Ook Jossef moet blijven

Weer een. Jongen van negen die al acht jaar met zijn moeder in Nederland woont. Dreigt uitgezet te worden naar Erithrea. Deze zoveelste actie laat vooral zien dat het hoog tijd wordt om een wet aan te nemen dat kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven niet meer uitgezet mogen worden, en gewoon een verblijfsvergunning horen te krijgen zodat ze kunnen beginnen met een normaal leven, zonder eindeloos te worden overgeplaatst, met door spanning verzenuwde ouders. (Zie hier.)

Open brief van de Alkmaarse Courant:

Geachte politici en bestuurders,
Deze brief gaat over Jossef. Een jochie van negen jaar. Acht jaar van zijn leven woont hij al in Nederland, met zijn moeder Luchia. Ze dreigen het land te worden uitgezet. Naar Eritrea, een van de armste en gevaarlijkste landen in de wereld.
Nog een paar dagen woont Jossef in asielzoekerscentrum Alkmaar.
Nog een paar dagen en dan moeten Jossef en zijn klasgenootjes van De Driemaster afscheid nemen van elkaar.
Dinsdag komt er een eind aan zijn verblijf in Alkmaar. Dan moet Jossef naar het azc in Katwijk, de laatste halte op weg naar vrijwel zeker alleen maar ellende. Jossef spreekt de taal niet, de gewoonten in Eritrea zijn hem vreemd. Want Jossef is in alles een Nederlander. Op zijn nationaliteit na.
We hebben het over een kind van negen jaar dat al meer dan genoeg voor z’n kiezen heeft gekregen.
Bedenk dat hij in de afgelopen acht jaar acht keer is ’verhuisd’.
Bedenk hoe hij aankomt op het vliegveld van Eritrea. Met niets in het vooruitzicht. Geen huis, geen geld, geen school. Hoe blijven hij en zijn moeder in leven?
Bedenk wat u zou doen als dit uw buurjongetje of – meisje van negen zou zijn.
Beste politici en bestuurders, wij willen deze uitzetting voorkomen. Nederland is een beschaafd land, zeggen ze. Toon dat en help Jossef.
Hij hoort hier.
We rekenen op jullie. Jossef rekent op jullie. Alvast dank voor jullie inzet.
!
Was getekend, de voltallige redactie van de Alkmaarsche Courant: Rob Bakker, Matthie Bergman, Hans Brandsma, Marjolein Eijkman, Winnie van Galen, Sjoerd Hartholt, Laura Heerlien, Fred Hoogendoorn, Sophie Kuitems, Aleide Lawant, Gert van der Maten, Ype Minkema, André Nijhoff. Ruud Schmitz en Robert-Jan van der Woud.

Reageren:
Wie wil reageren op de kwestie of op deze actie van de Alkmaarsche Courant, kan mailen naar: jossef@nhd.nl.

5 gedachten over “Ook Jossef moet blijven

  1. Als ik dit lees, moet ik heel erg denken aan het verhaal wat je schreef over het verzetsverleden van oa je oom. Wordt het geen tijd dat we weer onderduikadressen creeeren?

  2. Ik had zelf de connectie nog niet gemaakt, maar ja, je hebt gelijk, het is datzelfde basale gevoel: dit mogen ze niet met kinderen doen. Met volwassenen ook niet, maar kinderen gaan voor als er wat gered moet worden.

  3. Ad (3) Ik meen dat het er niet toe doet waarheen deze jongen gezonden zou moeten worden. Al was het Belgie. Hij is hier geworteld en kan om die reden niet weggestuurd worden.

  4. Uiteraard ondersteun ik de actie voor Jossef. En er moet eindelijk eens een fatsoenlijk beleid worden ontwikkeld betreffende minderjarige, lang hier verblijvende asielzoekers.

    Wel denk ik dat een krant zich op glad ijs begeeft als die zozeer zélf actie gaat voeren. In dit geval echter graag door de vingers gezien!

Reacties zijn gesloten.