Israëlische soldaten vertellenDrie soldaten die tijdens Gegoten Lood gestationeerd waren in Gaza vertellen hoe ze het hebben ervaren, een is nog steeds trots op wat hij gedaan heeft, de andere twee aarzelen – de een kan nog steeds dat beeld niet van zijn netvlies krijgen van de Palestijn die hij heeft doodgeschoten. De ander schaamt zich over de rotzooi die zijn maten achterlieten in een Palestijns huis. Verhalen die we niet vaak zullen horen. Het Britse Channel 4 zond het uit.

12 gedachten over “Israëlische soldaten vertellen

 1. @ Christine (3):

  Maar toch…Is het niet op zich een goede zaak dat deze jongens -en speciaal die welke spijt hebben gekregen van hun handelingen- er openlijk over zijn gaan praten? Zou dit niet tot meer van dit soort bekentenissen kunnen leiden, en daarmee de legitimiteit van de Israëlische oorlogvoering van binnen uit helpen ondergraven? En moeten we ook niet vergeten dat deze nog jonge jongens in een zeer gepolariseerde situatie zijn gebrainwashed, en later misschien wel tegenstanders kunnen worden van de Israëlische (bezettings)politiek?

 2. En als je de opdracht krijgt “to cleanse” en “every house gets a shell” weet je dan niet opdat moment al dat je helemaal fout zit en dat je dergelijke opdrachten niet hoort uit te voeren. Ik zou meer respect hebben voor dit soort spijtoptanten als ze toen geweigerd hadden te schieten.

 3. Alhoewel Befehl = Befehl uiteraard niet goed te praten is, zijn dit op geen enkele wijze de hoofdschuldigen. Om nu juist hen naar het Strafhof testuren lijkt mij dan ook rijkelijk overtrokken.

 4. Ina, ben het helemaal met je eens. Er is in Israel zelfs een uitdrukking: een bevel waar een ‘zwarte vlag’ boven waait, dat wil zeggen, een bevel waarvan je kunt weten dat dat tegen elk ethisch beginsel is, hoor je niet uit te voeren. Neemt niet weg dat ik blij ben met soldaten die tenminste achteraf nog zulke verhalen vertellen, anders zouden we dat niet hebben geweten.
  Iedereen, bevel of geen bevel, die iemand dood schiet is persoonlijk verantwoordelijk voor zijn daad. En natuurlijk zijn er nog veel grotere boeven dan die knullen die zo stom zijn om te doen wat hun wordt opgedragen, terwijl ze aan hun water al voelen dat er niets van deugt om een beetje op kippen te zitten schieten of iemands badkamer onder te kakken, en wat mij betreft gaan de grote boeven die hun handen schoon houden omdat ze die knullen er op uit sturen om het vuile werk te doen eerst naar Den Haag. Neemt niet weg dat ik ook die knullen graag voor de rechtbank zou willen hebben: wanneer begreep je dat het fout was wat je deed, en waarom ging je er toen toch mee door?

 5. Pingback: loodzwaar jubileum | jominee

 6. Ik neem aan dat jij niet gediend hebt Anja en zeker niet bij een elite eenheid. Op het niet opvolgen van een bevel in een oorlogssituatie staat in principe standrechtelijke executie. Bij de keuze tussen je eigen leven of dat van een ander kun je twijfel hebben maar de keuze van deze soldaten om dan maar die kip neer te schieten kan ik toch enigzins billijken.

 7. Meer dan 1400 doden waaronder meer dan 300 kinderen zijn geen kip, Johan. Er zijn ernstige misdaden gepleegd door het Israelische leger, ook door individuele soldaten. Om het er nog maar niet over te hebben dat de hele aanval een misdaad was. Gelukkig zijn er ook in Israel mensen die dienstweigeren, al is het daar nog aanzienlijk moeilijker dan hier. Dat het makkelijk is om een bevel te weigeren zegt niemand, daar hoef je niet zelf voor ‘gediend’ te hebben. Maar ook soldaten blijven verantwoordelijk voor hun eigen daden. En er zijn daden waarbij eenieder kan weten dat die niet deugen. En er zijn bij mijn weten nooit soldaten wegens weigering een bevel op te volgen doodgeschoten. Wel zijn vele soldaten die ruim over hun mandaat heen op burgers hebben geschoten nooit bestraft. En weigert Israel nog steeds om een onafhankelijk onderzoek toe te laten naar de karrevracht van vermoedelijke overtredingen van het internationale recht.

 8. Aanvulling op 4.

  Natuurlijk heb ik niet bedoeld te zeggen dat deze (en andere) jonge soldaten geen enkele verantwoordelijkheid zouden dragen voor wat zij hebben gedaan. Dat zeggen ze zelf ook niet. Maar ik zie wel positieve kanten aan zo’n eerste stap, nl. praten over wat gedaan en gebeurd is, wat een begin kan zijn van verdere bewustwording. Het is immers een feit dat ze gebrainwashed zijn, net als b.v. de Nederlandse soldaten die na de Tweede Wereldoorlog “Nederlandsch Indië” moesten zien te heroveren als kolonie.

Reacties zijn gesloten.