt is, jawel, de gedoger achter te gordijnen. Die moet nu maar eens weg, want het is echt niet meer om aan te zien hoe het CDA of wat daar van over is zich in alle bochten moet wringen om zowel de gedoger en het regeeraccoord te dienen, en ondertussen te blijven doen alsof hun christelijke hart nog klopt. Ze waren al zo lang van tevoren gewaarschuwd, door de wijzere mensen uit het CDA: dit gaat niet goed. Het CDA had nooit in moeten stemmen met de samenwerking met de PVV. Ze gaan eraan onderdoor.

En ook dit vind ik erg: dat het CDA aan het kelderen is hebben ze echt aan zichzelf te danken, maar dat de VVD, die zogenaamde liberalen, ondertussen fluitend de andere kant op zitten te kijken en doen alsof het hun probleem niet is, en er geen zeteltje aan kwijtraken, vind ik minstens zo stuitend als dat gesjoemel van mevrouw en meneer Kool-Geit. Die hebben dinsdag hun laatste kans om nog geloofwaardig te zijn – als christenen.

Ik herinner me nog hoe verslagen en verdrietig we in 1997 de familie Gümüs uitgeleide deden, met een slecht geweten omdat we meer hadden moeten doen om ze hier te houden. (Hier, voor wie dat niet meer weet) Er was geen enkele menselijke reden te bedenken waarom de kleermaker en zijn gezin weg hadden gemoeten, behalve dat regels nu eenmaal regels zijn, en nog schaam ik me dat we hem gewoon gedag hebben gezegd en het beste hebben gewenst daar terug in Turkije met wat extra geld om daar weer opnieuw te beginnen. Ik wil me niet opnieuw zo hoeven te schamen. We mogen het niet laten gebeuren.

8 gedachten over “Mauro moet blijven (2)

 1. En nog een addertje onder het gras. Stel dat Mauro aan alle voorwaarden zou voldoen om nu te gaan studeren, dan moet hij een verklaring ondertekenen dat hij het ermee eens is dat zijn visum maar tijdelijk is, voor de duur van de studie. Daarmee is hij gedwongen om te tekenen dat hij bereid is om er later alsnog uitgezet te worden.
  Niet doen!
  (Zie hier).

 2. Ik begreep dat Ruud Lubbers er als voorzitter van het UAF wel een draaitje aan wil geven zodat ook een MBO/ROC’er binnen de criteria van een studievisum kan vallen en aan Mauro dus geen onmogelijke studie-eisen zullen worden gesteld.

  Als je het nou over een precedent en aanzuigende werking hebt, dan is dat het. Dan is zogezegd het UAF-hek van de dam.

  Jij hebt het over 100 vergelijkbare kinderen, Anja. Ik hou het op hoogstens 25. Leers heeft het over een aantal van 75 (onder wie nog “ergere gevallen” dan Mauro), maar hij geeft de Kamer geen namen en rugnummers. Vijfenzeventig kinderen. Dus waar hebben we het over. Maak als minister gewoon een kleine regeling door de motie Spekman Voordewind over te nemen en het probleem(pje) is opgelost. Ik kan er met mijn verstand niet bij dat het CDA niet inziet dat ze een half land gek maken en hun eigen merknaam om zeep helpen omwille van het uitzetten van 25 keurig verNederlandste kinderen. Laten het er 100 zijn (maar dat zijn het niet), wat dan nog.

  Mauro’s advocaat moet als de gesmeerde bliksem naar het Europese hof. De rechtsgrond (hechting en family life) waarop de Nederlandse rechter oordeelde dat hij mag blijven, sneuvelde in het door Leers zelf aangevraagde hoger beroep (hoezo: ik heb alles gedaan om Mauro hier te kunnen laten blijven). De Raad van State liet Nederlands asielrecht voorgaan boven internationale universele rechten van de mens.

  Het Europese hof zal dat niet doen. Daar gaan mensenrechten altijd boven nationaal recht. En dan gaat Leers af als de bekende gieter. Ik kan niet wachten. (En Mauro en zijn ouders ook niet meer.)

 3. Al zou zo jongen opleiding doen als loodgieter. Gewoon laten blijven. Zonder gekheid maakt toch niet uit niet iedereen hoeft te studeren niet iedereen kan dat. De moeder van Mauro ziet het ook niet echt zitten, ze verwacht dat het hem niet lukt. Prima jongen die lekker Limburgs praat. Gewoon laten bil;ijven en die andere paar honderd ook.

 4. En om het plaatje compleet te maken was die ellendige Jack de Vries ook weer uit het ijs gehakt om bij DWDD duidelijk te maken dat dat studievisum plan een goed idee was. Ik ben geen fan van Jan Mulder maar diens wanhoop over dat paling in een emmer met snot gedoe van de Vries was volledig begrijpelijk. In mijn naiviteit dacht ik eerst ook dat Ferrier het hart op de goede plaats had, maar dat blijkt toch ook een wassen neus.

  Van de VVD is nu inmiddels ook duidelijk dat het geen liberale partij is, maar een partij voor de gefrustreerde kleinburger voor wie PVV stemmen net iets te ver gaat, maar die het er verder eigenlijk wel mee eens is.

  Maar nu snel werken aan het visum van een Rus, want als dat niet voor 1 januari rond is, kan die het ook wel vergeten.

 5. @ Anja (1):

  Inderdaad, dat is het addertje onder het gras. Men hoopt waarschijnlijk dat over enige tijd Mauro’s zaak wat uitgehypet is, en hij later alsnog kan worden weggebonjourd.

  Nou moet ik wel zeggen: nu het volgens de stemmingen in de Tweede Kamer vanmiddag blijkbaar niet lukt om nú een verblijfsvergunning voor Mauro te realiseren, lijkt een verblijf wegens studie inderdaad de enige voorlopige strohalm. Natuurlijk moet hij dan wel in Nederland kunnen blijven voor deze aanvraag.
  Verder is het ook niet uitgesloten dat hij later, hierop volgend, nog een verblijfsvergunning wegens arbeid kan krijgen. En nog weer veel later is zelfs naturalisatie mogelijk. Maar dit blijft allemaal vooralsnog onzeker.

  Verder moet regeling worden getroffen voor alleenstaande minderjarige asielzoekers/vreemdelingen, die in een soortgelijke positie verkeren als Mauro. Het gaat hierbij hooguit om enkele tientallen. En m.i. zou Mauro hiervan ook achteraf nog moeten kunnen profiteren.
  Overigens blijkt dat Mauro’s situatie tamelijk, zo niet geheel uniek is. (Aldus Defence for Children International in de Volkskrant vandaag).

  Clara (2):

  Het probleem is, dat de Raad van State als hoogste rechter in deze zeer “marginaal” toetst (aan de hand van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur). De juistheid van deze opstelling van de Raad wordt nogal eens betwist, zeker in vreemdelingenzaken.

  Zie b.v.: http://www.publiekrechtenpolitiek.nl/mauro-raad-van-state/
  Citaat hieruit:
  “In navolging van de oratie van Hirsch Ballin zijn verblijfsrechten niet tot in lengte van jaren een gunst, maar worden ze, afhankelijk van de feitelijke situatie, op een gegeven moment een mensenrecht dat de rechter moet beschermen. Een eigenstandige afweging onder artikel 8 EVRM, zoals de rechtbank deed, was daarvoor wel het minste geweest.”

 6. Peter (5). Die voetballende Rus heeft gisteren, met veel bla bla, zijn Nederlandse paspoort in ontvangst genomen!!!!!

  Groet,
  Gerrie

 7. #7: Gerrie, ik weet van geen voetballende Rus. Voetbal heeft mijn belangstelling niet meer sinds het alleen nog om de kluiten gaat. De mijne is een kenniswerker en ik bedoelde :verblijfsvergunning.

  De column van Koppejan in de NRC was van een huichelachtigheid die zijn weerga niet kent. “hier staat een gelukkige christen-democraat”…brrrrr

Reacties zijn gesloten.